YAZARLAR

Tavada lavaş pizza

Hızlı, lezzet ve içeriğini sizin keyfinize göre ayarlayabileceğiniz, hem de çok kolay bir pizza tarifi ister misiniz? Haydi yapalım.

Pizzayı kim sevmez? Bu soruya evet diyecek kimseyi henüz tanımış değilim. Ancak iyi pizza bulmak, hele hele bizim memlekette hiç kolay değil. Geçen hafta da yazdım, pizzacılar içerikten çok dış görünüş delisi oldular bu aralar, İtalyan pizzalarının o kabarık, dişe gelen enfes hamurları, lezzetli domates sosları, taze mozarellaları, az miktardaki malzemeleri ile bizdeki Instagram'a yönelik yapılan pizzaları karşılaştırmak bile ayıp, yaptığınız şeyin Ferrari Laferrari’deki Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemi ile 1980 model Fiat Mirafiori’nin karbüratör memesini kıyaslamak gibi bir şey. Örneğin bugüne kadar yediğim en iyi pizzalardan birisi aynen şu şekilde görünüyordu:

.

Zincir pizzacılarda durum daha da fena, malzemeler ucuz olsun diye hindi ve tavuk şarküterileri, kim bilir ne katkılarla üretilip size geliyor. Sağlıklı beslenmeye meraklıysanız, düşünmeyin bile.

O zaman size ben bir alternatif önereyim, hızlı, lezzet ve içeriğini sizin keyfinize göre ayarlayabileceğiniz, hem de çok kolay bir pizza tarifi ister misiniz? Haydi yapalım.

Bu tarif için önemli bir ihtiyaç, fırına girebilen, mümkünse döküm demirden bir tava. Fırına girmesi döküm olmasından daha önemli, ikisi de olursa ideal.

Bu pizzada amaç öyle çok harika bir şey çıkarmak değil, bunu baştan söyleyeyim, esas amaç 15-20 dakikayı geçmeyen bir sürede evde kendi bildiğiniz malzemelerle yapıp yiyebileceğiniz düzgün bir yemek hazırlamak, o nedenle her şeyi olabildiğince basit, pratik ve kolay olacak şekilde tarif ediyorum. Sonra bana gelip neden hamur tarifi vermedin demeyin, o konuda eski yazılarıma bakabilirsiniz.

MALZEMELER (1 ADET PİZZA)

-1 adet hazır yuvarlak lavaş (tortilla diye de geçebilir)

-3 çorba kaşığı domates püresi

-1 tatlı kaşığı toz sarmısak, taze çekilmiş karabiber

-Rende veya taze mozarella, az miktarda parmesan veya İzmir tulumu rendesi

-Tercihinize göre diğer malzemeler

Hazırlık çok basit, fırını en yüksek sıcaklığa ayarlayın. Bu arada tavanızı da ısıtın. Tavaya sığan boyutta bir lavaşı (genellikle 22-24 cm çapında oluyorlar sanırım) tavanın üzerine yerleştirin. Isınmaya başladığında bir kaşıkla domates sosunu lavaşın üzerine yayın ve sarımsak tozu ile kara biber serpin.

Şimdi sıra peynirde, üzerine çok aşırı olmadan mozarella yayın, yüzeyin yarısını kaplasanız yeterli olur, zaten peynir eriyip yayılacak. Üzerine parmesan veya İzmir tulumu da rendeleyin, bu tarifte peyniri kenarlardan hafifçe taşacak şekilde kullanabilirsiniz, tavanın sıcaklığıyla çıtır bir kenarlık elde etmek fena fikir sayılmaz.

Son olarak malzemeleri koymak kalıyor, tercih sizin, sade margarita da yapabilirsiniz, sucuk, salam gibi şarküteri de kullanabilirsiniz. Ben o konuda çeşit ve miktarı çok abartmama taraftarıyım, ama tercih sizin; çabuk pizzanızın şefi sizsiniz.

Son olarak pizzanızı sıcak tavanın içerisinde önceden ısınmış fırının içerisine koyun, üzerindeki peynir eriyip altın sarısı renge geldiğinde işlem tamamdır.

Afiyetle pizza yediğiniz günler dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.