YAZARLAR

Çocuklara da balık yedirin: Fish fingers

Tarifin bence en kritik kısmı, çıtır çıtır olan dış kaplaması. Bunun en iyi yolu, bazı marketlerde bulunan panko ekmek kırıntısı kullanmak. Panko, aslında Japonların kullandığı bir kaplama türü, tamamen ufaltılmış değil, 2-3 milimetre büyüklüğünde ekmek kırıntıları diyebilirim.

Bildiğiniz üzere balık avı sezonu bir ay önce başladı. Balık tezgahları çeşit olarak zenginleşti, fiyatlar sanki çok yüksek değil gibi ya da hayat pahalılığını öylesine kanıksadık ki artık pahalılığı anlayamaz hale geldik.

Her neyse, şu ara balık yemek için güzel bir zaman. Ben de bugün sizlere çocukların da balık yemesini daha kolaylaştırmanızı sağlayabilecek çok lezzetli bir fish fingers tarifi vereceğim. Şimdi neden fish fingers diyorsun, bunun yerli ve milli bir adı yok mu diyenler olabilir, bu yemeğin dünya çapında adı o, bizim memlekette balık yeme alışkanlıklarından biraz farklı bir tarz. Bizde kızartma balık genellikle sadece galeta unu veya buğday unu ile yapılırken burada baharatlı bir un, yumurta ve ekmek kırıntısı kullanıyoruz. Lezzeti gayet hoş, zevkinize göre baharatlarla oynayarak yeni tatlar da geliştirme imkanı var. Ben nispeten az baharat kullanıyorum çünkü üç yaşına yaklaşan oğlum hem balık lezzetine alışsın hem de rahat yesin istiyorum ancak denemek isteyenler biraz toz sarımsak, toz zencefil, kuru fesleğen gibi çeşitli baharatlarla farklı lezzetler yakalayabilir.

Balık olarak mezgit ve kırlangıçla denedim bu tarifi, kalkan, fileto çıkarılmış barbun, hatta levrek ile de yapılabilir. Ben bir ara palamutla da bu tarifi denemeye niyetliyim, hatta içinizden deneyen olursa da bana Twitter veya Instagram üzerinden haber verirse çok sevinebilirim. Ancak lütfen avlanması yasak olan çinekop, sarıkanat, lagos gibi balıkları kullanmayın, bunları balıkçınız satıyorsa bile almayın.

Tarifin bence en kritik kısmı, çıtır çıtır olan dış kaplaması. Bunun en iyi yolu, bazı marketlerde bulunan panko ekmek kırıntısı kullanmak. Panko, aslında Japonların kullandığı bir kaplama türü, tamamen ufaltılmış değil, 2-3 milimetre büyüklüğünde ekmek kırıntıları diyebilirim. Eğer panko bulamazsanız evinizdeki ekmeklerden de bu boyutlara yakın kırıntı hazırlarsanız benzer bir sonuç alabilirsiniz.

Balığı hazırlatırken tamamen kılçıksız fileto isterseniz işiniz yarı yarıya azalacaktır. Ben derisini kullanıyorum ama uzman bir balıkçınız varsa ya da uğraşacak derecede meraklıysanız derisini çıkararak yapmakta da bir zarar yok.

Gelin bu güzel tarifi size anlatayım.

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

-1 kg balık (kılçıksız fileto olarak hazırlanmış)

-2 su bardağı un

-1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tatlı kaşığı füme paprika

-2 yumurta

-2 su bardağı panko ekmek kırıntısı

-1 avuç ince kıyılmış dereotu

-1 çay bardağı kızartmalık yağ

YAPILIŞI

Önce kılçıkları iyice temizlenmiş balıkları parmak şeklinde ince uzun dilimliyorum, bir tabağın üzerine alıyorum ve balıkların üzerine bir tutam tuzu gezdiriyorum. Bu şekilde tuzlamak ve balığı en az 10 dakika bekletmek balığın etini biraz sıkılaştırıyor, öneririm.

Sonra bir tabakta un ve baharatları karıştırıyorum, yumurtaları ayrı bir tabakta iyice çırpıyorum, panko ve dereotunu da üçüncü bir tabakta karıştırıyorum.

Balıkları önce baharatlı una buluyorum, üzerinde kalan fazla unu silkeliyorum, yumurtaya buluyorum, sonra da son olarak her tarafını panko karışımına bulayıp bir kenara ayırıyorum.

Büyükçe bir tavada yağı ısıtıyorum, balıkları ısınan yağın içerisine partiler halinde, çok kalabalık olmayacak, hatta daha kesin tarif etmek için, birbirlerine değmeyecek şekilde, dış katmanları hafifçe altın rengi ile kahverengi arası bir renk alana kadar iki yüzlerini de kızartıyorum.

Bütün balıklar piştikten sonra, genellikle patates püresi ve haşlayıp az tereyağı ile çevirdiğim bezelyeler ile servis ediyorum. Ayrıca bu tarif sandviç olarak yenmeye de gayet uygun oluyor.

Mutlu bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.