YAZARLAR

Kahramanlarınızı öldürün

Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo tecavüz ile suçlanıyor. Hakkında çıkan iddialara inanmak mı, yargıyı beklemek mi, ne olursa olsun bu şampiyona güvenmeye devam etmek mi yoksa kahramanlarımızı tek tek yerin altına gömmek mi?

Kendimizi hayata daha sıkı bağlayabilmek için bazen kahramanlar, efsaneler seçeriz. Söylediği bir söz, topa vuruş biçimi, koşarkenki görünümü, saçı, sakalı, golü etkiler. Yaşam biçimini erişmek zaten zordur, taklit etmek de zordur. Bu konudaki lükslerini fazla kurcalamaz eleştirmez izler devam ederiz. Bazen güzel kadınlarla görüntülenir, “Helal, yapacak tabii, en iyi futbolcu o..." der geçeriz. Juventus Futbol Kulübü de, takımına yeni kattığı Portekizli Cristiano Ronaldo hakkında çıkan tecavüz iddialarına benzer bir yaklaşımla cevap verdi İngilizce Twitter hesabından: “Juventus'a geldiğinden bu yana Cristiano Ronaldo son aylarda harika bir profesyonellik örneği ve adanmışlığı ile kulüpte herkesten takdir topladı. Bu harika Şampiyon ile bir şekilde iletişime geçmiş birinin 10 yıl öncesine kadar dayandırdığı iddialar bunu değiştiremez."

Portekizli yıldızın sportif açıdan dünyanın en iyi futbolcularından biri olduğu konusunu tartışmıyoruz. Tabii ki o bir şampiyon. Fakat henüz doğruluğu kanıtlanmamış olan bu taciz iddiasına bu kadar da üstten bakarak, bu iddialar onun saygınlığını bozmaz yaklaşımının da doğru olmadığını söylemek gerek. İddialar doğru ve Ronaldo tecavüzden suçlu bulunursa Juventus'un atmak zorunda kalacağı adımlar kulübü çok daha zora sokacağa benziyor.

Ronaldo'nun İtalya'ya gidişinin ardında da, İspanya'da aldığı vergi kaçırma cezası yatıyordu. Yani başka olumsuz bir iş. Futbol takımlarının ve futbolcuların kaçırdıkları vergileri devlet kurumları hele bir tahsil edebilse acaba dünya daha eşit bir ekonomik dağılıma sahip ülkelerde yaşar mıydık diye de düşünüyorum zaman zaman.

Acaba bütün bu ikonlaştırdığımız kahramanlar, futbolcular, tiyatrocular, dizi-film oyuncuları, basketbolcular aslında hiç de kafamızda kurduğumuz gibi iyi ya da mükemmel insanlar değiller mi? Güler yüzleriyle, paralarıyla kendi hatalarını kapatmaya çalışan arsız insanlar mı? Yoksa paranın her şeyi en azından bir süreliğine gizleyebileceğine inanan ve bu şekilde zaaflarını kapatan sıradan insanlar mı? Yani Ronaldo'nun yaptığı söyleneni aynı durumda olan herkes yapabilme potansiyeline sahip midir mesela?

Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştiği iddia edilen tecavüz olayı 9 yıl önce gerçekleşmiş. Mağduru ise Kathryn Mayorga. Aslında bu iddia Der Spiegel'in Football Leaks kitabında da yer almıştı. Kitapta Susan K. olarak yer alan Mayorga yorum yapmamıştı. Konuya dair bilinen en net şey ikilinin internette de yayınlanan 3 fotoğrafı. O 3 fotoğrafa bakarak tarafları suçlu, suçsuz ya da haklı veya mağdur ilan edilemez. Olay doğru mu ve neden şimdi itiraf edildi sorularının cevaplarını ilerleyen zamanda öğreneceğiz ancak ilk öğrenmemiz gereken şey sanırım parlak fotoğraflarda gördüğümüz insanların kahramanlaştırılmaya değmedikleri. Çünkü sonuç her zaman hayalkırıklığı...


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.