YAZARLAR

Rockets-Lakers kavgası: Sayılar, smaçlar ve yumruklar

Görüntülerden gördüğümüz kadarıyla Rajon Rondo ile Chris Paul tartışıyor, Rondo Paul'e tükürüyor, Paul ise yüzündeki tükürüğü göstererek parmağını Rondo'nun suratına sallıyor ve “bam!” yumruklar konuşuyor.

NBA'de Houston Rockets-Los Angeles Lakers maçında yaşanan kavga, üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hâlâ sıcaklığını koruyor. Yazmayayım dedim ama kendime engel olamadım. NBA tarihini iyi bilirim ve son 25-30 senesini çok net hatırlarım. Bu maçta çıkan kavga benim gördüklerimin yanında tabir-i caizse “sivri sinek saz”dır. 80'lerde “Bad Boys” Detroit Pistons kavgaları, New York Knicks maçlarındaki kavgalar, 2004'te Pacers-Pistons kavgası... Ama bu kavganın benim şahsi olarak gündemime girmesi, hadisenin nasıl cereyan ettiği ile bağlantılı. NBA'de bugüne kadar daha manasız bir kavgaya şahitlik ettiğimi hatırlamıyorum.

Bakıyorum şöyle bir Rockets ve Lakers camiası ile alakalı bir geçmiş yok, yani daha önce yaşanmış bir olay. Lakers'ın birinci adamı LeBron'un Rockets'tan herhangi bir oyuncu ile bir husumeti yok. Hatta Carmelo Anthony ve Chris Paul ile çok yakın dost olduklarını da biliriz. Neticede bu sıradan bir maç yani playoff'lar da değil. Ortada söz konusu bir şampiyonluk da yok. Peki nedir? Bu hadise gerçekten incelenmesi gereken başlı başına bir meseledir.

Olayı baştan bir anlatalım isterseniz. Rockets'ın yıldızı James Harden sağ kanattan hücumda topla gidiyorken karşısına çıkan Brendon Ingram'ın teması ile faule maruz kaldı. Harden, turnikeyi tamamladı ve basket oldu. Hakem, faulün basketten önce olduğu kanısındayken Harden, yan hakeme pozisyonun “basket-faul” olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Bu esnada Ingram, Harden'a koluyla darbe oluşturarak ittirdi. Savrulan Harden ile beraber ortalık gerildi ve faul çizgisinin bulunduğu bölgede oyuncular toplaştı. Ingram'ın yapabileceği saçmalığa mani olmak için araya giren oyuncular Ingram'ı uzaklaştırdılar. Tam bütün kameralar orta sahada Ingram'ı çekerken faul çizgisinin orada bir hadise yaşandı. İki takımın oyun kurucuları Rajon Rondo ve Chris Paul birbirine girmiş, yumruklar havada uçuyordu. Araya girmeye kalkanlar, kavgaya dahil olmaya çalışanlar, uzak duranlar, “bir iki de ben vurayım” diyenler, hep birlikte bir arbede oluşturdular. Üstüne bir de oradan uzaklaşmış Ingram, olay yerine geri koşarak havadan bir yumruk salladı. Tekrar görüntülerden gördüğümüz kadarıyla Rajon Rondo ile Chris Paul tartışıyor, Rondo Paul'e tükürüyor, Paul ise yüzündeki tükürüğü göstererek parmağını Rondo'nun suratına sallıyor ve “bam!” yumruklar konuşuyor.

Sessiz sedasız başlayan NBA sezonu bir anda dünya gündeminin en gürültülü haberine dönüştü. Komplo teorileri hemen ortalığı sardı, beni bile. Acaba stratejik mi geliştirildi böyle bir şey diye. Ama maçın tamamını izledim. Kokusunu alırdım. Tamamen Ingram'ın “halt” edişi olduğunu gözlerimle gördüm. Sen adamı durdurama, faul yap, sonra adama sinir oldun diye ittir ve savaş fişeğini ateşe ver. Bence sadece NBA komisyonu değil, Lakers yönetiminin de Ingram'a çok ciddi ceza vermesi gerekir. Senin bir anlık beceriksizliğin ve ardından ahmaklığın yüzünden Lakers takımı, LeBron James ve diğer bütün takım arkadaşların mağdur olacak. Çünkü iş böyle kapanmıyor. Ingram yüzünden cereyan eden kavgada şimdi Rondo da kim bilir kaç maç ceza alacak? Lakers yönetimi dünyanın işini yapmış bu yaz. LeBron James'i Los Angeles'a getirmiş, Rondo'yu dahil etmiş, baştan aşağı yarışmacı bir kadro kurmuş. Sezonu güneşli bir havayla beklerken şimdi kimsenin tadı tuzu kalmadı diyebiliriz.

Ingram ile ilgili söyleyeceklerimi burada bırakalım ve gelelim Chris Paul – Rajon Rondo alanına. Orada ne yaşanmış olabilir? Ingram'ın işgüzarlığını anladık, tamam da bu iki oyuncu neden o günü bekliyormuş gibi birbirlerine daldı?

Rondo'nun eski takım arkadaşı şimdi ki ESPN yorumcusu Paul Pierce'ın olay sonrası açıklamasına bir göz atalım; “Hiç şaşırmadım. Rondo ve Chris Paul birbirlerini hiç sevmediler. Bu durum Rondo'nun çaylaklığından ya da ikinci sezonundan beri böyle. Açıkçası bu kadar geç kavga etmelerine şaşırdım bile, çünkü araları hiç iyi olmadı.”

“Kavgalarda kabahat yalnızca bir tarafta olsaydı, uzun sürmezdi.” Charkes Buxton

Kimileri bu işin draft dönemine kadar uzandığını söylüyor ama size ben şunu söyleyebilirim. NBA tarihini kitaplardan ve internetten okuyanların öğrenemeyeceği bir gerçek vardır. Şunu not alın çünkü kayda geçmesini istiyorum; “NBA tarihinde hiçbir oyun kurucu birbirini sevmez.” Mesela uzunlar yani pivotlar iyi geçinir birbirleriyle veya diğer oyuncular. Ama oyun kurucuları birbirlerinden adeta nefret eder.

Chris Paul'ın pek kavga gürültüyle işi olan bir profile sahip olduğunu söyleyemeyiz. Ama Rondo'nun gittiği her yerde “problemli adam” imajı onu hayaleti gibi kovalıyor. Oynadığı takımlarda takım arkadaşlarıyla, rakiplerle, kendi antrenörleriyle bile kavga ettiğini çok iyi biliyoruz. Hani derler ya “insanın adı çıkacağını canı çıksın” diye hakikaten doğru. Gerçekten Paul'un yüzüne tükürüp tükürmediği bile bilinmiyorken medya ve kamuoyu tarafından “suçlu” ilan edilen Rondo, cezayı aldı oturdu. Paul de aynı şekilde.

Bu olayda asıl kaybedenlerden biri de LeBron James oldu. Gelişi bile Los Angeles şehri için bir başarı vaadi olan James'in bu olay vesilesiyle Lakers'ın sezona kötü bir başlangıç yapması, takımın lideri olarak onu bile hedef oklarının merkezine getirdi. Rockets – Lakers arasından bu olaydan bir husumet oluşacağını sanmıyorum ama ben dahil herkes bir sonraki karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyor. Bakalım bu sefer yumruklar mı konuşulacak yoksa basketler mi?


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.