YAZARLAR

Yazlık lezzet: Meyve dondurması

Yaz ayları deyince, başta çocukların, ama aslında herkesin en sevdiği yiyeceklerden birisi elbette dondurma. Ancak, özellikle paketli dondurmaların içeriklerine baktığınız vakit, içeriklerindeki endüstriyel katkı maddelerinin çokluğu gerçek bir problem. Bu nedenle eğer siz de bu konuda dikkat etmek isterseniz, evinizde basit ve hızlı bir meyve dondurması yapmayı deneyebilirsiniz.

Şeker bayramı tatilinin sonuna geldik, kıyı kentlerimiz geleneksel bayram dönemi işgallerinden kurtulacaklar, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerimiz ise o enfes ferahlık günlerini bir sonraki bayram tatiline kadar bekleyecekler.

Malumunuz olduğu üzere, yaz başladı diyebileceğimiz bir noktaya geldik. Yaz ayları deyince de, başta çocukların, ama aslında herkesin en sevdiği yiyeceklerden birisi elbette dondurma. Ancak, özellikle paketli dondurmaların içeriklerine baktığınız vakit, içeriklerindeki endüstriyel katkı maddelerinin çokluğu gerçek bir problem. Bu nedenle eğer siz de bu konuda dikkat etmek isterseniz, evinizde basit ve hızlı bir meyve dondurması yapmayı deneyebilirsiniz.

Bu basit tarif için ihtiyacınız olan şey bir adet blender. Bir de mümkünse dondurma kalıbı, ancak o yoksa bile buzluğa kapalı bir kaseyle koyup, yarım saatte bir kaşıkla iyice karıştırarak sorbe gibi tamamen meyveden ve doğal malzemelerden üretilmiş bir dondurma yapmak mümkün.

Ben size şu sıralar kolay bulunabilen çilek ve karpuzdan iki tarif vereceğim. Ama bu tarifi kırmızı üzüm, şeftali, kavun, karadut, yani aklınıza gelecek neredeyse tüm yaz meyveleriyle denemeniz mümkün. Tek dikkat etmek gereken, çekirdek ve varsa dokuyu olumsuz etkileyecek kabukların, sapların ayıklanması. Onun haricinde ön hazırlık süresi toplasanız ancak 1-2 dakika .

Buyrun tariflere:

KARPUZ DONDURMASI

-6 su bardağı küp kesilmiş çekirdekleri ayıklanmış karpuz

-60 ml (çeyrek su bardağı) misket limonu suyu

-Çeyrek su bardağı toz şeker

-1 misket limonunun kabuğu

Misket limonu, ya da lime, günümüzde çoğu büyük markette bulunabiliyor ve bir tane büyük ihtimalle tarif için yeterli olabilecektir. Yapılışı son derece basit, tüm malzemeleri blender ile ince bir püre haline getirin. Varsa dondurma kalıplarınıza, yoksa herhangi bir kaseye dökün, buzluğa atın. Dondurma kalıbı kullandıysanız, 3-4 saat sonra yemeye hazır olacaktır. Kasede ise karışımı yarım saat-45 dakikada bir kaşıkla iyice karıştırmanızı öneriyorum.

ÇİLEK DONDURMASI 

-6 su bardağı dolusu yaprakları çıkarılmış çilek

-1 misket limonunun suyu ve kabuklarının rendesi

-Çeyrek su bardağı bal

Hazırlanışı yukarıdakiyle tamamen aynı olduğu için tekrar burada yazmıyorum.

Bu arada bir kaç ipucu daha vereyim; bu dondurmalar hiç bir katkı içermediği için sıcak günlerde hızlı eriyecektir, o nedenle buz dolu bir kasede servis etmenizi öneririm. Dondurma kalıbı kullanıyorsanız, dondurmayı kalıptan çıkarmak için bir kaç saniye kalıbı ılık bir suda bekletebilirsiniz. Bir de malum yaz mevsimi, bir mangal partisi vb. Düzenliyorsanız, tarife küçük bir miktar (2-3 çorba kaşığı yetecektir) votka da ekleyip misafirlere keyifli bir lezzet sunmanız mümkün olabilir.

Herkese çok mutlu bir hafta diliyorum.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.