YAZARLAR

Muğlalı kadın futbolcular destek bekliyor

Jetgiller Futbol Takımı hem sportif açıdan hem de sosyal sorumluluk açısından ilk sezonunu başarıyla tamamladı. İkinci sezonlarında da devam etmeleri için desteklerinizi bekliyor.

Spor medyası ne kadar yenileniyor ve yeni jenerasyonla dönüşüyor desek de, özellikle yerel kadın spor kulüplerine ve sporculara olan ilgi ve sayfalarda ayrılan alan yine başarıya endeksli olarak değişiyor. Buna kendimi de dahil ediyorum. Belli bir çaba göstermeye çalışıyorum ama tek başına maç çevirebilecek kadar gücüm yetmeyebiliyor, yani bu açıdan #biAlexdeğilim.

Bu konuda irili ufaklı olsa da ardında önemli bir çaba olan girişimler görmek ise her daim beni heyecanlandırıyor. Doğru bir zamanlamayla spor medyasının uçsuz bucaksız derinliğinde kendine yer buldu Alan Savunması (alansavunmasi.org) isimli LGBTI+ odaklı futbol sitesi. Henüz daha çok genç olsa da etkileşim alanını hızla arttırıyor. Haberin bir kulaktan girip bir kulaktan çıkma hızının Twitter etkisiyle katlanarak arttığı iletişim çağında, haber filtresiyle de çok önemli bir arşivlik görevi de üstleniyor. İnternet medyasında varolabilmek tıka indirgendiğinden, içinde futbolcu olan her habere sitelerinde yer veren tık sitelerinde haber arayıp bulmak oldukça zorlaştığı için Alan Savunması ekibinin uyguladığı haber odak filtresinin değeri katbekat daha fazla bu yüzden.

Kadınlar Futbol Dünya Kupası sırasında başlayan eşit ücret, eşit hak, kadının spordaki yeri gibi konuları diri tuttuğu gibi, futbolun dışındaki sporlarda da yaşanan cinsiyet eşitsizliğine dair tartışmaları da gündemine alıyor ve gündemde tutuyor.

Bir süredir kadın-erkek sporcular arasındaki ücret eşitsizliği konusunda yaşanan tartışma konusunu sıcak tutan Alan Savunması sayfası en son olarak da Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde kurulan Jetgiller futbol takımının ayakta kalma mücadelesini ele alan bir röportajla karşımıza çıktı.

Jetgiller takımı 2018'de Müzik öğretmeni Özgür Kayaoğlu tarafından kurulmuş. Kendi birikimleri ve aldığı banka kredisiyle kurduğu takım önce Türkiye Yıldız Kızlar Şampiyonası’nda şampiyonluğa ulaşmış, ardından TFF 3. Lig'de mücadele etme hakkını elde etmiş. Sezonun büyük bölümünde maddi sıkıntılar yaşamışsalar da esnafın desteğiyle ayakta kalmayı başarmışlar. Kayaoğlu'nun bu kulübü kurarken en büyük amaçlarından biri imkanı olmayan kız çocuklarını sosyal hayata kazandırmak ve erken evlilikler ile kadın intiharlarının önüne geçmekmiş. Yani Kayaoğlu'nun amacı bu takımda yer alanlara sadece futbol oynatmak değil. Kendisi bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak da görüyor. Ancak son dönemde yaşanılan maddi zorluklar nedeniyle de kulübü ayakta tutmakta zorlanmakta olduklarını belirtiyor Kayaoğlu röportajında.

Alan Savunması ekibi bir kadın futbol takımının sorununu dile getirerek medyadaki bulunma amaçlarını layıkıyla yerine getirmiş durumda. Sosyal değişim ve dönüşüm için futbolun gücüne inanan bir spor muhabiri olarak da buna destek vererek çağrılarının yayılmasını sağlamayı da ben kendime görev bildim. Çok büyük bütçeler istemediklerinden emin olabilirsiniz. Falcao'nun 7 Milyon Euro'luk senelik ücretinin yarısını istemiyorlar, 9 ayda bugüne kadar 70 bin TL harcadığını söylüyor Kayaoğlu. Kadınların sosyal hayata katılımı, erken evliliklerin azaltılıp sonlandırılması konusunda çalışmalar yapan ciddi kuruluşlar ve kişiler olduğundan da eminim. Samimiyetlerini göstermeleri için tam sırası.

Genç yaşta evlendirilmek zorunda bırakılan ve bunun yarattığı depresyonla yaşamak zorunda kalan kadın sayısını azaltmak ve sonlandırmak için kurulan Jetgiller Futbol Takımı ilk sezonunu başarıyla hem sportif hem de sosyal açıdan tamamladı. İkinci sezonlarında da devam etmeleri için desteklerinizi bekliyor.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.