YAZARLAR

Vegan yemekler: Falafel...

Bu aralar sizlere birkaç vegan tarif vereceğim, hem sağlıklı ve lezzetli tarifler olacak hem de benim gibi vegan arkadaşlarınızı ağırlamanız gerektiğinde bir kenarda tutabileceğiniz bir kaynakça olacak.

Bu hafta vegan bir arkadaşımız bize gelecekti, gerçi son anda bu planı ertelemek zorunda kaldı ama ben yine de vegan konuklarım olduğu zaman ne yapmam gerektiğini düşünmeye oldukça fazla zaman harcadığım için, sizlere de bu konuda destek vermenin faydalı olacağını düşündüm.

Geçen sene de başka bir vegan arkadaşımız geldiğinde falafel yapmaya karar vermiştim, fakat planlamada sıkıntı nedeniyle konserve haşlanmış nohut kullanmıştım ve kızartma falafellerim yağın içinde tamamen dağılmış, en son kalanları bir tepsiye yayıp fırında pişirmiştim. O yüzden henüz tekrar yapmaya cesaret edemedim ama son dönemde çok araştırdığım bu keyifli yemeği sizlerle paylaşmadan da edemedim.

Bu aralar sizlere birkaç vegan tarif vereceğim, hem sağlıklı ve lezzetli tarifler olacak hem de benim gibi vegan arkadaşlarınızı ağırlamanız gerektiğinde bir kenarda tutabileceğiniz bir kaynakça olacak.

MALZEMELER

-250 gram (biraz büyükçe bir su bardağı civarı yapar) kuru nohut

-İki su bardağı taze kişniş, maydanoz ve nane yaprağı (bunlardan bir veya ikisini de kullanabilirsiniz, ama miktar 50-60 gram kadar olmalı)

-6 adet taze soğan (beyaz ve açık yeşil bölümleri, yumuşak koyu yeşil kısımları kullanmayın)

-2 diş sarımsak

-1 çay kaşığı kimyon

-1/2 çay kaşığı kişniş tohumu (öğütülmüş)

-2 çay kaşığı tuz

-Kızartmalık sıvı yağ

Nohutları bir gece önceden bol suyla oda sıcaklığında ıslatın. Ertesi gün suyunu süzün ve bir salata kurutucusunda fazla suyundan arındırın.

Sıvı yağ dışındaki tüm malzemeleri bir blender'a koyun. Kısa aralıklarla çalıştırıp durdurarak tüm malzemeleri ince bir hale getirin. Gerekirse haznenin kenarlarını bir kaşık yardımıyla tekrar karıştırın. Bir avuç malzemeyi elinizde köfte haline getirdiğinizde şeklini koruyabilir hale gelene kadar blender ile çalışmaya devam edin.

Karışımı bir kap içerisinde 15 dakika buzdolabında bekletin. Bu sürenin sonunda birer dolu çorba kaşığı büyüklüğünde malzeme alarak bunlardan yuvarlak köfteler oluşturup bir tabağa dizin.

Bütün köfteler hazır olduğunda, bir tavada yağı kızdırın (200 derece civarında olmalı) köfteleri tek tek ve dikkatli bir şekilde tavaya koyun. Tavayı çok doldurursanız yağın sıcaklığını düşürürsünüz ve hem daha fazla yağ çeker hem de falafellerin dışının çıtır çıtır olup içinin yumuşak kalmasını sağlamak daha zor olur, o nedenle aynı anda çok fazla falafel pişirmeyin. Dışları kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar yaklaşık 4-5 dakika boyunca, ara sıra bir çatalla çevirerek pişirin.

Pişen falafelleri bir kağıt havlu üzerine alın ve sıcakken küçük bir miktar tuz atarak bütün falafellerinizi pişirin.

Falafel tahin ve humus gibi yiyecekler ile çok yakışan bir lezzet. Ortadoğu mutfaklarının bu güzel lezzetini yapmayı mutlaka deneyin.

Keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.