YAZARLAR

'Babam usulü' barbunya pilaki

Mezuniyetinin 50'nci yılı şerefine bir madalya alan babamın en sevdiği zeytinyağlılardan biridir barbunya pilaki. Bu yazıda, onunla ortak olarak geliştirdiğimiz tarifi bulabilirsiniz...

Bu sabah benim için çok özel bir gündü. Sevgili babam Seçkin Aybars, bugün ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden mezun oluşunun 50'nci yılı şerefine bir madalya aldı. Babam ve sevgili arkadaşları, benim hayatımda mühendislik mesleğini seçmeme sebep oldular, onları izleyerek büyüdüm ve her zaman örnek aldım. İtiraf edeyim ki, asla onlar kadar iyi mühendis olamadım ama örneklerini takip etmeyi de asla bırakmayacağım.

Babam demişken de, barbunya pilaki babamın ve benim her zaman en sevdiğimiz zeytinyağlılardan birisi olmuştur. Şimdi manavlarda taze taze barbunya da varken, hemen bir tarif vermek lazım değil mi? Babam da bunu pek lezzetli yapar, onunla ortak geliştirdiğimiz tarifi vereyim o yüzden...

Öncelikle malzemeler:

-1 orta boy kuru soğan

-1 kg taze barbunyanın içi

-1 orta boy patates

-1 havuç

-1 çay bardağı zeytinyağı

-1 kutu domates püresi

-1-2 tatlı kaşığı acı biber salçası

-1 adet limon

-5-6 diş sarmısak

-sıcak su

Başlamak için, barbunyaları ayıklayarak içlerini yıkıyorum. Sonra küp küp kestiğim soğanı, zeytinyağının yarısının içine atarak iyice sararıncaya kadar kavuruyorum. Sonra yine küp küp kestiğim havuç ve patatesleri ekliyorum, bunları 3-4 dakika daha orta ile kısık arası bir ateşte bol bol çevirerek kavuruyorum, sonra barbunyaları da ekleyip 1-2 dakika da tüm karışımı kavuruyorum.

Sonra domates püresi ve acı biber salçasını ve ince ince dilimlenmiş sarmısakları ekliyorum. 1-2 dakika da salçaları güzelce pişirdikten sonra zeytinyağının kalanını ekliyorum. Üzerine bir adet limonun suyunu ve barbunyaların üzerini 1 parmak kadar geçecek kadar sıcak suyu ekliyorum. Burada bir püf noktası, musluk suyu yerine içme suyu kullanırsanız yemeğiniz çok daha lezzetli olacaktır. Biraz da tuz ilave edip (1 tatlı kaşığı kadar yeterli) tekrar biraz karıştırıp, altını biraz daha kısıp üzerini kapatıyorum.

Özellikle soğan kolay dip tutmasına sebep olabilecek bir malzeme, o yüzden ara sıra karıştırmak lazım, 4-5 dakikada bir defa yeterli olacaktır. Zaten uzun uzun karıştırmaya gerek yok, şöyle bir alt üst etmek yeterli.

Barbunyaların suyu çekilince altını kapatıyorum. Biraz soğuduktan sonra ısıya dayanıklı ve kapaklı cam bir kaba alıp, iyice soğutuyorum. Üzerini isterseniz maydanoz yaprakları ile de süsleyebilirsiniz.

Mutlu bir pazar dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.