YAZARLAR

İttifakta son viraj: İlçeler!

AK Parti-MHP hem de CHP-İYİ Parti görüşmelerinde 30 büyükşehir ve 51 il üzerindeki çalışma tamamlandı. Görüşmeler ilçeler üzerinden devam ediyor.

Yerel seçimde işbirliği yapacak siyasi partilerin görüşmelerini bu hafta sonunda tamamlamasını bekliyorduk ama süreç bazı ilçelerdeki detaylar nedeniyle uzadı. Edindiğimiz bilgiye göre hem AK Parti-MHP hem de CHP-İYİ Parti görüşmelerinde 30 büyükşehir ve 51 il üzerindeki çalışma tamamlandı. Görüşmeler ilçeler üzerinden devam ediyor.

MHP’li bir yetkili, “30 büyükşehirden Adana, Mersin, Manisa bizde. Diğerlerinde AK Parti aday çıkaracak. O iş bitti. 3 büyükşehirin ilçeleri de tamamlandı. Diğer illerde bazı ilçeler üzerindeki görüşmeler de bitmek üzere” dedi. AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye konusunda “jest” yapılıp aday çıkarılmayacağı söylendi. Bu açıklamaları değerlendiren MHP’li yetkili, “Bunu jest olarak nitelemek doğru değil. Genel başkana saygı olarak aday çıkarılmaması söz konusu olabilir” dedi. AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerin bu hafta tamamlanması bekleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de katıldığı bir televizyon programında "Bir hafta içinde bütün adaylarımızı açıklamış olacağız" dedi.

'İLÇELERDE SIKINTI VAR, AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ'

CHP-İYİ Parti görüşmeleriyle ilgili bilgi aldığımız bir CHP’li yetkili ise gelinen aşamayla ilgili, “Büyükşehirlerin bazı ilçelerinde sıkıntı var onları aşmaya çalışıyoruz” dedi. Gelecek hafta seri bir dizi görüşme yapacaklarını anlatan yetkilinin verdiği bilgiye göre CHP mevcut 8 il belediyesinin (Burdur, Sinop, Giresun, Kırklareli, Zonguldak, Edirne, Çanakkale, Yalova) tamamında İYİ Parti'den destek alacak. CHP ayrıca Kırşehir ve Artvin gibi kazanmaya yakın gördüğü bazı illerde de İYİ Parti’nin desteğini istedi. Bu illerde de desteğe olumlu bakıldı. CHP, bu destekler karşısında İYİ Parti’ye Osmaniye, Nevşehir ve Yozgat’ın aralarında bulunduğu bazı illerde aday çıkarmayarak destek verecek. Bu illerin sayısının 1 ya da 2 kadar artabileceği belirtiliyor.

'BİR SONRAKİ PM’YE BU DEFTER KAPANIR'

CHP’li yetkili illerde bir pürüz kalmadığını ancak büyükşehirlerin ilçeleri başta olmak üzere bazı ilçeler üzerinde görüşmelerin devam edeceğini söyledi. 15-20 Ocak arasında adaylar için yeni bir Parti Meclisi yapılacağını hatırlatan yetkili, “Önceki seçimlere göre daha zor. Tek tek illeri ve kişileri konuşuyoruz. Bu anlamda konfeksiyon değil butik bir iş yapıyoruz. Bir sonraki PM’ye bu defteri kapatmış şekilde gireriz” dedi.

HDP’DE KÜRT İTTİFAKI VE ADAY HAFTASI

31 Mart seçimlerinde kayyım atanan belediyeleri geri alma hedefiyle yola çıkan HDP’nin Kürt siyasi parti ve oluşumlarıyla ittifak görüşmeleri olumlu sonlandı. 7 parti ve oluşum ortak deklarasyon yayınlayarak seçimlere HDP çatısı altında gireceğini duyuracak. Aday belirleme sürecinde 3 il ve 28 ilçede halk oylaması yapan HDP sonuçları 9 Ocak’ta yapılacak MYK’da ele alacak. Belirlenen isimlerin MYK’da da onay alması durumunda ilan edilmesi bekleniyor. Ayrıca Kars’ta Ayhan Bilgen, Mardin’de Ahmet Türk ve Muş’ta Sırrı Sakık’ın adaylıkları da bu hafta ilan edilebilir. HDP’li yetkililer aday belirleme sürecinde kurulan ittifakın da gözetileceğini, bazı belediye başkanlıkları ve Meclis üyeliklerinin bu ittifak doğrultusunda belirleneceğini söyledi. Bununla ilgili çalışmanın kısa sürede sonuçlanması bekleniyor.

BÜTÇE TATİLİ BİTTİ, MECLİS AÇILIYOR

Bütçenin ardından kısa bir tatile giren Meclis bu hafta açılıyor. Salı günü grup toplantılarına ev sahipliği yapacak Meclis’te Genel Kurul’a ise aralarında Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi gibi düzenlemelerin olduğu 71 maddelik teklifi görüşmeye başlayacak. Meclis’in ana gündemlerinden bir diğeri ise Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilan edilmesi olacak. Muhalefet partisi grup başkanvekillerinin “anayasaya aykırı” buldukları bu durumu Meclis Genel Kurulu’nda tartışmaya açması sürpriz olmayacak.