YAZARLAR

'Bursum da kesilmesin umutlarım da'

Millilik bursu nedeniyle sesini duyurmak isteyen sporcuların dertlerini iletmeye aracı olmaya karar verdim. Bu yazıyı onlar yazacaklar...

"Millilik burslarını krediye dönüşmesiyle ilgili: Sağlıklı bir bilgi alamadığımız için yeni sistemin nasıl işleyeceğini bilemiyoruz. Eğer bu uygulama aktif sporcu ile aktif olmayan sporcuları ayırmak için yapılıyorsa doğru bir uygulama. Evet artık spor yapmayan birine bu paralar ödenemez. Ödenmiş olanı varsa da geri almak için iyi bir yöntem. Ama geçmiş tecrübelerimiz durumun bu kadar da basit olmasına inanmamız için yeterli gerekçeyi sunmuyor. Bu karar belli ki, sporcuların kafasında Demokles’in Kılıcı gibi duracak. Umarız en yakın zamanda bir bilen detayları açıklar da biz de durumu öğreniriz."

Geçen hafta üstteki satırlarla noktalamıştım yazımı. Gördüm ki, buz dağının suyun üstündeki kısmına toslamışım sadece. Onlarca mail aldım. Millilik bursu nedeniyle sesini duyurmak isteyen sporcular dertlerini anlattılar. Gerçekten de amaç sadece pasif sporcuları bulmak değilmiş. Ben de onların dertlerini iletmeye aracı olmaya karar verdim. Bu yazıyı onlar yazacaklar. Ben sadece dertlerini bir şekilde kitlelere eriştirmek için elimden geleni yapacağım. Sadece yazıyla değil elimden gelen ne varsa buradayım. Onlar da bunu biliyorlar zaten. Tabii ki isimleri ve branşları bende saklı.

'BU BURS BENİM İÇİN ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMEKTİ'

"9 senedir milli sporculuk yapıyorum. Üniversiteye girdim. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile sözleşmem de var. 2020’ye kadar yani üniversitem bitene kadar aylık 1400 liralık bursum vardı. Ama bir anda kestiler. Aylık 500 liraya döndürüp üniversite bitince de geri döneme başlattılar. Normalde sözleşmem gereği ya disiplin cezası alırsam ya da not ortalamam 2’nin altına düşerse bursumun kesilmesi lazımdı. Ama kestiler. Bu burs benim için üniversiteyi bitirmekti. Ama şimdi çok zor durumdayım. Ve benim gibi olan arkadaşlarım da çok. 12 bin lisanslı milli sporcudan sanırım 8 bine yakını bu sıkıntıyı yaşıyor. Lütfen bizim sesimizi duyurmamıza yardım edin."

'HUKUK GERİ İŞLEDİ'

"C sınıfı eski milli sporcuyum. Üniversiteye milli sporcu olarak özel yetenek sınavı ile birincilikle girdim. İki yıldır millilik bursu alıyordum. Bu bursa güvenerek şehir dışında bir üniversite tercih ettim. Bize verilen bir hakkın eğitim süremiz dolmadan bizden alınması yüzünden mağdur olduk. Hukuk geri işlemez derler ama işledi. Ben ve benim gibi birçok arkadaşımın bu şekilde bursu kesildi.  Sesimizi duyurmak için yardımcı olacağınızı umuyorum."

'DÜNYA BEŞİNCİSİ OLDUK AMA...'

"Bu sene üniversiteye yeni geçtim. Lisede okul takımımız Türkiye Birincisi olup Uluslararası Okul Sporları Federasyonu'nun (ISF) düzenlemiş olduğu Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi temsil etme hakkı kazandık. Dünya beşincisi olduk ve "milli sporcu" olma unvanını elde ettik. Milli sporcu bursu alacağımızı düşünürken aktif olma şartının düzenlemeye girdiğini öğrendik. Bu şart bizim için oldukça üzücü oldu çünkü takımımızın sporcuları üniversite kazandıkları için takımımız da dağılmış oldu. Lütfen sesimizi duyurmamıza yardımcı olur musunuz?"

'AKTİF SPORCUYUM, YİNE DE BURSUM KESİLDİ'

"Dünya şampiyonluğu ve ikinciliği olan A milli sporcuyum. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. Bu sene başladım. A milli sporcuyum. Sporculuğum aktif. 2017-18 Türkiye şampiyonalarına girip derece aldım. Ve burs almayı beklerken öğrenim kredisi çıktı şok oldum. 2014'den beri kendi branşımda ve kendi sıkletimde ülkemi temsil ettim. Üniversiteye girince aileme yük olmadan okuyacağım diye güzel hayallerim vardı. Peki şimdi ne oldu? Babam beni mi okutacak, yoksa tek maaşla ev mi geçindirecek? Bunu mu hak ediyorum, bunu mu hak ediyoruz biz? Lütfen biz yardım edin."

'OKUL BİTENE KADAR KESİLMEYECEKTİ'

"2016 yılında Türkiye şampiyonu, Avrupa üçüncüsü ve Dünya dördüncüsü oldum. İki senedir millilik bursu alıyorum. Bu burs bize verilirken yönergede bursu kesilmesi sadece okula devamsızlıktan, dersten kalmadan ve disiplin suçundan kesilebilir denildi. Ama bursun ek bir yasa getirilerek aniden kesilmesi bizi ve ailemizi mağdur etmiştir. Yani bize verilen hak geri alınmış durumda ve bizim sesimizi hiçbir medya ve medya kurumu duyurmamıştır. Tek umudumuz sizsiniz."

'KARDEŞİM DE MAĞDUR OLDU'

"C sınıfı milli sporcuyum. BEYSO son sınıf öğrencisiyim ve son yılımda böyle bir mağduriyet yaşadığım için çok üzgünüm. Benden bir yaş küçük kardeşim var. Başka şehirde okuyor, yurtta kalıyor onun yurt parasını ben yolluyordum. Kendi aldığı burs ona kalıyordu. Benle beraber o da mağdur oldu. Sesimizi duyurabilirsiniz."

'AİLEME BAKMA GARANTİMDİ'

"Ben kendi branşımda C kategoride milli sporcuyum. Yıllarca hazırlandım, antrenmanlar yaptım. En sonunda ülkemizi temsilen Balkan Şampiyonası’nda derece yaptım ve milli sporcu oldum. Üniversite sınavında BEYSO bölümüne yerleştim ve kısa bir süre sonra evlendim. Bir oğlum var (Evet, aldığım millilik bursuna güvenerek kıt kanaat geçinmeyi göze alarak evlendim.) Üç yıl sonunda haber verilmeden, ansızın bursumuz kesildi. Kaç gündür uyumuyor, çaresizce ne yapacağımı düşünüyorum. Psikolojim bozuldu. Tam KPSS çalışmalarının ortasında bütün düzenim bozuldu. Oysa ki haziran ayına kadar yani okulun bitiş tarihine kadar taahhüt imzalamıştım."

Bunlar bana gelen maillerin sadece bir kısmı. Derdini uzun uzun anlatmayıp sadece sesimizi duyurun diyen de çok fazla mail aldım. Belli ki bir sistem sıkıntısı var. Uygulama ile verilmiş haklar geri alınacak. Aktif sporcuların bile bursları kesilecek ve günün sonunda borçlu kalacaklar. Yaşam için öngördükleri planları da yıkıldı ama bu işin bir geri dönüşü muhakkak vardır. Yetkililer de mağduriyetin boyutlarını belki şimdi görürler. Yıllarca ülkemizi temsil etmiş, hatta hala etmeye devam eden çocuklarımızın ne burslarını ne de umutlarını keselim.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’