YAZARLAR

Baba Bush: Cehennemin kapılarını açan adam

“Kariyeri” George Walker Bush için fazla düşünmeye gerek bıraktırmıyor. CIA direktörü, ABD başkan yardımcısı, savaşı politika edinmiş ABD Başkanı. Başka söze gerek var mı?

George Herbert Walker Bush 94 yaşında hayatını kaybetti. Kısaca “George W. Bush, George Bush ya da Baba Bush” olarak bilinen Bush Körfez Savaşı ile Ortadoğu’da bugünkü istikrarsızlığın temelini atan isim olarak tarihe geçti.

Kennedy ailesi Amerikan efsanelerinde daha çok yer tutar ama ABD politik hayatında Bush ailesinin daha etkili bir yere sahip olduğu belirtilir. Gerçekten de yaşadığımız bu yıllara baktığımız zaman baba-oğul Bushların bugünleri şekillendiren politikalara imza attığı görülür.

Bushlar kökleri Almanya ve İngiltere’ye dayanan ailelerden geliyor. Ailenin ABD’de doğan ilk üyesi, (büyük dede) James Smith Bush avukat, Anglikan kilisesine bağlı din adamı ve dini yazılar yazan bir yazar. Bush’un dedesi Samuel Prescott Bush, babası ise Prescott Sheldon Bush. Prescott Sheldon 1952–63 yıllarında senatörlük yapmış.

Bush, “George Herbert Walker” adını dedesinden (annesinin babasından) almış.

George Herbert Walker yanında esir çalıştıran, zamanının en büyük iş adamı ve tefecilerinden. Goerge Herbert’n büyük dedesi İngiliz Thomas Walker esir tüccarıymış.

Aile (Walker ile beraber) Nazi Almanyası öncesi ve sırasında Almanya ile büyük işler yapmış. Çeşitli makalelerde, Nazilerin her sıkıştıklarında Bush ve Walker ortaklığının Alman ortakları Thyssen ile birlikte devreye girerek kurtarıcı olduğu yazılı.

Tarihine bakıldığında ABD siyasi ve toplumsal hayatında Bush ailesinin yerel ya da ulusal çapta siyasi ve ekonomik alanlarda daima etkili yerlerde rol aldıkları görülüyor.

Bush babadan zengin biriydi. Babasının işine devam etmek istemedi ve kendi şirketini kurdu. Prescott Bush’un 22 yıl yönettiği Dresser şirketinin başına geçti. Önce Bush – Obervey petrol şirketini, ardından 1953’te petrol arama şirketlerine donanım satan Zapata şirketini kurdu. 1954’te alt şirket Zapata Offshore’un başına geçti. Zapata Offshore 1959’da bağımsız şirket olunca hisselerini sattı. Artık milyonerdi.

ABD başkanlarının her zaman Amerikan sermayesini gözeterek politika ürettiği malum, ancak raconun dışına çıkılarak sermaye çevresinin politikayı doğrudan yönlendirdiği vahşi dönem Baba Bush ile başladı denilebilir (sonrasında çevre de yetmedi bir iş adamı (Trump) doğrudan yönetime geldi).

George W. Bush başkan olmadan önce 1971’de Nixon döneminde ABD’nin BM temsilciliğini yapmış, çeşitli üst düzey görevlerden sonra Gerald Ford döneminde CIA direktörlüğü ve Ronald Reagan döneminde başkan yardımcısı olmuştu.

Bush’un ilk etkili dış icraatı Panama’ya oldu. ABD’nin desteklediği Albay Manuel Ortega iktidara geldikten sonra “yanlış yapmaya” başlayınca Bush göreve geldikten bir süre sonra Aralık 1989’da 20 bin kişilik bir güçle Panama’ya saldırdı. Bu saldırı ABD’nin gelecekteki dış politikasının ilk işaretiydi.

Bush’un başkan yardımcılığı dönemi Sovyetler Birliği’nin dağıldığı dönemdi ve eski CIA başkanı olarak Bush’un bu dağılmada bir hayli katkısının olduğu belirtilir.

1989 – 1993 yılları arasında başkanlık yapan Bush’un yaşamı ve iktidarı boyunca insanlığa iki “hediyesi” oldu: Oğlu George W. Bush ve Körfez Savaşı.

Körfez savaşı Ortadoğu’da cehennemin kapılarının açıldığı savaştır. Nitekim arada iki dönem başkanlık yapan Clinton’dan sonra iktidara gelen oğul Bush babasının başlattığı savaşı devam ettirdi ve 11 Eylül’ü bahane ederek Irak’a saldırdı.

Irak savaşı sadece “bir ülkeye karşı” yapılan bir savaş değildi. Bu savaş, Baba Bush’un büyük dedesinin dini inancı doğrultusunda olgunlaştırdığı politikaların hayata geçirildiği sürecin de ilanıydı. ABD için Artık yerkürenin her köşesi “darül harptir” ve bu savaş sermaye var oldukça en acımasız şekilde sürecektir.

ABD ve başkanları daha önce de onlarca ülkeye savaş açmış ya da açık / gizli operasyonlara imza atmıştı. Ancak Mad Max filmine benzer sahneleri insanlığa ilk olarak yaşatmak da Bushlar’a nasip oldu.

“Kariyeri” George Walker Bush için fazla düşünmeye gerek bıraktırmıyor. CIA direktörü, ABD başkan yardımcısı, savaşı politika edinmiş ABD Başkanı. Başka söze gerek var mı?


Musa Özuğurlu Kimdir?

Gazeteci. Mesleğe 1994 yılında başladı. Çok sayıda radyo ve TV kanalının haber merkezlerinde editörlük, muhabirlik, program sunuculuğu yaptı. 2010 yılında TRT Türk’ün Suriye temsilcisi olarak çalışmaya başladı. Suriye’de 2011’de başlayan süreci 2016 yılına kadar yerinde takip eden az sayıda yabancı gazeteciden biridir. Alanı Suriye başta olmak üzere Ortadoğu. Serbest gazeteci olarak çalışmaktadır.