YAZARLAR

Kim çibörek sevmez ki?

Kabaran ince bir hamur, hafifçe sulu bir iç. Evet, sıvıyağda kızartılan bir hamur işi, sağlıklılık açısından biraz suçlu bir yemek, ama ara sıra kaçamak yapmayacaksak yaşamanın ne anlamı var?

Anneannem aramızdan ayrılalı 20 yıldan fazla oldu. Tatar olmamasına rağmen öyle güzel çibörek yapardı ki, İstanbul’dan Ankara’ya gelse de yapsa diye beklerdim çocukken. O gittikten sonra çok az defa yedim, o da askerliğin bir bölümünü geçirdiğim Eskişehir’de.

Eskişehir, vaktiyle göç eden Tatarlar sayesinde bu mutfak açısından zengin bir kültüre sahip. Çibörek bence en güzel bu şehirde yapılıyor. Kabaran ince bir hamur, hafifçe sulu bir iç. Evet, sıvıyağda kızartılan bir hamur işi, sağlıklılık açısından biraz suçlu bir yemek, ama ara sıra kaçamak yapmayacaksak yaşamanın ne anlamı var?

Çiböreği kendim hiç yapmadım, o yüzden internette bulduğum güzel bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Tarifte önemli bir püf noktası olarak, bir kişi börekleri hazırlarken diğer bir kişinin de hazır olanları kızartması gerektiği belirtiliyor, bizde de anneannem börekleri hazırlarken anneme kızarttırırdı. İç hafifçe sulu olduğundan dolayı hamuru bozmaması için bu şekilde yapılması gerekiyor.

HAMURU İÇİN

2,5 su bardağı beyaz un

1 çorba kaşığı sirke (hamurun kabarmasını sağlar)

1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)

Tuz

Tezgahı unlamak için ayrıca un

İÇİNİN HARCI

250 gram az yağlı kıyma

1 adet incecik kıyılmış kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı silme karabiber

1/2 çay bardağı su

Kızartmak İçin

Bol miktarda sıvıyağ

HARCININ HAZIRLANMASI

Soğanı bıçakla ince ince kıyın. Kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın. Hazırladığınız harca su ekleyip tekrar yoğurun.

İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur.

HAMURUN YAPILIŞI

Unu bir kaseye boşaltın. Ortasını havuz gibi açıp tuz, sirke ve suyu ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar kulak memesi kıvamında iyice yoğurun.

Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru açacağınız tezgahı ve merdaneyi unlayın. Her bezeyi iki yufka kalınlığında ve yaklaşık 20 santim, tabak büyüklüğünde açın. Kızartırken böreğin yağ çekmemesi için fazla ununu silkeleyin.

Açılan hamurun bir yarısına malzemeden bir kaşık koyun. Yuvarlak kenarlarında 1 cm. boşluk bırakarak malzemeyi hamurun yarısına iyice yayın. Hamurun diğer yarısını yarım ay şeklinde üzerine kapatın. Elinizle iyice bastırın ve kenarlarını kesme ruleti, keskin tencere kapağı veya çay tabağı yardımıyla kesin.

Harcı konup hazırlanan börekleri sulanmaması için bekletmeden kızartmak gerekir. Hazırlanan börekleri hemen bol kızgın yağda her iki tarafı pembeleşene kadar kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün ve sıcak olarak servis yapın.

Keyifli bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.