YAZARLAR

Hamburger çok güzel olmuş

Etmanyak bence övgüyü hak eden bir yer, bir kere burger'ler lezzet olarak gayet üst seviyede. Konya küflüsü gibi bir peynirle yapılan sos, yerel lezzetlerin tanıtımı açısından değerli. Üretim sınırlı sayıda ve katkı maddeleri yok, bu arada mekanda çalan müzikler de bana çok hitap eden 90’lar ve 2000’lerin rock müzikleri.

Efendim, memleketin nefes aldırmayan temposu içinde Ankara’da son dönemde oldukça ilginç yemek imkanları karşımıza çıkabiliyor. Bu hafta yeni sayılabilecek mekanlardan birine gittim, yazmasam olmazdı.

Instagram zaman zaman çok sert şekilde eleştirdiğim bir hale geldi, düzenli okuyanlar farkındadır. Ancak bazı başarılı işler de bu sayede ortaya çıkabiliyor elbette. Bugünün konusu Instagram'da belirli bir takipçi sayısına ulaşıp kendini o yönde geliştirme kararı alan bir arkadaşla ilgili.

Hasan (soyadını bilmiyorum), ismiyle değil mahlasıyla tanınan bir arkadaşımız. Etmanyak adlı Instagram hesabında ciddi sayıda takipçi edindi. Ben de kendisini bayağı zamandır takip ediyorum. Onun farklı yaptığı ise, burada takipçi sayısını artırıp gidip orada burada bedava yemek yeme yoluna gitmeyip, bu paylaşımlarının sonunda bir iş yaratması.

Adından belli olduğu üzere, etmanyak haliyle et çeşitlerinin ağırlıklı olduğu bir hesap. Bu ilgi önce atölye çalışmaları ve sınırlı kapasiteye yönelik steak menülü akşam yemekleri şeklinde ortaya çıktı, şimdi ise Ankara’da yiyebileceğiniz sayılı hamburger ve sosislerin adresi haline geldi.

.

Farabi Sokak'ta dört ay önce Etmanyak Burger ve Sosis mağazasını açan Hasan Bey, yakın zamana kadar Ankara’nın büyük savunma sanayi şirketlerinden birinde eşiyle birlikte görev yapıyor, akşamları ise ilgilenen kişilere küçük bir mekanda ızgara et çeşitleri sunuyor ve atölye çalışmaları düzenliyordu. Şimdi ise, eşiyle birlikte işlerini bıraktılar ve hamburger yapıyorlar. Ama bildiğiniz gibi değil, Konya küflü peyniri ile lezzetleneni de var, ev yapımı aioli (sarımsaklı mayonez diyelim kendi aramızda) kullanılanı da.

Prensip olarak, hamburger köftelerini çok pişirmeyi tercih etmiyorlar ve burger'leri keserek servis etmiyorlar. Ekmeği de kendi formülleriyle ürettiriyorlar ve gerçekten çok iyi (ki yakında onu da kendileri üretmeyi planlıyorlar).

.

Etmanyak sosisleri de kendi üretiyor. 50 cm. uzunluğunda dev sosisi bir iki dostunuzla paylaşabilir veya 25 cm. uzunluğundaki hot dog ile nefsinizi köreltmeyi de deneyebilirsiniz.

Etmanyak bence övgüyü hak eden bir yer, bir kere burger'ler lezzet olarak gayet üst seviyede. Konya küflüsü gibi bir peynirle yapılan sos, yerel lezzetlerin tanıtımı açısından değerli. Üretim sınırlı sayıda ve katkı maddeleri yok, bu arada mekanda çalan müzikler de bana çok hitap eden 90’lar ve 2000’lerin rock müzikleri.

Eksikleri de var elbette. Bir defa o güzel hamburgeri isteyenlerin soğuk bir birayla eşleştirme imkanı olmaması en önemli eksiklik, ancak o konuda mekanın altında bulunduğu binada yaşayanların olumsuz geri dönüşü nedeniyle şimdilik ellerinden bir şey gelemiyor. Bir diğer eksiklik ise, hamburger köftesi için 100 ve 140 gram seçenekleriyle sınırlı olmak, mesela köfte biraz büyük olsun, 200 gram alayım isterseniz 2 adet 100 gram köfte ile servis edilmesi benim hoşuma gitmedi, çünkü o zaman az da olsa daha kuru bir köfte ile karşılaşıyorsunuz, ama bu da basit bir şekilde çözülebilecek bir konu.

Fiyatlara bakarsak, zincir burgercilere kıyasla biraz yüksek ama bu farka değeceğini düşünüyorum. 140 gramlık burgerler 25-29 TL civarında, iki kişiye rahatça yeten patates kızartması da 9 TL. Hot dog 27 TL, meşrubatlar ise 5-6 TL civarında.

Sonuç olarak iyi kalite bir burger yemek isterseniz Etmanyak iyi bir adres, Ankara’da en iyi burgerlerden birini yiyebileceğinizi söyleyebilirim. Etmanyak Burger ve Sosis Farabi Sokak 39 numarada yer alıyor.

Bu vesileyle hepinizin şeker bayramını kutluyor, Gezi’deki o muazzam dayanışmayı da altıncı yılında sevgiyle anıyorum. Her şey çok güzel olacak, kesin bilgi.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.