YAZARLAR

Mersin'de kıran kırana yarış: HDP kilit parti

Mersin’de bütün hesaplar CHP, MHP ve İYİ Parti adaylarıyla “üçlü” bir yarış üzerine kurulmuştu. Ancak İYİ Parti'li Kocamaz’ın yarış dışı kalmasının ardından aday gösterilen Ayfer Yılmaz’ için 28 günlük çalışma ile hedeflenen başarıyı yakalamasının zor olduğu konuşuluyor. Son seçimde yüzde 16.9 oy alan HDP seçmeninin tutumunun Mersin seçiminde belirleyici olacağını söylemek yanlış olmaz.

Türkiye’nin çok kültürlü, çok kimlikli kentlerinden Mersin 31 Mart’a kıran kırana bir yarışla hazırlanıyor. Adaylık başvurusundaki gecikme nedeniyle eski MHP’li, yeni İYİ Parti'li Burhanettin Kocamaz’ın adaylık başvurusu yapamaması nedeniyle kartların yeniden dağıtıldığı kent sürprize gebe görünüyor.

Mersin’in çok kültürlü, çok kimlikli yapısının izini kentin seçim sonuçlarında görmek mümkün. AK Parti ve CHP’nin yüzde 30’larda oy aldığı kentte MHP yüzde 20’lerdeki oyunu son seçimde İYİ Parti ile paylaşmış görünüyor. Doğu ve güneydoğu ilerinden büyük göç alan kentte HDP de yüzde 15’in üzerindeki oyuyla kilit parti görünüyor.

ÜÇLÜ YARIŞ HESABI BOZULDU

Sahip olduğu limanı, serbest bölgesi ile önemli bir ticaret kenti olan Mersin, aday belirleme sürecinde yaşanan bir krizle Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye bırakılan ilde 3 dönemdir Toroslar Belediye Başkanlığı yapan Hamit Tuna’nın adaylığı sürpriz değildi. Birçok ilde ittifak yapan CHP ve İYİ Parti ise Mersin’de seçime ayrı ayrı girme kararı aldı. CHP, eski milletvekili Vahap Seçer’i aday gösterirken İYİ Parti, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’la seçime gireceğini ilan etti. Ancak YSK başvurusu il başkanlığınca geciktirilen Kocamaz adaylık şansını kaybetti. Yaşanan süreci “kumpas” olarak nitelendiren İYİ Parti, bu kez Demokrat Parti üzerinden yeni bir formül buldu. Eski Bakan Ayfer Yılmaz, İYİ Parti desteğiyle Demokrat Parti’den büyükşehir adayı gösterildi.

MHP-CHP ADAYLARI İDDİALI

Mersin’de bütün hesaplar CHP, MHP ve İYİ Parti adaylarıyla “üçlü” bir yarış üzerine kurulmuştu. Ancak Kocamaz’ın yarış dışı kalmasının ardından aday gösterilen Ayfer Yılmaz’ın 28 günlük çalışma ile hedeflenen başarıyı yakalamasının zor olduğu konuşuluyor. MHP ile CHP adayı arasında geçmesi beklenen yarışta her iki adaya bakılırsa seçim çoktan sonuçlandı! Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Hamit Tuna, “Açık ara öndeyiz” iddiasında bulunurken CHP adayı Vahap Seçer, “Yarıştığımız kimse yok. Seçimi aldık” dedi.

HDP KİLİT PARTİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı alan HDP anahtar rolde görünüyor. CHP adayı Vahap Seçer, "HDP’liler bize umut bağlamış, merkezde, ilçelerde birçok yerde aday çıkarmamış. Çok büyük heyecan görüyorum. Bastırılmış, ezilmiş, ötekileştirilmiş, haksızlığa uğramışlık duygusu yaşayan insanlar bunları birileri üzerinden haykırmak istiyor. O birileri bizleriz" diyerek büyük destek alacağını öngörüyor.

MHP’li Tuna da Toroslar’da uyguladığı yönetim modeline güveniyor, “Aday çıkartmayan partilerden bile oy alabilme ihtimalimiz var” diyerek HDP'yi işaret ediyor. Son seçimde yüzde 16.9 oy alan HDP seçmeninin tutumunun Mersin seçiminde belirleyici olacağını söylemek yanlış olmaz. CHP ayrıca aday değişimi nedeniyle İYİ Parti seçmeninin de kendisine yöneleceği görüşünde.

Seçime kısa bir süre kala ziyaret ettiğimiz Mersin’de öne çıkan 3 adayın da kapısını çaldık. İlk sözü Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Hamit Tuna’ya verelim.

MHP’Lİ TUNA’DAN MERSİN’İ SEVGİ ŞEHRİ YAPMA VAADİ

MHP’nin en başarılı belediye başkanları arasında gösterilen Hamit Tuna, Mersinlilerin çok yakından tanıdığı bir isim. 3 dönem Mersin Toroslar Belediye Başkanlığı yapan Tuna’yla artık mahalleye dönüşen doğduğu köy Toroslar Yalınayak’ta görüştük. Partisinin bir etkinliğine katılan Tuna burada yaptığı konuşmada, Mersin’i sevgi kenti haline getirme, gecenin 12’sinde genç bir kadının rahatlıkla dolaşacağı kent yapma sözü verdi. Tuna ayrıca diğer MHP adayları gibi Cumhur İttifakı kapsamında arkalarında hükümet desteği olacağı için hedefledikleri projeleri daha kolay hayata geçireceklerini anlattı.

MHP adayı Hamit Tuna

KOCAMAZ’IN ADAY OLAMAMASI SENARYO

Program sonrası görüştüğümüz Hamit Tuna’ya göre kentte üçlü değil ikili bir yarış var. Seçimden 28 gün önce yarışa katılan DP adayı Ayfer Yılmaz’a şans tanımayan Tuna, Kocamaz’ın aday olamamasını “senaryo” olarak nitelendirdi. Kocamaz’ın “Kazanamayacağım seçime girmem” dediğini hatırlatan Tuna, “O tüm bunları görüyordu yoksa adaylık başvurusunu biz nasıl 24 saat önce yaptıysak kendisi de yapabilirdi. Öyle bir senaryo ile gitti. Hayırlısı olsun. Biz işimize bakıyoruz. Kimsenin adaylığı ile ilgilenmiyoruz, zafere kilitlenmiş durumdayız” dedi.

ADAY ÇIKARMAYAN PARTİDEN DE OY ALABİLİRİM

15 yıllık Toroslar Belediye Başkanlığı döneminde kendi ölçeklerine göre birçok makro projeye imza attıklarını, 150’nin üzerinde proje ile Toroslar’ı köyden kente dönüştürdüklerini örneklerle anlatan Tuna, tüm bu birikim ve deneyimle artık ustalaştığını söyledi. Mersin’e ilk AB projelerini getirmekle övünen Tuna yönetim anlayışıyla ilgili de, “3 dönem seçildiğimize göre demek ki adalet terazimiz çok hassas” dedi. Hümanist bir yaklaşım içinde belediyeyi yönettiğini anlatan Tuna, “Her kesimden oy alabilen bir yanımız var. Türk'ünden Kürt'üne, Laz'ından Çerkez'ine insanlar bizim niyetimizi biliyor. Bu kente hizmet etmek bu kentte huzur ve güveni tesis etmek demek” dedi. Toroslarda her siyasi partiden oy alarak seçimi kazandıklarını, büyükşehir ölçeğinde de benzer bir durum yaşanacağını anlatan Tuna şöyle devam etti:

“İnsanlar bizi biliyor. Bu kentte sosyal barışı tesis edecek bir insanım. Gerginliklerden değil gönülden beslenen bir insanım. Yıllardır insan biriktirdik, gönüllere girdik. Her yapı bize oy verebilecek durumda. Aday çıkartmayan partilerden bile oy alabilme ihtimalimiz var. Amacımız bu kente hizmet etmek. Az parayla ne kadar çok iş yapıldığını ispat eden bir belediyeciyim. İnşallah şu an çıkan anketlere göre açık ara öndeyiz.”

KÜRTLER DE HUZUR İSTİYOR

Kucaklayıcıyı bir kent yöneticisi olarak Toroslar’da Kürt seçmenden de oy aldığına vurgu yapan Tuna, “Onlar da artık gerilim istemiyor. Huzur istiyor. Açılım sürecinin bitmesi ile şu anda oluşmuş huzurun bozulmasını istemiyorlar. İnsanlar gerginlikten beslenen siyasetçiyi sevmiyor. Biz de yıllardır proje insanı olarak tanındık. Yaptıklarımız ortada” dedi. 6.5 aydır sahada olduğunu anlatan Tuna, yetki aldığı takdirde Mersin’in kazanacağı iddiasında. 31 Mart’ta mazbatayı aldıktan sonra rutin çalışmalar dışında ilk iş olarak 2 ay boyunca her kesimden insanı dinleyeceğini anlatan Tuna, “Bu kent inşallah bizimle çok iyi bir noktaya gelecek” dedi.

KUTUPLAŞTIRMA BUMERANG ETKİSİ YAPTI

MHP’li Tuna’nın tek rakip gördüğü CHP’nin adayı Vahap Seçer de çok iddialı. İki dönem milletvekilliği yapan Seçer ile Mersin’deki ofisinde görüştük. Birbirinden farklı birçok ankette önde göründüklerini anlatan Seçer, uzun yıllardır siyaset yaptığı kentte belki de hayatının en rahat kampanyasını yürüttüğünü söyledi. Çok farklı kesimlerden çok büyük ilgi gördüklerini anlatan Seçer, iktidarın kutuplaştıran söyleminin tabanda karşılık bulmadığını, hatta bumerang etkisi yaparak onları vurduğu görüşünde. Seçer şöyle devam etti:

“AK Parti seçmeni bizi çok iyi karşılıyor. İYİ Partililer kendinden görüyor. HDP’liler bize umut bağlamış, merkezde, ilçelerde birçok yerde aday çıkarmamış. Çok büyük heyecan görüyorum. Bastırılmış, ezilmiş, ötekileştirilmiş, haksızlığa uğramışlık duygusu yaşayan insanlar bunları birileri üzerinden haykırmak istiyor. O birileri bizleriz, bu çok önemli. MHP’lilerin tutumu da keskin değil. Birçok kesimden oy alacağımızı düşünüyorum. Görece olarak HDP seçmeni ve AK Parti seçmeni yadsınamayacak bir destek verecek. Bunu sonuçlar açıklandığında göreceğiz.”

CHP LİSTELERİNDE PKK’Lİ İDDİASI

Seçer’e Mersin için de gündeme getirilen “CHP listelerinde PKK’lı aday” iddialarını sorduk. Bu söylemin hem siyaseten hem de hukuken yanlış bir dil olduğunu, insani ve ahlaki bulmadığını söyleyen Seçer şunları söyledi:

CHP adayı Vahap Seçer

“Nereden bakarsanız bakın tutarsızlık. Her yönüyle yanlış bir söylem. Bütün bir kitleyi, kesimi bir terör örgütü ile bağlantılandırarak yaftalamak son derece yanlış. Konumuz genel seçim değil. Yerel seçimlerde insanların kendi bölgelerine münhasır bazı talepleri, dertleri, istekleri var. Kimi işsizlik kimi Suriyeli sığınmacılar kimi de trafik, yol gibi kentin fiziki yaşam şartlarının iyileştirilmesini istiyor. Kadınlar, engelliler gibi dezavantajlı grupların birikmiş talepleri var. Bunların konuşulması, bunların bizler tarafından nasıl çözüleceğinin anlatılması doğru olan. Ben bunu yapıyorum. Bizim adaylarımız bunu yapıyor. Biz harp etmeye, kavga etmeye, devri sabık yaratmaya, rövanş almaya gelmiyoruz. Herkesin abisi, kardeşi olmak için geliyoruz. Herkesi kucaklayalım, kimse kendini öteki hissetmesin diye geliyoruz.”

VATAN SEVGİMİZİ KİMSE TEST EDEMEZ

Mersin’in bir huzur şehri olduğunu söyleyen Seçer, “Vatandaşın ferasetine inanıyorum. O balans ayarını yapar” diyor. Beka sorunu söyleminin karşılığının olmadığını anlatan Seçer, “Allah aşkına ülke, insan, yurt sevgimiz ölçülebilir mi? Kimsenin bu duygularımızı test etmek ne hakkı ne de haddidir. 82 milyon biriz ve herkesi kucaklamak zorundayız” diyor.

KİMSEYLE YARIŞMIYORUZ, SEÇİMİ ALDIK!

“Kiminle yarışıyorsunuz” sorusuna “Şu an yarıştığımız kimse yok. Seçimi aldık” sözleriyle yanıt veren Seçer mazbatayı aldığında yapacaklarını da anlattı. Türkiye’nin en büyük 10 ekonomisinden biri olan Mersin’in 6. sırada vergi ödediğini ama gelir dağılımı adaletsizliğinde ilk üçte yer aldığına vurgu yapan Seçer’in ilk gündemi tabii ekonomi. İş dünyasından geldiği için ekonomide yatırımı önceleyen bir belediye yönetimi sergileyeceğini anlatan Seçer, küçük sanayi sitesi, lojistik köy, nakliyeciler sitesi gibi talepleri karşılayacaklarını ayrıca ileri teknoloji kampüsü, yeni fuar alanı, yenilikçi ekonomi bölgesi gibi çalışmalar yapacaklarını söyledi. Seçer, sosyal projeler kapsamında da Kadın ve Çocuk Daire Başkanlığı kuracaklarını vaat etti.

AYFER YILMAZ, MERSİN İÇİN KIRAT'IN ÜZERİNDE

İYİ Parti’nin adayı Burhanettin Kocamaz’ın yarış dışı kalması üzerine, “kumpas” olarak nitelendirilen bu tabloyu bozmak için Mersin’den Demokrat Parti adayı olan eski Bakan Ayfer Yılmaz’la İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Mersin’de düzenlediği mitingde görüştük. Burada halka “Oyunu bozmak, demokrasi bayrağını kaldırmak için "Kırat"ıma bindim geldim” diye seslenen Yılmaz kısa sohbetimizde de çalışmaların çok güzel ve çok coşkulu gittiğini anlattı. İlk başta kafa karışıklığı yaşandığını ama daha sonra attıkları sıkı adımlarla bunun giderildiğini söyleyen Yılmaz, “Mersin, insanımızın demokrasiye yapılanın bilincinde olduğu ve bunun bir şekilde elinden alınmasını istemediği bir kent. Mersin hem hizmetlerin devamını istiyor hem de daha önemlisi seçme ve seçilme hakkının elinden alınmasına karşı çıkıyor” dedi.

DEmokrat Parti adayı Ayfer Yılmaz

ANKETLERE BAKMIYOR, SADECE ÇALIŞIYORUM

Mersin’de ciddi bir işsizlik sorunu olduğunu ekonomisinde büyük aksaklılar yaşandığını, tarımdan sanayiye bir dağınıklık olduğunu anlatan Yılmaz seçilmesi durumunda yapacaklarını şöyle anlattı:

“Mersin’in alt yapısının son 5 yılda toplandığını görüyoruz ama bunun daha ileriye götürülmesi gerek. Buna engel çıkarılması Mersin’in tüm kesimleri için soru işareti oldu. Mersin ekonomik anlamda kendi kendine yeten bir şehir. Bütünşehir yasasının el verdiği tüm kuralların sonuna kadar esnetilerek daha fazla üretime geçmesi gerek. Gençleri, kadınları ekonomiye katarak yürünmeli. Eğitimde çok eksikler var. Üretici kendini tek başına hissediyor. Onları kooperatifleşip birlikler haline getirip, katma değerlerini attıracakları bir ortam sunmak gerek. Meyve suyundan aromatik bitkilerine yapılacak çok şey var. Liman, lojistik merkez, turizm alanında yapabileceklerimiz var.”

Adaylığının ardından bir anket yaptırıp yaptırmadığını sorduğumuz Yılmaz, “Çalışma hakkım 28 gün. Hiçbir ankete bakmıyorum. Sadece çalışıyorum, ulaşabildiğim her yere ulaşıp anlatıyorum” dedi.