YAZARLAR

Kadına şiddete teşvik!

Kansas City'nin rekorlar kıran genç çaylağı Kareem Hunt 2018'in başında bir kadına şiddet uyguladığı görüntüler yayınlandıktan sonra hem kulübünden kapı dışarı edildi, hem de lig yönetiminden ceza alması gündemde. Bizdeki benzerleri ise hâlâ baş tacı.

Amerikan Futbol Ligi takımlarından Kansas City, 6 Ocak 2018 günü Tennessee Titans ile 'wild card' play-off mücadelesinde karşı karşıya geldi. 2017'de kadrosuna katıldığı Kansas City ile ilk sezonunda sezonun en değerli çaylağı seçilen 23 yaşındaki Kareem Hunt maçta bir sayı (Touchdown) yaparak takımının son çeyreğe kadar önde gitmesini sağladı. Maçın sonucu 22-21 Titans lehine bitti, Kansas elendi.

2017'de takımına kazandırdığı 16 koşu sayısıyla tarihin en iyilerinden biri olarak kayıtlara geçen Hunt, maçın ardından Mosaic isimli gece kulübünde geceyi geçirdi. Hunt'ın o gece bir kadına saldırdığı görüntüler yaklaşık 11 ay sonra ortaya çıktı. Görüntülerde Hunt'un önce bir kadınla sözlü münakaşaya girdiği, sonra kendisini ittiği görülüyor. Araya arkadaşları girip olayı yatıştırmak istese de, Hunt erkek arkadaşlarından birini itiyor ve ittiği kişi tartıştığı kadına çarpıp kadının yere düşmesine neden oluyor. Hunt, 19 yaşındaki kadının yerde korunmasız olmasından yararlanarak bir tekme daha atıyor kadına. Olay kameralara bu kadar yansıyor.

MEDYAYA SIZDIRILMASA

İşin daha ilginç bir yanı var. Yılın henüz başında yaşanan bu olayın ardından Cleveland polisine ihbar telefonu açıyor 19 yaşındaki mağdur kadın. Ancak olayın görüntüleri TMZ.com tarafından yayınlanıncaya kadar Hunt hakkında ne polis ne lig yönetimi ne de kulübü herhangi bir yaptırım uygulamıyor Hunt'a. 30 Kasım'da TMZ.com'da görüntüler yayınlanınca her şey kamuoyu tarafından da öğrenildikten sonra Kansas City kulüp yetkilileri yılın en iyi oyuncuları arasında gösterilen Hunt'ı kadına şiddetten dolayı kapı dışarı etti. Sorgusuz ve sualsiz. Amerikan Futbol Ligi de artık bir adım atarak Hunt hakkında bir soruşturma başlattı. En az altı maçtan başlayacak bir ceza verilmesi ihtimali yüksek Hunt'a.

Tabii ki iş işten geçmişti ancak ABD'li Amerikan Futbolu oyuncusu Kareem Hunt, geçtiğimiz hafta içinde ESPN'ye kendi isteğiyle bir röportaj vererek özrünü diledi. En azından pişkince çıkıp bir daha olsa bir daha yaparım demedi ya da şiddet uyguladığı kadın ile olay sonrası konuşmaya giderek silah çekmedi.

BİZDEKİ ÖRNEKLER

Çok benzer hikayeye çok daha yakın zaman önce şahitlik ettik hep beraber. Bir gece kulübünde bir müzisyenin eşine, üstelik bir de kendisi de evli olmasına karşın, sözlü olarak sarkıntılık eden, kimilerine göre kariyer geçmişi açısından en iyi Türk futbolcu olarak gösterilen Arda Turan daha sonra müzisyenle gece kulübü dışında kavga etmişti. Daha sonra da darp ettiği müzisyenle hastanede silahlı bir tartışmaya girmişti. Arda Turan'ın mahkemesi 30 Ocak'ta görülecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu Savcısı İbrahim Bozkurt tarafından hazırlanan iddianamede Arda Turan hakkında "Cinsel taciz", "Kasten yaralama", "Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme", "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 3 yıl 3 aydan 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kadına şiddet uyguladığı iddiasıyla gündeme gelen sadece Arda değil. 'Adam gibi Adamlar' ekibinden Arda'nın ağabeyi Burak Yılmaz, dört sene önce eşinin açtığı boşanma davasındaki gerekçeye göre eşine kürtaj yapması baskısıyla şiddet uygulamıştı, psikolojik şiddet de cabası.

DIŞARIDA NASILSA SAHADA DA AYNISIDIR

Bu iki 'adam' sadece birer örnek. Benzer vakaların başrolü olanlar da muhakkak vardı ancak onların da cezalarını çektiğini görmedik, duymadık. Arda ve Burak türünün en tanınan örnekleri olmalarından olacak ki, bu olayların yaşanmış olmasına karşın bu gerekçelerle takımlarından kovulduklarını duymadık. İkisinin aynı takımda oynama ihtimalleri de 'yeni' Türkiye'nin yeşil sahalara çok şahane bir yansıması olarak kayıtlara geçebilir.

Geçen sezon bir hakemi öldürmekle tehdit eden Arda Turan, aldığı 16 maç cezasının indirilmesiyle 10 maçla adeta affedilmişti. Hatta bu iki ismi de son Uluslar Ligi maçlarında A Milli Takım'da görmek istediğini söyleyen, imâ eden birçok spor yazarı da vardı. Kadına şiddet uygulamış bu iki futbolcuyu branşlarından men edilmesini talep etmeyip en üst kategoride bu ülkeyi temsil etmesini desteklemek yaptıklarını da desteklemektir. Sporcuyu yeşil sahadaki davranışıyla yargılama dönemi artık bitti de geçiyor. Çünkü dışarıda nasılsa bir insan, sahada da aynısıdır.

Futboldaki cinsel şiddet vakalarının azalarak bitmesi için Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ekim ayı içinde "Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu" isimli bir kitap çıkardı. Bu kitabın TFF yönetimi tarafından hatmedildikten sonra başta futbolculara, sonra da taraftarlara atölyelerle uygulanması, çalışmanın hedefine ulaşması yönünde büyük katkı yapacaktır. TFF'nin bu konuda önemli adımlar atacağından emin olmak isterdim ancak onları akılları fikirleri lisanssız menajerlerin transfer süreçlerine girmelerine izin vererek 4-5 milyon Euro civarında paranın buharlaşmasında... bknz. Football Leaks.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.