YAZARLAR

Almanya tribünlerinde holiganlar-Naziler-ırkçılar!

Tribünleriyle gözlerimize bayram, futbol aşkımıza aşk katan Almanya'nın alt lig takımlarından Chemnitzer FC'nin taraftar grubunun vefat eden arkadaşları için yaptıkları gündeme oturdu. Bu bir anma mıydı, yoksa faşist bir grubun sesini duyurması şovu mu?

Almanya futbol stadyumlarının tribünlerinin doluluk oranı her zaman gözlerimizi kamaştırdı. Taraftarların takımlarına olan bağlılıkları, yapılan koreografilere her zaman hayranlıkla baktık. Tribünde işlenen kabahatin sorumlularının tek tek bulunup cezalandırılabilmesi nedeniyle de stadyum içindeki kamu düzeninin nasıl sağlandığını hep gıptayla izledik. Zaman zaman tüm tribünlerin ortak olup gerçekleştirdiği protestolara ya da verdiği mesajlara da imrendik. Fakat Almanya tribünleri deyince akıllara genelde St. Pauli, Borussia Dortmund belki de son örnek olarak tribünlerde kendilerine yer olmamasına karşın Londra deplasmanına 20 bin kişiyle çıkarma yapan 1. FC Köln ve Inter deplasmanına yine yaklaşık aynı sayıda taraftarla çıkarma yapan Eintracht Frankfurt taraftarları geliyor. Sadece üst lig takımlarına bakınca yaptıkları olumlu şeyler tüm Almanya tribünlerinde de aynı gibi geliyor olabilir. Hele ki, her şeyi kendimizle karşılaştırdığımızda Almanya tribünlerinin hepsi muhtşemmiş gibi bir izlenime sahip olup hayranlığımızı devam ettiriyoruz. Hiç alt lig tribünlerine bakmış mıydınız daha önce?

IRKÇILARIN YÜKSELİŞİ TRİBÜNLERDE SES BULDU

Son birkaç yılda dünyanın izlediği politika sonucu her ülkede artan yabancı düşmanlığı Almanya'da sağ kanadın güçlü bir şekilde sesinin yükselmesini ve yabancı düşmanlığı bayraktarlığı yapan parti AfD'nin meclise girmesini sağladı. En son Almanya Meclisi seçimlerinde AfD yüzde 24 oy aldı Chemnitz'te. Belki de bu güçle birlikte tribünlerde de hiç çekinmeden seslerini çıkarabilir oldu taraftar grupları.

Üst liglerde kendilerine yer bulmakta zorlandıkları için ve üst liglerdeki takımların da çoğu taraftar grubunun politik duruşu, tribünlerde her şeyin 'gökkuşağı' renklerindeymişçesine güzel olduğunu gösterse de geçtiğimiz hafta Kuzeydoğu Yerel Ligi'nde Chemnitzer FC'nin tribünlerinde yaşananlar tüm Almanya genelinde büyük bir tartışma yarattı.

Chemnitzer FC taraftarları, yakalandığı kanser hastalığından dolayı hayatını kaybeden tribüncü dostları Thomas H. için anma düzenledi. Kale arkasına ''Huzur içinde uyu Tommy'' pankartı açıldıktan sonra ateşlenen meşalelerle birlikte taraftarlar aşağıdan yukarıya doğru büyük bir haçın yer aldığı bayrak açtı. 9 Mart'ta oynanan maçın 53'üncü dakikasında Chemnitzer FC formasıyla rakipleri VSG Altglienicke'ye gol atan Daniel Frahn da gol sevincinde üstünde ''Support your local Hools!'', (yerel holiganlarına sahip çık) yazan bir tişört kaldırdı. Bir yanda baktığınızda yapılanlar çok masum ve kendilerinden biri olan arkadaşlarını anmak adına gerçekleştirilebilecek çok güzel şeyler. Fakat Tommy'nin kimliği ve bunları yapan taraftar grubunun ismi olayları çok daha büyük bir boyuta taşıdı.

CEZALAR, İSTİFALAR, FESİHLER

HooNaRa isimli taraftar grubunun kurucularındandı Tommy. HooNaRa'nın açılımı, Hooligans- Nazis-Rassisten. Yani Holiganlar-Naziler-Irkçılar. Chemnitzer FC taraftarları ve kulübü futbolcuları, dostları Tommy için gerçekleştirdikleri bu anma etkinliğinin ardından medya tarafından büyük bir baskıyla eleştirildi ve Almanya Futbol Federasyonu futbolcuya hiç geciktirmeden cezayı kesti. Öncelikle Futbol Federasyonu direkt cezayı kesti futbolcuya. Ceza içerikten bağımsız olarak izinsiz mesaj içeren pankart-tişört gösterdiği için verilmiş olsa da futbolcuların bu tür şeylere çanak tutmasını engelleyecek cinsten olarak görülebilir. Ardından kulüp üzerinde yaratılan baskılar sonrası kulübün yöneticiliğini üstlenen Thomas Uhlig, kulübünü bu tür tartışmalardan uzak tutabilmek amacını bahane olarak öne sürdü ve istifa etti. Kulübün sponsoru olan banka Sparkasse Chemnitz, ''Cumartesi günü maçta yaşananları kabul edemeyiz. Kulüple olan bağımızı kesmeye karar verdik. Bölgede 350 spor kulübüne destek veriyoruz. Hedefimiz, farklılıklara saygıyla yaklaşılabilen bir sosyal yaşamı desteklemek.'' cümleleriyle kulübün sponsorluğundan çekildi. Daha sonrasında da Chemnitzer FC'nin iletişim departmanın yaptığı açıklamada, taraftar sözcüsü Peggy Schellenberger ile stadyum anonsçusu Olaf Kadner görevlerinden alındı. Bütün bu olayların ardından, Chemnitzer FC taraftarları iletişim kanallarından yaptıkları, ''Arkadaşımıza son kez veda da edemeyecek miyiz?'' ana fikriyle özetlenebilecek bir mektupla cevap verdi.

Konu farklı boyutlarıyla tartışılabilir fakat kerameti adından belli olan bir grubun Almanya tribünlerinde yıllardır bu kadar kolayca boy gösterebilmesi, televizyon ekranlarından izlediğiniz Almanya tribünlerinin de, sokaklarının da düşünülenden steril ve demokratik olmadığının resmini çiziyor. Tüm dünyada yükselen nefret politikasının tribünlerde nasıl vuku bulduğu olarak da yorumlanabilir.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.