YAZARLAR

Bir pilav tarifi izledim ki...

İyisini yapmak için çok sayıda tarif gördüm, ancak hiçbirisi geçtiğimiz günlerde izlediğim ve sonrasında aşermiş gibi bir istekle deneyip aldığım sonuç karşısında yaşadığım mutluluk yönünden bununla kıyaslanamaz.

Türk mutfağının temel yapı taşlarından bir tanesi elbette pirinç pilavı. İyisini yapıp yapamama bir tür mutfak becerisi göstergesi olarak sayılan, her yerde karşımıza çıkan, Canan Karatay’ın tüm aksi çabalarına rağmen her zaman en sevilen yiyeceklerimizden birisi.

İyisini yapmak için çok sayıda tarif gördüm, ancak hiçbirisi geçtiğimiz günlerde izlediğim ve sonrasında aşermiş gibi bir istekle deneyip aldığım sonuç karşısında yaşadığım mutluluk yönünden bununla kıyaslanamaz.

Şemsa Denizsel, İstanbul’da uzun yıllardan beri mutfak dünyasında çok aşırı pohpohlanmayan ancak son derece kaliteli işler yapan bir şef ve işletmeci. İstanbul’da özellikle belli bir grubun sürekli şişirdiği bazı isimlerin arasında değil, ancak tariflerine bakarsanız muazzam mutfak bilgisine sahip olduğunu göreceğiniz bir isim. Şahsen tanışmışlığımız yok, hatta kendisinin restoranlarından yemek yemiş değilim. Ancak geçenlerde Youtube’da gördüğüm domatesli pilav tarifini izlediğimde o tarifi mutlaka denemek istedim, denedikten sonra da tekrar tekrar yapmak istedim. Gerçekten muhteşem bir tarif. Bugün kendisinin tarifini size anlatmak istiyorum, böyle bir lezzetten kimse mahrum kalmamalı bence.

MALZEMELER

(4 kişilik)

-2 su bardağı pirinç

-750 gr domates

-200 gr tereyağı

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-tuz ve karabiber

Malzemeler oldukça standart. Ancak yöntem olarak diğer gördüğüm tariflerden çok daha fazla emek istiyor. Ama emeği verince, sonucu da muhteşem.

Öncelikle pirinci bir kasede bir iki tutam tuz ile üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ile bekletin.

Domatesleri mutfak robotu veya rondoda iyice incelene kadar çekin. Ben şu aralar yazdan hazırlanmış kavanoz domatesleri de bu tarifte kullanıyorum, bir kavanoz domates yeterli oluyor gibi.

Domatesleri tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte kavuruyoruz. Uzun bir kavurma süreci olacak, bunu bilerek yola çıkmak gerekiyor. Domatesleri suyunu iyice çekene ve renkleri neredeyse kahverengiye dönene kadar, ortanın altında bir ateşte kavuracağız. Bu süreç domatesi neredeyse bir salça kıvamına getirecek, lezzeti çok daha konsantre olacak, o yüzden çok önemli bir aşama.

Domatesler iyice kahverengi olduğu zaman artık suyu soğumuş olan pirinçlerin suyunu süzüp domateslerin içerisine ekleyin. Domateslerle pirinçleri yaklaşık on dakika hafif ateşte kavurun, tuz ve karabiber ekleyin. Sonrasında da iki su bardağı kaynamış suyu ekleyin. Tencerenin altını kısıp, pilavın üzeri göz göz olana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.

Pilavı güzelce bir karıştırın. Sonrasında tencerenin üzerine temiz bir bez gerin ve tencerenin kapağını kapatıp, ocağınızdaki en kısık ateşte bir 10 dakika daha pişirin, sonra tencerenin altını kapatın ve yarım saat demlenmeye bırakın.

Bu sürenin sonuna kadar tencereye dokunmayın. Sonrasında... Bayılacaksınız...

Mutlu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.