YAZARLAR

'Kağıt üzerindeki sahada tutmayabilir, bu nedenle iyi çalışmalıyız'

CHP’li yetkili ismin bize yaptığı açıklamanın satır başları şu anki havayı yansıtmaya yetiyor. CHP’li o isim şunları söylüyor: "Yerel seçimde iş birliği yapılması elbette çok önemli ama bu hiç kolay değil. Özellikle yöntem üzerine kafa yoruyoruz. Kâğıt üzerindeki hesap sahada tutmayabilir. Bu nedenle iyi çalışmalıyız."

31 Mart Yerel Seçiminde yapılacak iş birliği için CHP ve İYİ Parti genel başkanları ile heyetlerinin gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından iki partinin yöneticileri bugün masaya oturacak ve müzakereler başlayacak. Bu süreci CHP adına Parti Meclisi üyesi-Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, İYİ Parti adına Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın yürütecek.

İTTİFAK DEĞİL İŞ BİRLİĞİ

İki parti de “ittifak” yerine “iş birliği” ifadesini kullanmayı tercih ediyor. Bunun gerekçesini ise şöyle açıklıyorlar, “24 Haziran Genel Seçiminde yasal zemini olan bir ittifak yapıldı. Bu ittifaktan olumlu sonuç da alındı. Her iki parti de kendi adaylarını gösterdi ancak genel seçim için yapılan ittifak seçim pusulasında yer aldı. 31 Mart 2019 Yerel Seçiminde ise durum çok farklı. Yapılacak iş birliği belirlenen bazı seçim bölgeleriyle sınırlı kalacak. Kimi yerde ortak aday gösterilebilir, kimi yerde bir parti hiç aday göstermeyebilir. Bu nedenle ittifak değil iş birliği demek daha doğru.”

BAZI İTİRAZLARA RAĞMEN GENEL HAVA OLUMLU

CHP ile İYİ Parti’nin yerel seçim iş birliği iki partide de olumlu karşılanırken bu hamleye itiraz eden bazı isimler de oldu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ CHP ile ittifakı onaylamadığını açıkladı. CHP’de ise tartışma isimler üzerinden yürüyor gibi görünüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere parti yönetimi Ankara’dan Mansur Yavaş’ın adaylığına olumlu yaklaşırken Parti Meclisinden bazı isimler Yavaş’ın ‘Ülkücüyüm… Parti rozeti takmayacağım…’ gibi açıklamalarına tabanın tepki göstereceğini söylüyorlar. Tüm bunlara rağmen iki partinin yöneticileri de genel havanın olumlu olduğu görüşünü paylaşıyorlar.

CHP’de merak edilen bir diğer isim de Muharrem İnce… 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçiminden hemen sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce eşli yemekte bir araya gelmiş ve İnce yemeğin ardından açıklama yapınca ikili arasında ipler kopmuştu. O günden bu yana Kılıçdaroğlu ile İnce hiç görüşmedi. Yerel seçim öncesi iş birliği görüşmeleri ve aday belirleme süreci devam ederken İnce, Kılıçdaroğlu’ndan randevu istedi. İnce, adayın belirlenmesi için bir kez daha teşkilatı işaret ederek sandık kurulsun dedi. Parti kaynakları ise İstanbul’da çok farklı dengelerin olduğunu söyleyerek eğilim yoklamasının ve ön seçimin söz konusu olmayacağını belirtiyorlar. CHP’nin son Parti Meclisi toplantısında da hiçbir yerde ön seçim yapılmayacağı netlik kazanmıştı. Ancak Merkez Yönetim Kurulu, eğilim yoklaması için Parti Meclisi'nden yetki aldı.

24 HAZİRAN’DAKİ OY GEÇİŞLERİ İNCELENİYOR

CHP’de parti içinden oluşturulan bir ekip belirlenen kritik bazı seçim bölgeleri için ölçüm yapıyor. Sonuçların peyderpey genel merkeze ulaştığını açıklayan yetkililer, İYİ Parti ile yapılacak görüşmelerde bu ölçümlerin yol gösterici olacağına işaret ediyorlar.

Görüştüğümüz CHP’li bir yetkili illerin adını paylaşmadan şu açıklamayı yaptı, “Masada yaptığınız iş birliği anlaşmaları sahada karşılık bulmayabilir. O nedenle sahadaki havayı doğru okumak zorundasınız. Arkadaşlarımız bunun için çalışıyor. Belli başlı hassas noktalarda ölçümler yaptırıyoruz. Özellikle 24 Haziran’da oy geçişleri nerelerde görülmüş ona bakıyoruz.”

İSTANBUL VE ANKARA’YA DAİR SENARYOLAR

Müzakereler başlamadan siyasi kulislere çeşitli senaryolar yayıldı. Bunlardan biri şöyleydi: İYİ Parti Ankara’yı Mansur Yavaş’la kazanmak istiyor. CHP’nin Ankara’yı İYİ Parti’ye bırakması karşılığında İYİ Parti de İstanbul’u CHP adayının alması için çalışacak. Yani Ankara İYİ Parti’nin, İstanbul CHP’nin olacak… Bu ve benzeri senaryoları yorumlamak için çok erken olduğunu söyleyen CHP’li yetkili, “İstanbul ve Ankara’da nasıl bir yol izleneceğini, kimin aday gösterileceğini şu an kimse bilemez. Bizim CHP olarak oralardan vazgeçmemiz hiç kolay değil” dedi.

'KİMSENİN HİÇBİR PARTİYE ADAY DAYATMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Müzakereler başlamadan partiyi bağlayacak ve tartışma yaratacak açıklamalar yapmaktan her iki taraf da kaçınıyor. CHP’li yetkili ismin bize yaptığı açıklamanın satır başları ise şu anki havayı yansıtmaya yetiyor. CHP’li o isim şunları söylüyor:

-Yerel seçimde iş birliği yapılması elbette çok önemli ama bu hiç kolay değil. Özellikle yöntem üzerine kafa yoruyoruz. Kâğıt üzerindeki hesap sahada tutmayabilir. Bu nedenle iyi çalışmalıyız. Partimizin kritik seçim bölgelerinde yaptırmakta olduğu ölçümler bizim için yol gösterici olacak.

-İYİ Parti ile yapılan ilk görüşmede adaylar konusuna girilmedi. Önce prensibi belirlemek lazım. Kimsenin hiçbir partiye bir aday dayatması söz konusu olamaz.

-Partiler kendi tabanına bu iş birliğinin yöntemini nasıl izah edecek onu doğru tespit etmek zorundayız. Örneğin bir seçim bölgesinde biz aday göstermeyeceksek bunu tabanımıza nasıl anlatacağız. Diğer partinin adayını destekleyip yine aday göstermemiz halinde ise seçmenimizin bir bölümü partimizin amblemini görür görmez oyunu oraya basacak, peki bunun önüne nasıl geçilecek. Bu gibi teknik konuları halletmemiz gerekiyor.

CHP-İYİ Parti görüşmeleri sürerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de bir araya gelmesi bekleniyor.