YAZARLAR

NBA maçını trollemek ondan sorulur: Drake

Trolleme, provokasyon yapma, rakip takımın oyuncularına bulaşma, temas kurma... Drake bildiğiniz Toronto Raptors'un amigoluğuna soyunmuş vaziyettedir. Türkiye'de olsa ve bu işleri Türkiye'de yapsa hastası olur millet. Çünkü biz bayılıyoruz bu işlere. Ama Amerikan spor kültüründe böyle bir beklenti yoktur. NBA'de bu işlere kimse alışık değildir.

Geç bile kalındı. Bu sene Toronto Raptors, NBA Finali'ne kalmasaydı belki de bu konu hiç gündeme gelmeyecekti. Koskoca NBA Finali oynanıyor ama gündeme damga vuran mesele bir şarkıcının tribünlere yaptığı goygoy. Ne Steph Curry, ne Kawhi Leonard, ne de sakatlığı ile NBA Finali'nin gidişatını etkileyen Kevin Durant. Herkes şarkıcı Drake'i konuşuyor ve tabi ki aştığı çizgileri.

Drake sadece Amerika'nın misak-milli sınırlarında değil, dünyanın her yerinde tanınan ve dinlenen bir sanatçıdır. Herkes Drake'in sıkı bir Toronto Raptors taraftarı olduğunu bilir. Başta Los Angeles Lakers olmak üzere, New York Knicks ve Miami Heat maçlarında çokça ünlüyü görmeye alışığızdır. Ama Toronto Raptors gibi takımların arenalarında saha kenarlarını şöhretlerin sardığına pek rastlamayız. Örnek olarak çok net aklıma gelen Eminem vardır. Eminem, Detroit'lu bir rapçidir ve Detroit Pistons maçlarının olmazsa olmazıdır. Hiçbir maç kaçırmaz. Neredeyse takımın ilk beşine yazılacak adı. Ama Eminem bile hiçbir zaman bir Detroit Piston'ın önüne geçmemiştir. Ki Eminem dünya müzik tarihinin en büyük ikonlarından biridir. Bir taraftar olarak sadece saha kenarında yerini alır. Hepsi bu kadar. Drake ise bir şarkıcının bir takımın medya perspetifinde önüne geçişinin nadir örneklerinden biri olmuştur. Yahu Spike Lee gibi çok efsanevi sinemacı bile New York Knicks için böyle bir role soyunmamıştır. Tamam, o da bir çok kez gündeme gelmiştir ama kalkıp saha içi yaşananların her zaman uzağında kalmıştır.

Trolleme, provokasyon yapma, rakip takımın oyuncularına bulaşma, temas kurma... Drake bildiğiniz Toronto Raptors'un amigoluğuna soyunmuş vaziyettedir. Türkiye'de olsa ve bu işleri Türkiye'de yapsa hastası olur millet. Çünkü biz bayılıyoruz bu işlere. Ama Amerikan spor kültüründe böyle bir beklenti yoktur. NBA'de bu işlere kimse alışık değildir.

Spor köşe yazarı olmama rağmen bir gün bu Drake'in köşeme konu olacağından hiç şüphem yoktu. Çünkü Drake bu işleri hep yapıyordu. “Hiç bu kadar abartmadı” diyenlere sesleniyorum; zaten her maç yaparak abartmış oluyordu. Adam sahaya bile girdi. Bu normal bir vatandaş olsaydı bilmem kaç yıl hapis cezasıyla yargılanacaktı. Drake bunu hep yapıyordu ama işte bakın yazılarıma konu olan bu “eyyam” işleri sadece Türkiye'de olmuyormuş. NBA yönetimi Drake bir uyarı çekti direkt ceza vermesi gerekirken. Bunu bile yapmayacaktı ama neden yaptı? Her zaman yaptığı şeyler şimdi neden dikkatlerini çekti? Çünkü Toronto Raptors, NBA Finali'ne ilk kez kaldı. Mesele NBA Finali'ne yaşanınca dünyada daha fazla izleyici tanıklık etmiş oluyor. Tam burada da “burası Dingo'nun ahırı” değildir diyerek NBA yönetimi kamuoyuna sadece şov yapmıştır. Ne eksik ne fazla.

Çok geriye gitmeden bu playoff'lardaki icraatları gözden geçirelim.

19 MAYIS:

Toronto Raptors kendi evinde Milwukee Bucks ile oynarken saha kenarında sahadaki rakip oyunculara el sallayarak ve bir takım hareketler yaparak tribünlerin dikkatini topladı. Gaza gelip çılgınca tezahürat yapan Toronto seyircisinin üstüne Drake, saha kenarına yürüyüp “bench” oturacak olan Yunan yıldız Giannis'e direkt olarak sözlü müdahalede bulundu ve uzattıkça uzattı.

21 MAYIS:

Yine Bucks serisinde serbest atış kullanmakta olan Yunan yıldız Giannis'e kenardan avaz avaz laf atarken tribünleri yine galeyana getirdi. Öyle ki kendisi de havaya Drake, abartılı el kol hareketleri yaptı ve el kol hareketleri yaparken sahanın bir adım içerisindeydi. Maçın ardından TV'de spor programları maçı konuşacağına programın sürelerini Drake'in dudaklarını okumaya ayırdı. Bir maçı trollemek mi istiyorsunuz? Alın size akademik bir örneği.

22 MAYIS: 

Drake arkasına rüzgarı almış devam ediyorken Giannis Antetokounmpo menajeri topa girdi ve Bucks koçu Mike Budenholzer, Drake'in yaptıklarının saygısızlık olduğunu belirtti ve devam etti; “Burada taraftar ve tribün liderlerine yer yok. Drake'in de Toronto Raptors'daki görevi tam olarak ne ise bu O'nun için de geçerli.” Bunun üstüne Drake direkt olarak muhatap alınacak herhangi bir açıklamada bulunmadı ama Twitter üzerinden bir hayli salladı. Hatta Bucks'a sallayan Toronto fanlarının da twit'lerini kendi hikayesinde yer vererek paylaştı.

25 MAYIS:

Bucks serisinde 6.maç oynanırken Drake yine saha kenarında bütün kameraları üzerine çekti. Bir de baktık ki Drake bütün Bucks oyuncularına laf atıyor, yanındaki yancısı ise onu kavga etmesin diye tutuyor. “Tutmayın küçük enişteyi” misali olan bu tablo da bile NBA yönetimi sessizliğini korudu. Gerisini siz düşünün. Bildiğiniz rakip oyuncuları provoke ediyor ve kavgaya teşvik ediyor. Yahu bir oyuncu maç esnasında hakemin kararına isyan anlamında topu yere sektirdiğinde bile teknik faul alıyorsa bu Drake'e güvenlik güçleri anında el koyması lazım.

30 MAYIS:

NBA komisyoneri Adam Silver'in Drake ile ilgili “Artık biraz daha sakin kalması lazım” açıklamasının ardından Drake, NBA Finalleri'nin birinci maçına üzerinde Dell Curry'nin Toronto Raptors formasını giyerek geldi. Dell Curry kimdir? Golden State Warriors'un süperyıldızı ve bayrak oyuncusuna dönüşen Steph Curry'nin babasıdır ve Raptor forması giydiği yıllarda Toronto seyircisi tarafından çok sevilen bir oyuncuydu. Steph Curry bu işe aldırış etmedi ama Drake'in Curry'nin kafasına daha doğrusu saçına müdahale etmesinin ardından açıkçası “bu işin sonu nereye gidecek?” diye de merak edildi.

Hızını alamayan Drake bir de Draymond Green'e bulaştı. Instagram hesabınnın kullanıcı adını DraymondShouldntWear23 olarak değiştirdi. (Draymond 23 numaralı formayı giymemeli) Bu şekilde Draymond Green'i de trollemiş oldu. Bunun üstüne Draymond Green daha tehditkar açıklmalarda bulundu Drake'e karşı.

En son olarak 2 Haziran'da üstünde kendi yaptırdığı bir eşofman üstüyle seyircisinin karşısına çıktı Drake. 90Lı yıllar meşhur filmi “Evde Tek Başına” filminin afacan çocuğu “Kevin” karakterinin “imdat”pozunu bastırdığı bir sweatshirt giydi. Buradaki espri şu; Golden State Warriors, normal şartlarda serinin favorisiyken takımın en büyük yıldızı Kevin Durant sakatlığı sebebiyle seriyi kaçırması ve Toronto'nun yeniden kazanma şansına erişmesi. O Kevin bu Kevin misali. Çünkü Kevin Durant oynamıyor ve finalleri evinden izliyor.

Konuyu şuradan bağlamamız gerekiyor. Drake gibi şöhretleri saha kenarında görmek hem takımların imajına müthiş katkıda bulunuyor hem de dünyadaki NBA severlere NBA'in genel imajını güzelleştiriyor. Düşünseniz bir Lakers maçında kamera saha kenarına dönüyor; Jack Nicholson'lar, Leonarda DiCapri'lar, Denzel Washington'lar... Jack Nicholson demişken, ben Jack'in çok net hakeme bağırıp çağırdığı anları hatırlıyorum. Koç Phil Jackson ile hakeme itiraz etmezken Jack, hakemin üstünde resmen bir baskı oluşturuyordu. Ama neticede o Jack Nicholson'dır. Jack Nicholson'ın bu tip renkli görüntüler vermesi başka bir şeydir, saçma sapan tabir-i caizse cıvıklık yapmak başka bir şeydir. Nicholson gidip Larry Bird'ün veya Tim Duncan'ın saçını çektiğini düşünebiliyor musunuz.

Günümüzde Drake de az buz bir şöhret değildir. Bunu kabul etmek lazım. Ama NBA yönetiminin bu işe el koyması ve kamuoyunun da goygoy yapmak yerine tepki ghöstermesi gerekir. Neden? Çünkü bu iş yarın bir gün daha kontrol edilemez seviyelere ulaşabilir ve çok daha kötü sonuçlara vesile olabilir. Golden State Warriors ile Toronto Raptors koskoca NBA Finali'ni oynuyor, Drake diye bir adam çıkıyor bütün gündemi trollüyor. Saçma bir durum ama gülmemek de elde değil.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.