YAZARLAR

Yurttan sesler: Şerbet-i Fünun Akademisi

Dünya genelinde akademik performansa göre üniversite sıralamasında Trakya Üniversitesi’nin 2 bin 116’ncı sırada yer almasında şerbetin önemi mutlaka vardır elbette diye düşünüyorum. Geleneğe ve şerbete methiyeler düzenler için en iyi cevap, şuursuzca esinlendikleri Servet-i Fünun’un usta ismi Tevfik Fikret’ten gelsin.

Edirne Trakya Üniversitesi milli ve yerli üniversite olmanın en büyük gerekliliklerinden biri olan şerbetlerimize sahip çıkarak "Şerbet-i Fünun" Projesi’ni başlattı. Proje kapsamında çok sayıda şerbet, Pazarkule Sınır Kapısı yolundaki "şerbet evi"nde konuklara ikram edilmek için kaynatılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tanzim satış merkezi açan rektörden sonra şerbet projesi başlatan rektör de açıklamalarda bulunarak, en önemli vazifelerinin gelenekleri korumak olduğunu ifade etti: "Trakya Üniversitesi olarak var olan gelenekleri açığa çıkartmak en önemli vazifemiz.” Dünya genelinde akademik performansa göre üniversite sıralamasında Trakya Üniversitesi’nin 2 bin 116’ncı sırada yer almasında şerbetin önemi mutlaka vardır elbette diye düşünüyorum. Geleneğe ve şerbete methiyeler düzenler için en iyi cevap, şuursuzca esinlendikleri Servet-i Fünun’un usta ismi Tevfik Fikret’ten gelsin.

Tarih-i Kadim

İşte, der, insanoğlunun geçmiş hayatı bu.

Ve başlar bize maval okumaya.

Ninniler uydurup uyutur bizi

dedelerimizin derin boşluklar içinde, uzun,

zifiri karanlık hayatından.

Gösterir bize evvel zamanı,

Zonguldak’ta 21 yıldır öğretmenlik yapan okul müdürünün diploması sahte çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, İ,Y.’nin 21 yıl boyunca memuriyetten kazandığı parayı faiziyle birlikte geri ödemesini talep etti. Bu diploma meselesi de ne acayip konudur arkadaş? Her gün televizyonlara çıkan insanların dahi üniversite diploması olmadığı ortaya çıkabiliyor. Misal, geçen sene kendisini Gülhane Askeri Tıp Akademisi mezunu beyin, sinir ve omurilik cerrahi profesörü olarak tanıtan ve sık sık televizyonlara çıkan C.T’nin lise mezunu olduğu ortaya çıkmıştı. Diploma konusunda başka örnek verecek kadar yürek yediğimi sanmadınız herhalde…

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmalar sonucunda iki yeni böcek türü bulundu. Prof. Dr. Murat Aslan, literatüre kazandırdığı böceklere "Kahramanmaraşensis" ve oğlunun adından yola çıkarak "Hasanberkayi" isimlerini verdi. Diğer yandan Sussex Üniversitesi Dave Goulson, geçen yıl yaptıkları bir araştırmada "Böcekler yeryüzündeki yaşamın üçte ikisini oluşturuyor fakat sayılarında korkunç bir düşüş gözlemliyoruz. Eğer böcekleri kaybedersek her şey çöker. " demişti. Haykırmak istiyorum: “Eyyy Dave, Türk böceğinin gücü her yerdedir, Hasanberkayi ve Kahramanmaraşensis ile tanışmadan, işkembeden sallamışsın işte. Ne çökmesi, ne düşmesi…”

Antalya'nın Serik ilçesinde 'kendisinin Hazreti İsa olduğu ve kıyametin ne zaman kopacağını bildiği' yönünde iddialarda bulunan İngilizce öğretmeni, hakkında açılan soruşturma kapsamında açığa alındı. En azından kıyametin ne zaman kopacağı konusunda kısa bir görüş teatisinde bulunulsaydı fena mı olurdu? Hayır kıyamet yakınsa gerçekten, YSK’nın İstanbul kararı ile kimin şampiyon olacağı falan gibi konularda fazla kastırmazdık.

Tekirdağ’da düzenlenen Modifiyeli Araç Fuarı’nın bitmesi sonrasında dağılan araçlara, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 8 bin lira para cezası kesildi. Fuara katılan 500 modifiye araç 'en güzel modifiye' ve 'en iyi ses sistemi' kategorilerinde yarışırken, bir anlamda kendi kendilerini de polise ihbar etmiş olmaları da trajikomik bir olay olsa gerek. Bu vesileyle “Kendim ettim kendim buldum” parçası da ne güzeldir, Neşet Ertaş’a hörmetle…

Manisa Soma’da nikahlarını kıydıran çift, evlilik cüzdanlarını alıp evlerine geldiklerinde aile cüzdanına bakan damat cüzdanda, eşinin isminin yerine kayınpederinin isminin yazıldığını gördü. Kayınpederiyle evlenen damat “Hollanda’ya gitmemize gerek kalmadı, çok mutluyuz” falan demedi. Yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için tekrar başvuruda bulunan çiftin bu talebini dikkate alan nikah dairesinin düzeltmeyi yapması bekleniyor. “Tesadüfen marjinal” kavramını hayatımıza sokan görevlilere de buradan kocaman bir alkış.

Adana’da hırsızlık olaylarına karşı bilinçlendirme çalışması yapan polis ekipleri kendilerini “tüpçü” ve “hırsız” olarak tanıtarak vatandaşların kapısını çaldı. Ekipler kendilerine kapıyı açan bazı vatandaşları bu tür hırsızlık olaylarına karşı uyardı. Eski federasyon başkanımızın tüpçü olması normal de, kapımıza gelince mi anormal? Yaşadığımız hırsızlık vakalarını düşünürsek de zaten halkımızın bu konuyu içselleştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bundan tam iki ay önce yine Adana'da vatandaşın bankadan çektiği 40 bin lirasını çaldığı iddiasıyla yakalanan A.A., görüntü alan gazetecilere, "Türkiye artık eski Türkiye değil. Ülkemiz çok gelişti ve büyüdü" dememiş miydi zaten? Eee öyleyse açın Türkiye’nin önünü ve bütün kapılarını!


Azmi Karaveli Kimdir?

İletişim uzmanı. Galatasaray Lisesi’nin ardından Marmara Fransızca Kamu Yönetimi’ni bitirdi, aynı üniversitede Sinema-TV yüksek lisansı yaptı. 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Televizyon programcılığının yanı sıra, özel sektörde ve iletişim ajanslarında çalıştı. Kadir Has Üniversitesi’nde iletişim dersleri verdi. Hayat Bilgisi Okulu’nun kurucuları arasında yer aldı. zete.com’da yazılar yazdı. Cumhuriyet Pazar Eki’nde Yurttan Sesler bölümünü hazırladı, zaman zaman kültür sanat sayfasında yazılar kaleme aldı. 2018 yılında gazetede yaşanan gelişmeler üzerine Cumhuriyet’ten ayrıldı. Halen kurucusu olduğu ajansta iletişim danışmanlığı yaparken, bazı STK ve siyasetçilere gönüllü destek veriyor. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora tezini bitirmeye çalışıyor.