YAZARLAR

Partilerin yerel seçim durum raporu - III

Bütçe görüşmelerinde kulisler de hareketliydi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verilen bir arada elinde kağıt kalem Cumhur İttifakı’nı anlattı. Bahçeli’nin AK Parti ile MHP’nin iş birliği arayışıyla ilgili verdiği yeni bir bilgi yoktu. Görünen o ki son söz liderler buluşmasına kaldı. Genel başkanlar konuşmadı ama CHP ve İYİ Partililerin verdiği bilgiye göre, Ankara hala iş birliği masasındaki en önemli başlık.

24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 27. Yasama Dönemi Meclisi, milletvekilleri, cumhurbaşkanı ve bakanların yemin töreni sonrası en hareketli gününü 2019 yılı bütçe görüşmesinde geçirdi.

Geçmiş yıllarda olduğu için tüm siyasi partiler neredeyse Genel Kurul’a tam kadro katıldı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın yönettiği oturumda genel başkanlar da hazır bulundu. Milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bütçe görüşmelerini locadan takip etti. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin katılımı açısından profil yüksekti ancak yeni sistemin gereği yürütme Meclis’ten çıkmadığı için muhalefetin ifadesiyle “siyasi sorumlu” yoktu.

İlk kez Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanan bütçenin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ifadesiyle “teknik sunum”unu bakan olduktan sonra milletvekilliğinden ayrılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptı. Muhalefet partilerinin eleştirilerine yanıtı da yine seçilmiş bir siyasetçi olmayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay verdi. Bütçe sunumu ve eleştirilere yanıt “atanmış” bu isimlerden gelince geçmiş yıllarda Başbakan, ana muhalefet partisi lideri gibi genel başkanlar düzeyinde yaşanan bir polemik, tartışma söz konusu olmadı.

MUŞ’UN KONUŞMASI MECLİS’İ GERDİ

Bu tablo Meclis’te gerilim yaşanmadığı anlamına gelmiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un grubu adına yaptığı konuşma hem CHP hem HDP hem de İYİ Parti’ye dönük sert iddialar içeriyordu. Muş’un 3 partiyi de ayağa kaldıran sözleri küfürleşmelere kadar gitti. İYİ Parti milletvekili Yasin Öztürk’e 2 birleşim çıkarma cezası verildi. Daha sonra AK Partililerle İYİ Partililer ve HDP’liler arasında da bir dizi polemik yaşandı. Yürütme adına Meclis’te bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Bakan Albayrak ise bu gerilimi oturdukları komisyon sıralarından izlemekle yetindi.

BAHÇELİ ELİNDE KAĞIT KALEM İTTİFAKI ANLATTI

Bütçe görüşmelerinde kulisler de hareketliydi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verilen bir arada elinde kağıt kalem Cumhur İttifakı’nı anlattı. Bahçeli’nin AK Parti ile MHP’nin iş birliği arayışıyla ilgili verdiği yeni bir bilgi yoktu. Görünen o ki son söz liderler buluşmasına kaldı. Bir MHP yöneticisi “Biz söyleyeceğimizi söyledik, 3 büyükşehirde aday çıkarmayacağız. Arkadaşlarımız sürekli görüşüyor. “6 il MHP’ye bırakılacak” iddiası sizlerin yorumu, her şey olabilir. Aday çekilip çekilmemesi belli değil. Hepsi liderlerin görüşmesinde şekillenir” dedi. Bu konuşmalar yapılırken Erdoğan ile Bahçeli’nin bir araya geleceği ile ilgili son dakika haberler düşmeye başladı.

KILIÇDAROĞLU-AKŞENER SUSTU

AK Parti-MHP cephesinde liderler buluşmasında da çok büyük sürprizler beklenmiyor. Muhalefet için ise bunu söylemek mümkün değil. CHP ile İYİ Parti arasındaki iş birliği arayışında neredeyse bir ay geride kaldı. Geçen bu sürede görüşmelerin içeriğiyle ilgili kulislere çok sayıda bilgi sızdı. En son gizli tutulmak istenen Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi de bir gazetenin manşeti oldu. Meclis’e gelen iki lider de bu sızıntıların ağırlığı vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmeyle ilgili soruya elini ağzına götürüp fermuar işareti yaparak konuşmayacağı mesajıyla yanıt verdi. Aynı şekilde bütçe görüşmelerini milletvekili olmadığı için locadan izleyen, daha sonra kuliste partililerle oturan Akşener de bu konudaki soruları yanıtsız bıraktı.

DÜĞÜM SADECE ANKARA DEĞİL

Genel başkanlar konuşmadı ama CHP ve İYİ Partililerin verdiği bilgiye göre, Ankara hala iş birliği masasındaki en önemli başlık. Kulislerde İYİ Parti’nin Ankara konusuna bir “prestij” olarak baktığı hatta “Ankara adayını siz belirleyin ama İYİ Parti’den aday olsun” yaklaşımı içinde olduğu konuşuluyor. Ankara ile ilgili formüller bununla sınırlı değil. Mansur Yavaş’ın CHP’den aday gösterilmesi, İYİ Parti’nin aday çıkarmayarak Yavaş’ı desteklemesi de hala masada.

Üçüncü formül ise her iki partinin de Ankara’da kendi adayını çıkarması yönünde. CHP’li bir parti yöneticisi, Mansur Yavaş’ın adaylığının CHP Parti Meclisi’nden geçmesinin çok zor olduğunu belirterek “En doğrusu İYİ Parti’nin Ankara’da muhafazakar kesimden oy alacak bir adayla çıkması. Bu şekilde Ankara’yı kazanmak daha kolay olur” yorumu yaptı. CHP’li bir başka yöneticisi ise sadece Ankara değil, 1-2 başka ille ilgili de problem olduğunu söylemekle yetindi. Israrlı sorulara yanıt vermeyen yetkili, “Bir iş birliği olsun diye uğraşıyoruz. Sonuca ulaşır mı? İnşallah diyoruz. Genel başkanlar bir araya gelir mi? Ben gelir kanaatinde değilim. Görüşmeler sürüyor” dedi.

CHP’li yetkililere göre iş birliği arayışı ile ilgili süreç bu hafta sonuçlanacak. Hatta bir yönetici “çarşamba sonuçlanır” dedi.

'DÖKÜLENLER OLUYOR, ARKADAŞLAR TOPLUYOR'

CHP’de iş birliği arayışının uzaması aday açıklama sürecini de geciktiriyor. CHP’li yöneticilere göre ise bu bir problem teşkil etmiyor. Parti yöneticileri iktidar partisinin açıkladığı adayların ardından “dökülenler” olduğuna dikkat çekerek “bizimkiler de onları topluyor” yorumunu yapıyor. Bu noktada 2014 seçimlerinde AK Parti’nin aday göstermediği, daha sonra CHP’nin adayı olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş hatırlatılıyor. Savaş, CHP’nin 2019 seçimleri için tekrar aday gösterdiği belediye başkanlarından biri oldu.

İSTANBUL, İZMİR ADAYI OCAK AYINA KALABİLİR

CHP’de aday belirleme sürecinin bu ay daha da hızlanması, Aralık sonuna kadar birden fazla Parti Meclisi toplantısı yapılarak gruplar halinde birçok il ve ilçenin açıklanması bekleniyor. Merak edilen İstanbul ve İzmir adayları içinse Ocak ayı işaret ediliyor.

HDP’DE GÜNDEM OPERASYONLAR

HDP grubu da bütçe oturumu için neredeyse tam kadro Meclis’teydi. HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin konuşmaları yakından takip edildi. HDP yönetici ve milletvekillerine de yerel seçim hazırlıklarını, batıda iş birliği arayışlarına yanıt verilip verilmediğini sorduk. Bir HDP yöneticisi aynı gün Diyarbakır İl Başkanlığı'na yapılan polis baskınını hatırlatarak, iş birliği, dayanışma arayışı seçimlerle ilgili değil. İş birliği yaşadığımız bu olumsuz tablo karşısında demokrasi adına bir tavır alma, dayanışmadır. Asıl bunu görememek üzüntü verici” dedi.