YAZARLAR

Teklif çok niyet yok!

Meclis Başkanlığına Ekim ayı sonu itibariyle muhalefet milletvekillerince sunulmuş 1142 yasa teklifi var. Çalışma hayatından kadın haklarına, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesinden çocuklara yönelik istismarın cezasının arttırılmasına varana kadar her alanda verilen yüzlerce kanun teklifi görüşülmeyi bekliyor.

24 Haziran seçimleri sonrası oluşan 27. Yasama Dönemi Meclisi 4 ayı geride bıraktı. Yemin töreni, Meclis Başkanlığının oluşumu, yaz tatili derken asıl mesaiye ekim ayında başlayan Meclis bugüne kadar sadece 6 kanun çıkardı.

İlk kanun OHAL’in kaldırılmasının ardından bazı uygulamaları kalıcı hale getirmekti. Ardından bedelli askerlik yasası çıktı. Trafik cezalarını arttıran kanun değişikliği, Türkiye Kalkınma Bankasının Yeniden Yapılandırılması ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanununda değişiklik de milletvekillerinin mesai harcadığı işler oldu. Meclis’in yaptığı bir başka düzenleme ise yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemine uyum için İçtüzük değişikliği oldu.

Meclis’in öncelikli ele aldığı bu gündem maddelerinin toplumun asıl beklentilerini yansıttığını söylemek mümkün değil. Ekonomik sıkıntı ve endişelerin arttığı bir dönemde yetkili ağızlardan birçok düzenleme yapılacağı söylendi ama ortaya bir yasa teklifi çıkmadı. Gıda fiyatlarındaki artışlar karşısında fırsatçılarla mücadele için ekim ayında Meclis’e getirileceği söylenen Hal Yasası’ndan da ses yok. Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının Meclis turları karşılıksız kaldı. Emeklilikte yaşa takılanların umudu ise en son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile bir başka bahara kalmış görünüyor. Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren af teklifinin ne olacağı ise tam bir muamma.

Meclis Başkanlığına Ekim ayı sonu itibariyle muhalefet milletvekillerince sunulmuş 1142 yasa teklifi var. Çalışma hayatından kadın haklarına, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesinden çocuklara yönelik istismarın cezasının arttırılmasına varana kadar her alanda verilen yüzlerce kanun teklifi görüşülmeyi bekliyor. Ancak bu tekliflerin hiçbiri komisyon gündemlerine alınmıyor. Görünen o ki yürütme yetkisini elinde bulunduran Cumhurbaşkanı işaret etmeden Meclis'te yaprak kımıldamayacak.

CHP EĞİTİM BÜTÇESİNE ÇIKARMA YAPACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte ilk kez Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e sunulan Bütçe Kanunu Teklifinin görüşmeleri bu hafta başlıyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak teklif kapsamında bu hafta Cumhurbaşkanlığı ve TBMM bütçeleri önemli olacak. Hafta sonu dahil çalışacak komisyonda Cumhurbaşkanlığının ardından 8 Kasım’a kadar sırasıyla Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçeleri görüşülecek. Muhalefet partileri bütçeyi yakından izleyecek. Genel Kurul’un sakin olduğu haftada 5 siyasi parti grubunun da tüm ağırlığını bütçeye vereceğini söyleyebiliriz. Öyle ki CHP sadece eğitim bütçesini 50’ye yakın milletvekili ile takip etmeyi planlıyor.

BÜYÜKELÇİ VAR, DOSTLUK GRUBU YOK

Meclis’te her dönem yabancı ülke parlamentoları ile yakınlaşma sağlamak amacıyla çok sayıda dostluk grubu oluşturulur. Bu yıl kurulacak Parlamentolararası Dostluk Grupları da Meclis Genel Kurulu’nda belirlendi. Buna göre 143 ülkenin parlamentosu ile dostluk grubu kurulacak. Belirlenen ülkelere bakılınca ABD’den Almanya’ya Cibuti’den, Zimbabve’ye dünyanın birçok ülkesi var. Dikkat çekenler ise olmayanlar. Çeşitli siyasi krizler nedeniyle daha önce lağvedilmiş ya da kurulmamış İsrail, Ermenistan, Mısır ve Suriye dostluk grupları bu dönem de olmayacak. Listeye göre dostluk grubu kurulmayacak ülkelerden biri de Hollanda görünüyor.

Hollanda Dostluk Grubu 16 Nisan referandumu öncesi yaşanan kriz nedeniyle lağvedilmişti. Ancak son aylarda iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için önemli adımlar atıldı. Bu adımlardan biri de karşılıklı büyükelçi ataması oldu. Eski AK Parti Milletvekili Şaban Dişli Hollanda Büyükelçisi olarak atanırken, aynı dönem atanan Hollanda Büyükelçisi Marjanne De Kwaasteniet de geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sundu. Bu gelişmelere karşın neden dostluk grubu kurulmadığı merak konusu oldu.

CUMHURİYET BAYRAMINDA HAVALİMANI GERİLİMİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasının İstanbul'daki 3. Havalimanı açılış töreni ile birleştirilmesi muhalefetin tepkisini çekti. Havalimanı açılışının ardından aynı alanda yapılacak Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna hiçbir muhalefet partisi lideri katılmayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sabah Anıtkabir’de yapılacak resmi törene katılacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise önce 40 milletvekili ile Ulus’taki 1. Meclis’e gidecek ardından Anıtkabir’deki törene katılacak. MHP lideri Bahçeli’nin de Anıtkabir’deki törene katılması bekleniyor. Bahçeli öğleden sonra da kurucusu olduğu Osmaniye Vakfı’nın açılışını yapacak. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Şırnak Cizre’deki halk buluşmasına katılacak.