YAZARLAR

Ezilmiş burger

Kıymayı 100’er gramlık toplar şeklinde hazırlayın. Mümkünse döküm, yoksa yapışmaz teflon bir tavayı iyice ısıtın. Isıtmaktan kastım, elinizi üzerinde 5 cm. mesafede tuttuğunuzda 5 saniye civarından sonra çekmek isteyeceğiniz kadar sıcak. Bu arada aspiratörünüzü de en yüksek seviyede çalıştırın, ortam dumanlı olacak.

.

Hamburger konusunda farklı denemeler yapmayı seviyorum. Bu konuda oğlumun (ki kendisi yemek beğenme konusunda zor bir döneminde) benim yaptığım hamburgerleri çok severek yemesinin de önemli bir katkısı var. Durum böyle olunca, evde hızlı ve lezzetli bir hamburger yapmanın önemi de deha büyük oluyor.

Hamburger tarifleri genellikle daha büyük köfteler, içi az orta pişmiş, çeşitli süslemelerle lezzetlendirilmiş tarifler şeklinde paylaşılır. Benim bugün vereceğim tarif ise hem çok hızlı hem de gayet lezzetli ama basit bir tarif. Elbette zaman varsa mantar veya karamelize soğan gibi eklemeler yaparak çok lezzetli bir burger elde edilebilir. Veya domates, turşu ve aysberg eklenebilir. Bunları nasıl seviyorsanız öyle kullanabilirsiniz.

Benim sos için önerim, bir çorba kaşığı mayonez, bir çorba kaşığı ketçap ve bir tatlı kaşığı hardalı karıştırıp, içine de çok ince kıyılmış bir iki kornişon turşu eklemek. Arzu ederseniz buna acı soslar da ekleyebilirsiniz, onlar da gayet yakışıyor. Hatta bazen kendim için yaptığım sosta ketçap yerine sriracha kullanıyorum, gayet keyifli oluyor.

Haydi ezilmiş burger yapalım:

MALZEMELER

-Köfte başına 100 gr. dana döş kıyma

-Tuz, taze çekilmiş karabiber

Evet burger köftesi için malzemeler sadece bu kadar. Elbette üzerine peynir koymak istiyorsanız onu da malzemeler arasına eklemek gerek. Ben şahsen kendime çift köfteli burger yapmayı seviyorum, oğluma tek köfte yetiyor, toplam miktarı siz keyfinize göre ayarlarsınız.

Kıymayı 100’er gramlık toplar şeklinde hazırlayın. Mümkünse döküm, yoksa yapışmaz teflon bir tavayı iyice ısıtın. Isıtmaktan kastım, elinizi üzerinde 5 cm. mesafede tuttuğunuzda 5 saniye civarından sonra çekmek isteyeceğiniz kadar sıcak. Bu arada aspiratörünüzü de en yüksek seviyede çalıştırın, ortam dumanlı olacak.

Sıcak tava üzerine çok ince bir miktar ayçiçek yağı koyun (1-2 yemek kaşığı yeterli olur) kıyma toplarını her seferinde birer birer (tava büyükse iki de olur) atın, bildiğiniz atın, sonra da hemen bir spatulayla bastırarak olabildiğince yassı bir köfte haline getirin. Çok özel bir yetenek değilseniz köfteler yuvarlak şekilli olmayacaktır, hiç önemli değil, bu aşamada köftelerin üzerine tuz ve karabiber ekleyin. Köftenin alt yüzü iyice pişip koyu kahverengi, çıtır bir hal alana kadar 3-4 dakika pişirip yine ince bir spatula ile çevirin. Peynir ekleyecekseniz hemen köftelerin üzerine yerleştirin. Altı da iyice pişene kadar 2-3 dakika daha pişirip hemen ekmeğin üzerine alın. Bu süreler eğer döküm tava kullanıyorsanız birer dakika kısaltılabilir bu arada.

Burgerinizi daha iyi hale getirecek bir iki ipucu ile bu yazıyı bitireyim. Öncelikle burger ekmeklerini işlem başlamadan önce yine sıcak tavanın üzerinde içlerini biraz kızartarak kullanmayı hararetle tavsiye ediyorum. Burger ekmeği konusu benim için kanayan yara adeta, iyisini bulmak çok zor, büyük markaların ekmeklerini beğenmiyorum ama elimizde çok alternatif yok. Yakın zamanda bir burger ekmeği yapmayı da öğreneyim diyorum, onu da sizlerle paylaşırım, basit ve güzel tarifler bulmak mümkün. Bunun haricinde burger yapacağınız zaman süsleme için kullanacağınız tüm malzemelerin elinizin altında hazır olunca köfteleri pişirin; köftenin soğumasını istemeyiz. Peynir ise biraz sıkıntılı bir konu, burger üzerinde en iyi eriyen peynir burger peyniri, hatta şu ambalajın içinde tek tek naylonlar içinde satılan çakma cheddar peynirleri çok iyi performans veriyor ancak bu tür peynirlere peynir demek zor, içerikleri itibariyle doğal yollardan üretilmiş peynirler değiller, yine de ben bu tarifle genellikle o peynirlerden kullanıyorum, ama çok sevdiğimi söyleyemem. İnce dilim taze kaşar türü peynir de deneyebilirsiniz ama çok iyi erimesini beklemeyin.

Keyifli bir hafta ve mutlu bayramlar dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.