YAZARLAR

Kendileri etti kendileri buldu

Süper Lig kulüpleri ve Türkiye Futbol Federasyonu yavaş yavaş yabancı oyuncu kuralını değiştirmek üzere adımlar atıyor. Yine bir kez daha bu kural değişiyor. Gerekçe ekonomik yük ve gelişmeyen altyapı. Ama kulüpler zamanında aldıkları kararla kendileri etti kendileri buldu.

Transfer sezonunda gelen yabancıların, gönderilemeyen yabancıların sayısına katılmasıyla ekonomik buhran dönemlerini yaşayan kulüpler, yabancı oyuncuların transferinin sınırlandırılması konusunda tek ses oldu. 5 Ocak 2015'te geçilen kadroda en az 14 yerli, maksimum 14 yabancı, toplamda 28 oyuncu bulundurabilmesi kuralı önümüzdeki sezondan itibaren değişecek. Resmi açıklama için henüz süre olsa da Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ali Dürüst'ün açıklamaları bu konuda adımların atılacağı yönünde.

ALALIM O FONU SAHNEDEN

Karar açıklandığında anlam karmaşası yaşandı. 14 yabancı oynatma kuralı mıydı bu yeni kural, yoksa en az 14 yerli oynatma ve daha fazlasını da teşvik etme kuralı mı? Kimisi için yerli, kimisi için yabancı kuralı olarak algılandı. Aslında ilk açıklandığındaki detaylarından kaldırılan bir tanesi uygulanıyor olsaydı durum farklı olabilirdi. Kaldırılan o detay, kulüplerin aldığı her yabancı futbolcu için yapacakları ekstra oynatma bedelleri ödemelerinden oluşturulacağı Yerli Futbolcu Teşvik Fonu'ydu. Fondan, kadrosunda belli sayının üzerinde yerli oyuncu oynatan takımlara destek ve onore etmek için belli bir ücret ödenecekti. Ancak bu kulüplerin işine gelmedi, menajerlerin de işine gelmediği kadar. Ve ara gündemler arasında sessizce değiştirildi. Bir fon oluşmayınca kulüpler de yerli-yabancı oyuncu tercihlerinde maliyeti daha ucuz olan yabancılara yöneldi. Altyapıdan oyuncu yetiştirmeyi vakit kaybı olarak görmeye meyil arttı. Rakiplerle kısa vadede başka türlü mücadele etmek zordu.

YERLİSİ BİLE YABANCI

Bugün gelinen noktada, döviz kurlarındaki ani yükselişten kulüplerin ekonomik açıdan yokuş aşağı inişlerinin hızı arttı. Kulüpler, çarenin; yabancı oyuncu sayısının fazlalığına, oynatamadıkları oyunculara verdiklerini paranın yarattığı yükün ağırlığına bağlayarak ürettikleri yabancı sınırlaması olduğunda hemfikir oldu. Altyapıdan oyuncu yetiştirmeyi teşvik etmek amacıyla Yerli Teşvik Sistemi olarak yola çıkılan ancak sonucunda yerlisi(!) bile yabancı ülke altyapılarında eğitimlerini almış futbolcularla oluşturulan kadrolarla yola çıkabilen takımlar türedi Süper Lig'de. Yabancı sayısı ne kadar sınırlanırsa sınırlansın altyapıdan oyuncu yetiştirmeye niyetleri olmadığını açıkça gördük aslında bu değişimin sonrasında. Çünkü artık yerlisi(!) bile yabancı ülke altyapılardan yetişmiş Türk oyuncular görebiliyoruz sahada. Yani altyapıya yatırım detayı göz ardı edilip kaldırıldığı için ortaya bugünkü sonuç çıkmış oldu. Kulüpler kendi etti kendi buldu.

SÜRE DARALIYOR

Yabancı sayısı yine değişir. Azalır, bu sefer biraz da Türk futbolcuların menajerleri para kazanırlar. Sonra yabancı oyuncuların menajerleri para kazanamayınca bir bahane bulunur yabancı sınırı arttırılır, biraz da onlar kazanır. Bizde her şey kalıbına uydurulur. Örneğin, yabancı oyuncusu sayısı konusundaki çekincesini bundan 1.5 sene önce referandum öncesinde gerçekleşen Futbol zirvesinde dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, sahada Türk futbolcu görememekten yakınmış ve kuralın değiştirilmesi gerektiğini dillendirmişti. Daha sonrasında Kasım 2017'de NTVSpor'a katılan Erdoğan, (Reis konuştu: Size 2019'a kadar müddet…) kulüplere ve federasyona bu konuda harekete geçmeleri için 2019'a kadar müddet tanıdığını söylemişti.

Sonuç, bugün 2019'un sonlarına yaklaştığımız günlerde yeni sezona yeni yabancı kuralıyla devam edebilmek için kollar sıvandı çalışmalar hızlandı. Emir büyük yerden...


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.