YAZARLAR

Bahar şenliği: Zeynep’in avokado-enginar salatası

Enginar bir tür yenilebilir şifa kaynağı. Aynı şey, avokado için de geçerli. Birçok otorite tarafından süper gıda olarak gösterilen avokadonun faydalarını da yakın zamanlarda yazdığım bir yazıda saymıştım. Bu iki gıdayı da bolca tüketmenin faydası büyük. Peki ikisini bir arada tüketmek mümkün mü?

Memleketin önemli bir kısmına mart ayının sonu itibariyle bahar geldi, malumunuz. Elbette mevsim geçişleri kolay olmaz, özellikle İstanbul civarında soğuk ve yağışlı havalar bir türlü gitmek bilmedi, gidince de bir takım abiler kış geri gelsin diye yağmur dualarına çıkmaya çalıştılar ama, onlar da farkındalar, engellenemez bir şekilde bahar geldi.

Bahar demişken, cuma gecesi ODTÜ Bahar Şenliği’ndeydim, yıllardır birçok konsere geldiğim Devrim Stadyumu’nda Moğollar’ı izledim, muhteşem bir konser oldu, hatta yanımızda yine pazar günleri Gazete Duvar’da müzik yazılarını okuduğumuz çok değerli arkadaşım Murat Meriç de vardı. Onun da sayesinde konser sonrası grupla biraz zaman geçirme imkanımız oldu. Çok sevgili ODTÜ’lüler, bilmenizi isterim, Moğollar uzun yıllardır bu kadar etkilendikleri bir konser vermemişler, bunu hepsi söylüyordu. Bu gururu da burada paylaşmazsam içimde kalırdı.

.

Yine bahardan bahsetmişken, baharla ilgili en sevdiğim şeylerden birisi enginar. Daha önceki yazılarımda birkaç defa enginar tarifi verdim, bunlarda faydalarını saydım, tekrar etmeyeceğim, ama kısaca söylemek gerekirse, enginar bir tür yenilebilir şifa kaynağı. Aynı şey, avokado için de geçerli. Birçok otorite tarafından süper gıda olarak gösterilen avokadonun faydalarını da yakın zamanlarda yazdığım bir yazıda saymıştım. Bu iki gıdayı da bolca tüketmenin faydası büyük. Peki ikisini bir arada tüketmek mümkün mü?

Bugün size vereceğim tarifle artık mümkün olacak. Geçtiğimiz hafta sonunda 23 Nisan’ı da vesile edip İstanbul’da çok sevdiğimiz aile dostlarımızın yanına bir ufak kaçış yaptık. Ev sahibimiz, son dönemde çok dikkatli bir diyet uyguluyor ve ben akşam yemeği için bir lazanya yaparken bir İtalyan lokantasında yediği ve bu iki malzemeyi bir araya getiren olağanüstü bir salata yaptı. Ben de izninizle bu tarife onun adını vereyim, buyurunuz Zeynep’in avokado ve enginar salatası...

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

-2 adet olgun avokado

-4 adet küçük enginar

-1 limonun suyu

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 su bardağı ceviz ya da çiğ badem

-2-3 yemek kaşığı Parmesan rendesi

-tuz, karabiber

YAPILIŞI

Öncelikle avokadoları ortadan ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın. Daha sonra güzelce dilimleyip büyük bir tabağa dizin. Bir kaba bir limonun suyunu sıkın. Enginarları kibrit çöpleri şeklinde kesin veya ince rendeleyin. Varsa, bunu bir mandolin veya mutfak robotuyla da yapabilirsiniz. Enginarları kestikçe veya rendeledikçe limon suyunu koyduğunuz kaba atın ki kararmasınlar. Tüm enginarları avokadoların üzerine yerleştirin. Üzerine kabuklarını soyup ince kıydığınız bademleri veya cevizleri, son olarak da parmesan rendelerini ekleyip, ağız tadınıza göre tuz ve karabiber serpebilirsiniz.

Ben bu bahar bu salatayı çok beğendim; hazırlaması da aslında oldukça basit ve hızlı. Çiğ enginar yenir mi diye sorarsanız, enginar her türlü yenir, çiğ olarak da son derece lezzetli, besin değerini de hiç kaybetmediği için daha da sağlıklı. Mutlaka tavsiye ediyorum.

Bahar çiçekleri tadında bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.