YAZARLAR

Sporda 2018

Sevgili Onur Salman iki hafta öncesinden 2018'i yedi yedi bitiremedi. Pazar 2020'ye hoşgeldik yazısı yazabilir endişesi yaşıyorum. O, yılları hızlıca geçmeden tam olarak 2018 de bitmemişken dünyada ve Türkiye'de sporda neler oldu geniş açıyla bir bakalım istedim ben de.

Tarihte savaşların durdurulduğu dönemlerde organize edilen Olimpiyat Oyunları 2018'de eski günlerini hatırlatır nitelikteydi. Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları'nda Kuzey Kore 2. Dünya Savaşı'nın ardından ilk kez Güney Kore ile ortak bayrak altına girdi. İki ülkeden seçilen oyuncularla kurulan kadın buz hokeyi takımı birlikteliği sahaya taşıdı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, açılış günü Pyeongchang'de Kuzey Kore ordusunun kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı askeri geçitle, oyunları biraz da kendi şovuna çevirdi. Olimpiyat Komitesi'nin 2014'ten bu yana süren doping soruşturmaları nedeniyle Rusya Olimpiyat Takımı'nı oyunlardan men etmesi nedeniyle, soruşturma kapsamında adı geçmeyen Rus sporcuların, “Rusya'dan katılan olimpik atletler” adı altında katıldığı bir olimpiyat oldu. Türkiye, sekiz sporcuyla katıldığı kış olimpiyatlarından madalyasız döndü.

YILDIZLARDAN ERKEN VEDA

Futbol'da Dünya Kupası yılıydı. Bu seferki tartışılan ev sahibi Rusya'ydı. İlk turda elenmesi beklenen Rusya Milli Takımı'nın son sekiz takım arasına kalması en büyük sürprizlerdendi. Son şampiyon Almanya, İlkay Gündoğan ve Mesut Özil'in Dünya Kupası öncesi Recep Tayyip Erdoğan'la çektirdiği fotoğrafın yarattığı tartışmalarla Dünya Kupası'na hazırlandı. Irkçılık boyutuna ulaşan tartışmalar ve tepkilerin gölgesinde kalan Almanya Milli Takımı, teknik direktör Joachim Löw'ün sonuç vermeyen kadro tercihlerinin de etkisiyle bu süreçten yaralı çıkan taraf oldu ve tarihinde ilk kez grup aşamasını geçemeyerek kupaya veda etti. Kupaya erken veda edenler arasında bireysel performanslarıyla son 10 yıla damga vuran Portekizli Cristiano Ronaldo ve Arjantinli Lionel Messi de vardı. İki yıldızın da aynı günde turnuvaya veda etmiş olması ise bir tesadüften ibaretti. İkilinin elenmesi Brezilyalı Neymar'ın öne çıkacağını düşündürtse de Belçika'da Hazard buna izin vermedi.

DÜNYA KUPASI'NA DAMGA VURAN VAR OLDU

Belçika ve İngiltere son dörde kalarak uzun zamandır arzu edilen başarıya ulaştı. Fransa kupaya favoriler arasında gelmişti, yanıltmadı da. Kupayı havaya kaldıran Fransızlar olsa da turnuvanın gerçek sürprizi finaldeki rakipleri Hırvatistan'dı. Hırvatların kaptanı Luka Modric ile Fransızların genç oyuncusu Kylian Mbappe ise bireysel performanslarıyla kupanın yıldızları oldu. Finale damga vuran görüntü ise FEMEN'in protesto amacıyla sahaya girdiği andı. Bir Dünya Kupası'nda ilk kez uygulanan Video Asistan Hakem Sistemi'nin de damga vurduğu Rusya'daki dünya kupasında turnuva boyunca taraftarlara sunulan ücretsiz ulaşım hizmeti organizasyonun en pozitif yanıydı. Ancak bu uygulamaların sonucu kupa sonrası Rus vatandaşlara emeklilik yaşının yükselmesi ve vergilere yapılan zamlarla geri döndü.

BİYOLOJİK CİNSİYET TARTIŞMASI

Uluslararası Atletizm Federasyonu, yarışlarda biyolojik cinsiyet tartışmalarının başlamasına neden olan Güney Afrikalı atlet Caster Semenya ve benzeri vakaların önüne geçmek adına kadın sporcular için testosteron seviyesi testi kuralını zorunlu kıldı. Böylece bitmeyen tartışmaların sadece boyutu değişti. Teniste erkeklerde 'büyük abiler' Roger Federer, Rafael Nadal ve Novak Djokovic sahneyi geri aldı. Kadınlarda ise sürprizin adı Japon Naomi Osaka oldu. 21 yaşındaki Alman Alexander Zverev ülkesinde umut vadeden tenisçi olarak kendinden bahsettirdi.

2016 yılında açılan Football Leaks dosyasının ikinci büyük dalgası Kasım ayında Avrupa futboluna derin bir darbe vurdu. UEFA'nın Finansal Fair Play kriterlerinde Manchester City ve Paris Saint Germain'e kolaylık sağladığı, Bundesliga ekiplerinden Bayern München'in önderlik ettiği görüşmelerde büyük takımlardan oluşacak 20 takımlı ayrı bir lig oluşturulması planları, Türkiye'de ise Beşiktaş spor kulübündeki başkanlık döneminde gerçekleşen transferlerde Yıldırım Demirören'in Jorge Mendes önderliğindeki menajerlik fonlarına yüksek ücretler ödediği, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı sürecinde de kulüplerin gerçekleştirdiği transferlerde 4 milyon euro'yu bulacak değerde işlemin lisanssız menajerlerle gerçekleşmesine göz yumduğu iddiaları büyük yankı uyandırdı. Bu konuya hakkını vererek değinemedim. Ancak 2019'da bu konudaki eksiği gidermek için notlarımı aldım.

TÜRKİYE'DE ADI UNUTULMAMASI GEREKENLER

Atletizmde Türkiye'yi temsil eden atlet Ramil Guliyev 200 metre sprintte kazandığı üç altın madalyayla sezonda öne çıkanlardandı. Moto3 kategorisinde kazandığı şampiyonlukla dünya motor sporları tarihinin en genç şampiyonu unvanını alan 15 yaşındaki Can Öncü, Tekvando'da katıldığı sekiz dünya şampiyonasından altın madalyayla dönerek Dünya Tekvando Federasyonu'nun yılın kadın sporcusu seçtiği 21 yaşındaki İrem Yaman, Mete Gazoz’un Avrupa şampiyonluğuna, Dublin'de düzenlenen Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Sümeyye Boyacı, Deniz Selin Ünlüdağ’ın Eskrimde Avrupa Şampiyonası’ndaki altın madalyası güreş branşında kazanılan sekizi altın toplam 27 madalya, Ampute Milli Futbol Takımı’nın dünya ikinciliği, üçüncü kez Kadınlar Dünya Kulüpler Kupası'nı kazanan Vakıfbank ve aynı finallerde üçüncü olan Eczacıbaşı takımlarının başarıları, basketbolda da Darüşşfaka'nın Euro Cup şampiyonluğu ile Fenerbahçe'nin Euroleague ikinciliği Türkiye adına öne çıkan başarılardan oldu.

2018'de değinilmesi gereken başka başarıların da olduğundan şüphem yok. Ancak bu sene de bize ayrılan sürenin sonuna geldik. 2019'da finansal darboğaz yaşayan bir ülke olarak yukarıda yakalanan başarıların dörtte biri tekrar edilse iyidir. Kazanılmasa da önemli değil.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.