YAZARLAR

Partilerin yerel seçim durum raporu

CHP’nin aday belirleme sürecinde İYİ Parti ile yaptığı görüşmeler de etkili olacak. İki parti yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre işbirliği görüşmesinde prensipler, iller ve adayların belirlenmesini içeren 3 aşamalı bir süreç var. Henüz görüşmelerin ilk aşaması “prensiplerde anlaşma” süreci tamamlandı. Bu hafta işbirliği yapılacak illerin netleşmesi hemen ardından da adayların konuşulup bir sonuç alınması bekleniyor.

31 Mart yerel seçimlerine hazırlanan siyasi partiler hareketli bir haftayı geride bıraktı. Bir tarafta işbirliği görüşmeleri diğer tarafta belediye başkan adaylarının ilanıyla geçen haftanın yerel seçim durum raporuna bakalım.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yerel seçimde işbirliği arayışı için yapılan 55 dakikalık görüşme kısa sürede sonuç verdi. Belediye başkanları ile hafta sonu Antalya’da toplanan MHP lideri Bahçeli, İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmayacaklarını, AK Parti adaylarını destekleyeceklerini ilan etti.

3 büyükşehirde aday çıkarmayacak olan MHP bugüne kadar Denizli, Adana, Mersin, Manisa, Aydın ve Erzurum’un yer aldığı 6 büyükşehir, Niğde, Elazığ, Sivas, Kırıkkale, Karaman, Ardahan, Bartın, Osmaniye ve Karabük’ün yer aldığı 9 da il belediye başkan adayını açıkladı.

Hafta sonu partisinin 14 büyükşehir, 26 il belediye başkanını açıklayan Erdoğan’ın listesinde MHP’nin ilan ettiği kentlerden Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Sivas, Karaman ve Osmaniye yer almadı. Bu durum iki parti arasında pazarlık konusu iller bunlar mı, sorusuna yol açtı. Diğer yandan AK Parti şu an MHP’li belediye başkanlarınca yönetilen ve MHP’nin de adayını ilk ilan ettiği kentler arasında bulunan Bartın ve Karabük için kendi adaylarını da açıkladı. Bu durum da iki parti arasında işbirliği yapılacak iller arasında Karabük, Bartın'ın olmayacağı yorumuna yol açtı. Tüm bunların önümüzdeki hafta içinde netleşmesini bekliyoruz. Bu arada MHP’nin aday çıkarmayacağını ilan ettiği İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkan adaylarının da bu hafta ilan edilmesini bekliyoruz.

Yerel seçim hazırlıkları sürecinde 252 aday ilan ederek ön alan parti CHP olmuştu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve 11 il belediye başkanını ilan eden CHP’nin bu hafta içi yapacağı Parti Meclisi’nden sonra da onay verilmesi durumunda 300’e yakın adayı daha açıklaması bekleniyor.

CHP’nin aday belirleme sürecinde İYİ Parti ile yaptığı görüşmeler de etkili olacak. İki parti yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre işbirliği görüşmesinde prensipler, iller ve adayların belirlenmesini içeren 3 aşamalı bir süreç var. Henüz görüşmelerin ilk aşaması “prensiplerde anlaşma” süreci tamamlandı. Bu hafta işbirliği yapılacak illerin netleşmesi hemen ardından da adayların konuşulup bir sonuç alınması bekleniyor.

Yerel seçim hazırlıklarında en sakin iki parti HDP ve İYİ Parti. İki parti de bugüne kadar tek bir aday açıklamadı. İYİ Partililer aday belirleme sürecinde şubat ayına kadar vakit olduğuna dikkat çekerek acele etmeyeceklerini söylüyor. İYİ Partili yöneticilere göre adayları geç açıklamak diğer partileri de değerlendirip aday çıkarma imkanı vereceği için daha avantajlı olacak.

HDP’nin aday adayı başvuruları ise devam ediyor. 5 Aralık tarihine kadar başvuru yapacak adaylarla 10-30 Aralık tarihleri arasında görüşmeler yapılacak. Bu durumda HDP adaylarının ocak ayından önce açıklanmayacağını söylemek mümkün.

MECLİS’TE BU HAFTA

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 24 gün süren 2019 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. İlk kez Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan bütçe kanununun 10 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Bütçe mesaisine hazırlanan Meclis Genel Kurulu bu hafta Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşecek. Teklif egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayanlara bin 250 lira ceza, plastik alışveriş poşetlerinin en az 25 kuruştan satılması, yeni imar planlarında bisiklet yollarının zorunlu olması gibi düzenlemeler içeriyor. Bu teklifin yasalaşmasının ardından Meclis Genel Kurulu’na konkordato raporu veren denetim kuruluşlarını azaltacak, ticari alacak ve tazminat davalarında önce arabulucuya başvurulması şartı getirecek düzenleme görüşülecek.

NOT: AKŞENER’DEN İNCE MESAJI

Geçtiğimiz hafta CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra “İnce’nin önündeki engel Akşener mi?” sorusunun yer aldığı bir yazı kaleme aldım. Yazıda, “Akşener’in CHP-İYİ Parti arasında İstanbul’da yapılacak bir işbirliğinde sıcak bakmayacağı tek ismin İnce olacağı söyleniyor. Hatta “Akşener’in İstanbul’daki kırmızı çizgisi Muharrem İnce deniliyor” demiştim. Bu yazıyla ilgili Akşener’den bir mesaj aldım. Mesaj, Akşener’in bir başka siyasi partinin iç işlerine müdahalesinin kesinlikle söz konusu olmayacağına dairdi. Ayrıca İnce’yle ilgili de kesinlikle bir görüşme, temasın yaşanmadığı ifade edildi.