YAZARLAR

Kutlama kokteylleri

Kutlanacak konu çok, hatta şu satırları yazdığım gün, benim sevgili eşimin de doğum günü, onu da kutlamak lazım. O zaman size bugün keyifli bir kutlama yapabilmek için iki kokteyl tarifi önereyim.

Efendim geçtiğimiz hafta seçim dolayısıyla ne yazacağımı bulamamış ve bana ayrılan satırları dolduramamıştım. Akşamında seçim sonuçlarını takip ederken, taraftarlığına meyilli olduğum konularda bu sene seri halde memnuniyet yaşadığımı fark ettim. Şöyle bir bakacak olursak, Ankara’da her zamanki gibi Çankaya Belediyesi ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı oy verdiğim adaylar kazandı, futbolda Galatasaray, basketbolda Efes Pilsen şampiyon oldu. Hatta futbolda başka basketbolda başka takım tutulur mu diye bana sataşan sevgili dostum Fiko’ya da anlattım, ben Naumoski, Ufuk, Volkan, Larry, Tamer zamanından beri Efes Pilsen’i tutarım, bu arada da o takım asla Anadolu Efes olamadı benim için.

Daha ne olsun derken, 1 Nisan 2019’da güzel güzel mazbatası teslim edilse sevilen bir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olabilecekken, hep birlikte yaşadığımız süreçte bir Marvel kahramanına dönüşen Ekrem İmamoğlu da İstanbul’u bu defa çok ciddi bir farkla kazandı.

Kutlanacak konu çok, hatta şu satırları yazdığım gün, benim sevgili eşimin de doğum günü, onu da kutlamak lazım. O zaman size bugün keyifli bir kutlama yapabilmek için iki kokteyl tarifi önereyim.

KİR VEYA KİR ROYAL

Fransızların bu enfes kokteyli esasında şampanya ile yapılır ve o zaman adı Kir Royal’dir. Ancak memleketimizde şampanya fiyatları bir hayli el yakıcı olduğundan, beyaz şarap ile de yapılabilir, o zaman adı sadece Kir olur.

Kir Royal oldukça basit bir kokteyl. Tek ihtiyacınız, şampanya ve Creme de Cassis, yani böğürtlen likörü. Süsleme için böğürtlen, kiraz gibi kırmızı meyvelerden de kullanmak mümkün.

Bir şampanya kadehine bir tatlı kaşığı Creme de Cassis koyup, üzerini soğutulmuş şampanya veya beyaz şarap ile tamamlayın. Süsleme yapmak isterseniz içine kırmızı bir meyve atın. Kir Royal kokteyliniz hazır.

BELLİNİ

Venedik’te Harry’s Bar’ın 1940’lı yıllar civarında keşfettiği bu kokteyl, ismini 15'inci yüzyılda yaşamış Venedikli bir ressam olan Giovanni Bellini’den almaktadır.

İlk yıllarda Harry’s Bar’da sadece şeftali mevsiminde sunulan dönemsel bir kokteyl olan Bellini, sonrasında Harry’s Bar’ın New York’ta bulunan şubesinde de satılmaya başlandı. Fransız bir girişimcinin beyaz şeftali püresini yıl boyunca sağlayabilmesi sonunda ise, sınırlı süre sorunundan kurtuldu ve dünya çapında tanınan bir kokteyl oldu.

Bellini için varsa prosecco, yoksa herhangi bir köpüklü şarap ve şeftali kullanıyoruz. Ancak Fransız şampanyalarının kullanılmasını önermiyorum, karakteristik şampanya aromaları ile bu kokteyl çok uyuşmuyor, bir de zaten Fransız şampanyaları biraz fazlaca fiyatlılar.

Şeftalileri soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük doğrayarak, blender ile incecik bir püre haline getirin. Bu püreyi buzdolabında soğuk tutmanızı öneririm. Sonrasında yine bir şampanya bardağının üçte birini şeftali püresiyle, kalanını ise prosecco ile doldurun. Prosecco doldururken güzel köpürecektir, aman dikkat. Sonrasında uzun bir kokteyl kaşığı ile dikkatli bir şekilde karıştırın. Bellini kokteyliniz içmeye hazırdır.

Kutlanacak nice güzelliklerle dolu günler dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.