YAZARLAR

Börek seviyorsanız kaçırmayın

Ayfer Yavi’nin yazdığı “Bir Dünya Börek, Böreğin Tarihsel Yolculuğu” adlı kitabı yaklaşık bir ay önce satın aldım. Ayfer Hanım, İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü mezunu, ancak sonraları reklamcılık ağırlıklı bir kariyer yapmış. Kitabı ise bence arkeoloji kökeninin etkisiyle bilimsel değeri olan bir çalışmaya dönüşmüş.

Benim için börek hayatımda en sevdiğim yiyeceklerden birisi. Çocukluğumdan bu yana annemin yufkadan börek yaptığı günler, hayatımın ilk 20 yılında da anneannemin özellikle çibörek ve tavuklu börek açtığı günler benim için ayrı bir mutluluk içermiştir hep.

Anneciğim hatta benim onlu yaşlarımda eve misafir geleceği zaman iki tepsi börek yapardı ki, misafire de kalsın. Öyle büyük bir sevgi. Ve yine hâlâ aramın oldukça sınırlı olduğu yumurta yemem için de annemin böreklere normalin 3-4 katı yumurta kattığı da hayatımın bilinen gerçeklerindendir.

Bu kadar börek deyince, sosyal medya fenomenciklerimiz sayesinde meşhur olan ve bir anda ülkenin her köşesinde dükkan açan Adana börekçilerinden bahsedeceğimi düşünüyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, bir yemek kitabı değil, gerçek bir bilimsel çalışma olan bir kitap var, bugün konumuz bu.

Ayfer Yavi’nin yazdığı “Bir Dünya Börek, Böreğin Tarihsel Yolculuğu” adlı kitabı yaklaşık bir ay önce satın aldım. Ayfer Hanım, İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü mezunu, ancak sonraları reklamcılık ağırlıklı bir kariyer yapmış. Kitabı ise bence arkeoloji kökeninin etkisiyle bilimsel değeri olan bir çalışmaya dönüşmüş. Tahıl ürünlerinin tarihiyle başlayan kitap, böreğin tarihi ve coğrafi ilerlemesine değindikten sonra, Anadolu ve civarından şehirlere, dinlere, mezheplere göre ayrılmış onlarca tarif ile devam ediyor. Aralarda Ayfer Hanım'ın hayatından da zarif eski İstanbul anıları okuyabildiğiniz kitapta, daha sonra dünyanın dört bir yanından börek tarifleri de buluyorsunuz. Toplamda da 337 tane tarif mevcut.

Bir Dünya Börek Böreğin Tarihsel Yolculuğu, Ayfer Yavi, Yapı Kredi Yayınları, 2018, 372 syf.

Gerçekten börek seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir kitap. Ben de Ayfer Hanım'a buradan bu güzel çalışma için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ticari kaygılarla yazılan onlarca yemek kitabı içinde pırıl pırıl bir çalışma başarmış. Kendisinin iznine sığınarak, bu aralar uyku saatinde zaman zaman oğluma dinlettiğim fış fış kayıkçı şarkısında geçtiği için aklıma kazınan fincan böreğinin tarifini sizle paylaşıyorum (şimdi fark ettim ki kitapta da fış fış kayıkçı ile anlatılmış).

MALZEMELER

Hamur için:

2 su bardağı un

1 çay bardağı ılık su

1 adet yumurta

Tuz

İÇİ İÇİN

250 gr. rendelenmiş peynir

1 yumurta

Yarım demet maydanoz

KIZARTMAK İÇİN

1 su bardağı zeytinyağı

Hamuru yoğurup 30 dakika dinlendirin. Dörde ayırdığınız hamurdan yufkaların her birini servis tabağı büyüklüğünde açın. Bir yufkayı tezgahınıza yayarak üzerine iç malzemesinden üç parmak ara ile birer çay kaşığı yerleştirin. Harcın çevresini daire şeklinde fırça ile ıslatın. Diğer yufkayı üzerine kapatın, iç malzemeleri ortaya gelecek şekilde fincan ile kesin. Börekleri kızgın yağda kızartın.

Keyif dolu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.