YAZARLAR

'İttifak' günleri: Sürprizlere açık olun!

Kulislere göre İYİ Parti’nin İstanbul için en net kırmızı çizgisi Cumhurbaşkanlığı adaylığında Akşener ile rakip olan Muharrem İnce’nin adaylık olasılığı. 

Siyasi partilerin yerel seçim hazırlıkları başladı. Bir tarafta yerelde ittifak ve aday adayları konuşuluyor diğer tarafta parti mutfaklarında yerel seçim politikaları belirleniyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AK Parti ile devam etmesini istediği ittifak önerisi heyetlerarası görüşme ile “resmi” hale geldi. Cumhur ittifakının yerel seçimlerde devam edip etmeyeceği, devam edecekse kapsamı, hangi model ya da modellerle gerçekleşeceği bugün ya da yarın yapılacak Erdoğan-Bahçeli zirvesinde şekillenecek. Prensipte anlaşma sağlanırsa heyetlerarası görüşmeler devam edecek.

Muhalefet partileri de yerel seçim hazırlıklarına başladı. CHP bugün belediye başkanlarının katılacağı “Yerel Yönetim Vizyon Toplantısı” ile yerel seçim startını vermiş olacak. İl ve ilçe teşkilatlarını yenileyerek partiyi yeniden yapılandıran İYİ Parti de ise seçim kampanyası 27 Ekim'de Ankara'da yapılacak bir toplantı ile başlatılacak. HDP de batı ve doğu illeri olmak üzere ikiye ayırdığı yerel seçim stratejisine son şeklini vermek üzere.

İlk olarak yerel seçim politikalarını oluşturmak için harekete geçen muhalefet partileri ittifakı da konuşuyor. Tüm muhalefet partilerinin ortak yaklaşımı “adaylar vasıtası ile tabanda-sandıkta ittifak” şeklinde. Ama bu Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ifade ettiği, daha sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığını söylediği “dirsek teması”na engel değil. Muhalefet cephesinde doğru politikalarla özellikle 16 Nisan referandumunda “hayır” çıkan 17 büyükşehirin tamamının alınabileceği konuşuluyor. Bunun için tüm muhalefeti kucaklayacak, iktidar cephesinden de oy alacak aday profili üzerinde duruluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2014 seçimlerinde “kazanabilecek aday” stratejisi en somut örneğini Ankara’da MHP kökenli Mansur Yavaş, Hatay’da AK Parti kökenli Lütfü Savaş’ın adaylığı ile kendini göstermişti. CHP liderinin bu seçimde de benzer bir strateji içinde olacağı konuşuluyor. Parti kurmaylarından “kazanacak aday çıkaracağız" yönünde gelen açıklamalar da bunun işareti olarak yorumlanıyor. İlk kez yerel seçime girecek olsa da AK Parti ve MHP’den oy alma potansiyeli ile "kilit parti" olduğunu düşünen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de “Kim kazanabilecekse onu aday göstermekte hiçbir beis görmüyorum” yaklaşımı içinde olduğu konuşuluyor. Bu tablo iki lideri bazı aday isimlerinde yan yana getiriyor.

Daha önce CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mansur Yavaş'ın adı bu kez iki partinin Ankara adaylığı için de geçiyor. Kulislere göre Yavaş, CHP veya İYİ Parti arasında seçim yapmak yerine iki partinin ortak adaylığına sıcak bakıyor. Mersin’de MHP’nin büyükşehir belediye başkanlığını yapan Burhanettin Kocamaz’a da yine iki partiden ayrı ayrı adaylık teklifi götürüldüğü konuşuluyor. Bu ve benzer örneklerin yerel seçimde "ortak aday" formülünü gündeme getirebileceği konuşuluyor.

Yerel seçimlerin en kilit ili İstanbul da bu iki partinin radarında. İYİ Parti kendi adayı ile İstanbul’u kazanmanın kolay olmadığını biliyor ama oyunun “anahtar oy” olduğu görüşünde. Bu nedenle CHP’nin belirleyeceği adayın İYİ Parti’den de oy alacak bir aday olması önem taşıyor. Kulislere göre İYİ Parti’nin İstanbul için en net kırmızı çizgisi Cumhurbaşkanlığı adaylığında Akşener ile rakip olan Muharrem İnce’nin adaylık olasılığı. İYİ Parti’nin buna kesinlikle sıcak bakmayacağı konuşuluyor.

Tabii CHP ve İYİ Parti liderleri ve yönetim kadrosunu bağlayan bir de parti teşkilatları var. Özellikle Kılıçdaroğlu’nun aday belirlerken seçim sonrası kurultay tartışmaları ile neredeyse ikiye bölünen Parti Meclisi’nde işinin kolay olmayacağı biliniyor.

Bu arada HDP, batı ve doğu olarak ayırdığı seçim stratejisinde daha çok kayyım atanan belediyelerine kilitlenmiş durumda. CHP ile HDP’nin iddialı olduğu il ve ilçeler açısından bakıldığında Mersin Akdeniz Belediyesi gibi sınırlı 1-2 belediye için temasın olabileceği konuşuluyor. Özellikle CHP'de, HDP’nin batıdaki oylarının rahatlıkla iktidarın karşısındaki güçlü adaya gideceği görüşü hakim. Bu durumda CHP ile İYİ Parti'nin yerel seçim tutumunun daha önemli olacağı ifade ediliyor.

Yerel seçime yaklaşık 6 ay kala muhalefet kanadında konuşulanlar böyle. Liderler arasında bugüne kadar henüz resmi bir temas gerçekleşmedi. Takvim işledikçe ittifakla ilgili tartışmalara, üretilen modellere yeni başlıkların eklenmesi ya da bambaşka tabloların ortaya çıkması mümkün. Bu seçim bir çok sürprize gebe görünüyor.