YAZARLAR

TBT105: Magic Johnson ile 'HIV Hareketi'

Dünyanın en büyük basketbol yıldızı HIV virüsüne yakalandığını açıklamıştı. Dünyayı ve gazete manşetlerini daha fazla ne sallayabilirdi ki? Magic Johnson'ın yaptığı basın toplantısı dünyada çok büyük bir “hareket”in başlamasına neden oldu. HIV virüsü taşıyan ve AIDS olan herkes için bir rol modele dönüşmüştü...

Michael Jordan, gelmiş geçmiş en büyük basketbolcudur. Bunu elbette tartışmayacağız. Ama Michael Jordan NBA'in ve dünya basketbolunun yüzü olmayı başarmadan önce başka biri vardı tanrısal seviyede hayranlık duyulan. Earvin Johnson. Tabii biz kendisini sadece lakabıyla yani 'Magic' Johnson diye tanıyoruz genel olarak. O basketbolu bırakmadan evvel ligin en önemli markasıydı. 5 şampiyonluğu vardı ve önünde oynayabileceği daha fazla yılları... Tamam, NBA Finali'ni Jordan'lı Bulls'a kaybetmişti son olarak ama kariyeri açısından aşağı yukarı her şey yolunda gibiydi. En azından öyle görünüyordu. Ta ki bir basın toplantısı düzenleyip bütün dünyaya bir gerçeği açıklayana kadar... Takvimler 7 Kasım 1991'i gösteriyordu ve Magic Johnson artık bir HIV virüsü taşıyordu. Dünyada bir şok etkisi yaratmıştı.

Dünyanın en büyük basketbol yıldızı HIV virüsüne yakalandığını açıklamıştı. Dünyayı ve gazete manşetlerini daha fazla ne sallayabilirdi ki? Magic Johnson'ın yaptığı basın toplantısı dünyada çok büyük bir “hareket”in başlamasına neden oldu. HIV virüsü taşıyan ve AIDS olan herkes için bir rol modele dönüşmüştü. HIV virüsü zaten AIDS hastalığından birkaç adım önceki süreçtir. Dünyada bu hastalığı taşımanın bir utanç olarak algılandığı o günlerde Magic Johnson'ın açıklaması meseleyi tamamen normalleştirme sürecine soktu. Dünyanın en büyük basketbolcusu çıkıp bunu açıklayabiliyorsa herkes yapabilirdi. Hatta o günlerde birçok şarkıcı ve sinema oyuncusu da art arda çıkıp açıkladılar bu hastalığı taşıdıklarını.

Süreçle beraber bu hareket dünyada çok fazla hız aldı. Böylelikle erken teşhisle AIDS öncesi HIV virüsü seviyesinde insanlar hastalıklarını stabile edebildiler. 28 yıl geçti neticede ve Magic Johnson bugün hala hayatta. Hatta açıklamayı yaptıktan sonra o sene basketbolu bırakmak zorunda kalmıştı. 1995-1996 sezonunda lige geri dönüş yapıp 1 sezona yakın daha basketbol oynama şansı bulmuştu. O dönem çok büyük tepki ile karşılaşacağı bekleniyordu. Hatta birçok basketbolcu onunla aynı sahada yer almak istemediğini açıklamıştı. Ama NBA'in önde gelen süper yıldızları Magic Johnson'ın arkasında durunca iş başka bir boyuta geçti. Bu hareket NBA'in de üzerine fazlaca eğildiği bir mesele haline geldi. Sosyal sorumluluk projeleri gibi çalışmalara vesile oldu.

“Fakir büyüdüm ama fakir düşlerim olmadı.” Bu söz Magic Johnson'ın sözüdür. Amerika'da siyahi hareketi başlatan Martin Luther King Jr.'ın meşhur nutuğu da “Bir düşüm var...” diye başlamıştı hatırlarsanız.

Magic Johnson'ın HIV virüsüne yakalanması çok boyutlu bir konudur aslında. Bir kere NBA tarihinin en büyük “acaba”larından biri olmuştur  her şeyden önce. Bugün bile 40 yaş üstü basketbolseverlerin hepsi “Magic Johnson basketbolu bırakmak zorunda kalmasaydı...” diye başlayan cümleleri kurar. Çünkü öyle bir süreç yaşandı ki Michael Jordan'ın dünyanın en büyük starı olma noktasıyla onun basketbolu bırakmak zorunda kaldığı nokta kesişti. Gerçekten soralım o zaman bu soruyu. Magic Johnson, basketbolu bırakmak zorunda kalmasaydı ve bir şekilde Kareem Abdul-Jabbar olmadan 6. şampiyonluk yüzüğünü bile kazansaydı NBA tarihinin bugün nasıl bir şekil almasına neden olabilirdi? O zaman Michael'ın 6 şampiyonluğu olacak mıydı yine?

Magic Johnson, Larry Bird ile beraber bugün Amerika topraklarından uzakta Türkiye'de NBA yazmamızın ve konuşmamızın başlıca nedenidir. Bu konuyu “TBT101: NBA'de 80'li yıllar” yazımızda detaylı olarak okuyabilirsiniz. NBA tarihi ondan önce çok büyük oyuncular görmüştür. Çok büyük efsaneler geçmiştir bu ligden. Ama sanırım Magic Johnson NBA'in ilk gerçek süper yıldızıydı. Elbette bunu birçok sebebe bağlayabiliriz. Televizyonların dünyada herkesin evine girmiş olması, reklam filmleri, ürün pazarlamalar, markalaşma gibi birçok neden vardır. Aslında o Michael Jordan'dan önceki Michael Jordan'dır. O yüzden ona verilen değerin en büyük sebebi budur. Yoksa asist her oyuncu tarafından yapılabilirdi, şampiyonluk deseniz o ilk veya son şampiyonluk kazanan oyuncu olmadı ve olmayacak. Ama onun lige getirdiği önem ve bu organizasyonu müthiş temsil etmesi bugün birçok NBA oyuncusunun astronomik paralar kazanıyor olmasına neden olmuştur. O yüzden herkes Magic Johnson'a başka bir saygı beslemektedir.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.