YAZARLAR

Urla’da keyifli bir mekan: Hiç

Hiç, Urla ve civarında üretilen malzemeleri kullanarak yeni tarifler deneyen bir yer. Benim orada bulunduğum bir buçuk saatlik süreçte, mutfaktan Duygu’ya düzenli olarak yeni lezzet denemeleri getirildi, ızgara kaktüs, tuzlu koruk dondurması gibi denemeler daha önce Türkiye’de benzerlerine çok rastlamadığım lezzetlerdi.

Bilenler bilir, Ankara’da mezun olunabilecek belki de en iyi okullardan bir tanesi Tevfik Fikret Lisesi’dir. Disiplinli olmasıyla bilinen bu okul, öğrencilerine Fransızca öğretir, Fransız edebiyatının güzide eserlerini okutur, 55 yıllık bir tarihe ve eğitim kültürüne sahiptir (okulun 30'uncu yıl marşını stüdyoda söyleyenlerden biri olarak bu gerçekliği fark etmek canımı yaktı).

Şimdi size bu girişi neden yaptım? Çünkü benim de mezun olduğum bu okulda, beraber Camus, Sartre, Baudelaire gibi adamları Fransızca olarak okuduğumuz arkadaşlarım, iş hayatına gelince oldukça ilginç şeyler yapabiliyorlar. İtiraf ediyorum, bu yazıda her zaman olduğu kadar tarafsız davranamayacağım, çünkü Urla’daki Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi benim bir sınıf arkadaşımın yeri.

Duygu Özerson Elakdar, eşi Ahmed Taha ile Urla’ya 10 yıl önce yerleşmiş, ve Urla’nın Bademler köyünde 60 bin ağaçlık bir zeytin ormanının işletme haklarını almış. Organik sertifikalı orman, Urla’nın en büyük organik zeytinliği. Duygu süreçte konuya daha hakim olabilmek için İtalya’da zeytin ve zeytinyağı üzerine beş yıl süren bir eğitim alarak Uluslararası Zeytinyağı Tadım Uzmanlığı unvanı almış, bu süreç devam ederken de yavaş yavaş ürünlerini oluşturmaya başlamış. Hiç zeytinyağı, bu sürecin sonunda ortaya çıkan bir ürün. Burada üretilen zeytin yağını Amerika Birleşik Devletleri’ne bile ihraç ediyorlar.

Daha sonra, Urla Sanat Sokağı’nda 160 yıllık oldukça kötü durumda bir taş evi alıyorlar. Duygu’nun eşi Ahmed Taha aynı zamanda çok başarılı bir mimar ve aldıkları bu taş evi önce yatırım amaçlı olarak restore edip satmayı düşünüyor. Fakat tasarım sürecinde buraya büyük bir özen göstermeye başlıyor ve sürecin sonunda burayı başka birine satmaya adeta kıyamıyorlar ve bunun yerine kendileri bir yer açmaya karar veriyorlar, Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi böyle bir sürecin sonunda ortaya çıkıyor.

.

Lokantanın içine girdiğiniz anda farklı bir yer olduğunu anlayabiliyorsunuz. Taş evin duvarları taşıyıcı özelliğini kaybettiği için tüm mekan bir çelik konstrüksiyon üzerine kurulu. Girişte solda göreceğiniz devasa şarap kavı kendi tasarımları ile yapılmış ve bu çelik konstrüksiyon tarafından taşındığı için havada duruyor gibi görünüyor. Şarap kavı tamamen yerli üreticilerin şaraplarıyla dolu. Ayrıca oldukça geniş bir içki koleksiyonu bulunan bir de bar var. Ortadaki dev masa tek parçalık ve sanırım 20 kişiyi sığdırabilen bir masa, yine Ahmed Taha’nın kendi tasarımı bir çelik konstrüksiyon üzerinde yer alıyor ve 4,5 ton ağırlığa sahipmiş. Bir makine mühendisi olarak mekanın bu tür detayları benim çok hoşuma gitti.

Mutfak oldukça yenilikçi diyebilirim. Hiç, Urla ve civarında üretilen malzemeleri kullanarak yeni tarifler deneyen bir yer. Benim orada bulunduğum bir buçuk saatlik süreçte, mutfaktan Duygu’ya düzenli olarak yeni lezzet denemeleri getirildi, ızgara kaktüs, tuzlu koruk dondurması gibi denemeler daha önce Türkiye’de benzerlerine çok rastlamadığım lezzetlerdi. Yine tattığım sosis tabağı, kendi üretimleri olan sosis, pesto soslu soğuk bebek patates ve bezelye ile son derece hoş ve hafif bir lezzete sahipti. Açıkçası tek başıma olduğum için çok fazla çeşit tatma imkanım olmadı ancak mutfak ekibinin yaratıcı ve üst düzey bir ekip olduğunu söylemek mümkün. Duygu da tüm bu denemeleri titizlikle değerlendiriyor ve ekip olarak ortaya oldukça keyifli lezzetler çıkmasını sağlıyorlar. Hatta servis yapılan masalara verilen memnuniyet anketleri bile tek tek incelenerek notlar çıkarılıyor, bizzat şahit oldum.

Mekanda kullanılan seramik tabak ve bardaklar bile kendi tasarım ve üretimleri. Bu ürünleri ve zeytinyağlarını hem buradan hem de hicoliveoil.com adresinden satın almak mümkün.

Mekanda ayrıca zeytinyağı ve şarap tadım organizasyonları, film ve yemek geceleri, caz konserleri gibi çok sayıda etkinlik yapılıyor. Bunları takip etmek isterseniz yine web sayfası veya Instagram uygulamasında hicoliveoil adıyla bulabilirsiniz.

Urla, önümüzdeki dönemde adından çokça bahsedileceği kesin olan bir yer. Tek dileğim yeni bir Alaçatı faciasına dönüşmeden, Hiç gibi işini büyük ciddiyetle ve bulunduğu çevreye değer katarak yapan yerlerin çoğalması. Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi, Urla Sanat Sokağı 52 numarada yer alıyor. Rezervasyon için telefon numarası: 0232 754 30 99.

Keyifli bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.