YAZARLAR

Yenilikler ve ilklerin yılı

Biten yılın ardından yaptığımız muhasebe sonrasında merhaba dediğimiz yılda neler izleyeceğimize bakalım bu hafta da. Her ne kadar tek yıllardan biri olduğu için yaz ayları daha boş geçeceği düşünülse de durum hiç öyle değil. Üstelik izleyeceğimiz birçok etkinlik de ilk kez gerçekleşecek.

Bu yıl ilk kez UEFA Uluslar Ligi dörtlü finali izleyeceğiz. Planlandığı dönem tartışmalara neden olan ancak bir anda başlayıp bir anda biten UEFA Uluslar Ligi'nin haziranda ilk şampiyonu belirlenecek. Hollanda, Portekiz, İsviçre ve İngiltere'nin ev sahipliğinde 5-9 Haziran tarihleri arasında vereceği mücadele gözleri futbol dünyasına çevirecek.

Portekiz'deki dörtlü final bitmeden Fransa, sekizinci Kadınlar Dünya Futbol Kupası'nı ağırlayacak. Türkiye ne yazık ki mücadele edecek takımlar arasında yer almıyor. Kadın futbolunda büyük yatırımlar ve atılımlar gerçekleştiren Fransa kupayı kendi ülkesinde kaldırabilecek mi yoksa üçüncü kez art arda ABD-Japonya finali mi izleyeceğiz? Merakla takip edilecek bir organizasyon olacağı kesin.

KATAR COPA AMERİCA'DA

Aynı tarihlerde Avrupa kıtası dışında ve Güney Yarımküre'de iki büyük futbol organizasyonu gerçekleşecek. 2015'te Copa America sırasını, 2014'teki Dünya Kupası ve 2016'daki Olimpiyat Oyunları ev sahipliği nedeniyle Şili'ye veren Brezilya, bu yıl sırasını savacak. Copa America'nın 100'üncü yılı olması nedeniyle 2016'nın da özel olarak ABD ev sahipliğinde oynanmasının ardından, son dört yılda bu üçüncü Copa America. Fakat hiç üzülmeyin, şimdiden söyleyeyim 2020'de henüz kimin organize edeceği belli olmayan bir Copa America daha var. Çünkü Copa America artık çift yıllarda oynanacak. 2024'te Avrupa Şampiyonası varken bir de Copa America oynanacak sizin anlayacağınız. 2019'daki Copa America'yı diğerlerinden farklı kılan ise ev sahibinin Brezilya olmasının yanında Katar'ın bu turnuvada boy gösterecek olması. 10 Güney Amerika ülkesinin takımlarının yanında davet edilen iki ülkeden bir diğeri ise Japonya. Kupa 14 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında oynanacak.

YAZIN AFRİKA KUPASI

Turnuva düzeninde değişikliğe gidenlerden bir diğeri de Afrika Uluslar Kupası. 32'nci kez düzenlenecek organizasyonun ev sahibi Nijerya ve bu sefer kupa ocak ayında değil. Enteresanlıklarıyla iç ısıtan soğuk kış günlerinin futbolu, bu yıl ilk kez haziran ve temmuz aylarında oynanacak. Bu kupanın tarihlerinin değişmesindeki en büyük etkenden biri Avrupa futbolu elbette. Yoksa perşembe günü oynanan Manchester City-Liverpool maçında Muhammed Salah'ı da Sadio Mane'yi de izleyemeyecektik. Bu tarih değişikliğinde futbolcuların yoğun takvimden bıkkınlığının da etkisi var tabii ki. Ekvatora yakın bir ülkede, yüksek sıcaklıkta yüksek efor gerektiren bir spor organizasyonunun yağmur mevsimine denk gelmesi, neyse ki sağlık tehlikelerini azaltacak gibi.

OLİMPİYAT STADI'NDA SON BÜYÜK FİNAL

Türkiye'de çeşitli genç yaş turnuvaları dışında iki büyük spor organizasyonu gerçekleşecek bu yıl. Biri Türkiye'nin 4 ev sahibinden biri olduğu Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası, diğeri de bence EURO 2024 Futbol Şampiyonası ev sahipliğine mal olan UEFA Süper Kupası Finali. Final Olimpiyat Stadı'nda oynanacak. Ardından da, EURO 2024 adaylık sunumunda yazana göre stat yıkılacak. Sanırım bugüne dek inşasından 20 yıl sonra yıkılıp yenilenen ilk büyük stadyum olarak da tarihe geçecek bu mekanda, büyük bir maç izlemek için son şansınız olabilir.

Yazıyı bitirirken Almanya ve Danimarka'nın ev sahipliğinde, Köln-Münih-Hamburg-Berlin ve Kopenhag-Herning şehirlerinde gerçekleşecek Erkekler Hentbol Dünya Kupası'nın 10 Ocak'ta başlayacağını spor severlere duyurmadan geçmeyeyim.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.