YAZARLAR

Tam zamanı: Palamut tava

Palamut tava geleneksel olarak yanında roka yaprakları ve bir halka soğanla servis edilir. Farklı bir lezzet için geçtiğimiz haftalarda verdiğim karamelize soğan tarifini hazırlayabilir veya bir wok’ta soteleyeceğiniz sebzelerle de deneyebilirsiniz.

Efendim bildiğiniz üzere balık av sezonu geçtiğimiz hafta açıldı. Tezgahlarda balık çeşitleri artmaya başladı. Senenin bu bölümünde en sevdiğim şeylerden birisi, ışıl ışıl mavimsi gri derisiyle palamut.

Zaten ne yiyeceğimizi bilmek mümkün değil, et desen şarbon riski ortaya çıktı, güvenilir kasaba gitsen kıymanın kilosu bile 50 lirayı geçmiş durumda. Tavuk etine güvenmek zaten iyice zor. Elimizde hazır böyle bir lezzet varken bari balık yiyelim. Ancak, av yasaklarını da unutmayalım ve kesinlikle ama kesinlikle çinekop, sarıkanat ve lagosun başını çektiği avlanması yasak olan ürünlerden uzak duralım.

Dün akşam balıkçıda tanesi 12,90 TL’ye taptaze palamutları görünce ben hemen 3 tane aldım. Bu mevsimde palamut henüz çok yağlı olmaz, o nedenle ekim sonuna kadar palamut tava son derece lezzetli olur. Ben de öyle yaptım, hatta itiraf edeyim, hayatımda ilk defa palamut tava yaptım. 3 palamutla 5 kişi gayet güzel doyduk, hatta artanları da ablamın kedisi mutlulukla midesine indirdi. Buyurun bakalım palamut tava tarifine:

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

2 adet palamut (takoz kesilmiş)

1 su bardağı mısır unu

Tuz, taze çekilmiş karabiber

3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

YAPILIŞI

Mısır unu, birer tutam tuz ve karabiberi karıştırıp bir tabağa yayın. Palamutları bu karışıma bulayıp bir kenara alın.

Genişçe bir tavada yağı ısıtın. Balıkları yerleştirdiğinizde cızırdamazsa balık yağı daha fazla çekecektir. Balıkların üzerleri altın sarısı - kahverengi olana kadar her iki yüzünü 3-4 dakika kadar pişirin.

Palamut tava geleneksel olarak yanında roka yaprakları ve bir halka soğanla servis edilir. Farklı bir lezzet için geçtiğimiz haftalarda verdiğim karamelize soğan tarifini hazırlayabilir veya bir wok’ta soteleyeceğiniz sebzelerle de deneyebilirsiniz. Bunun için evinizde bulunan sebzelerden (patates hariç) istediğiniz gibi doğrayıp, zeytinyağı veya varsa susam yağı ile wok içerisinde diri kalacakları şekilde ara sıra karıştırarak sarımsak ve bir iki tatlı kaşığı soya sosu ekleyerek pişirin. Bu tarifin her türlü yemeğin yanına ne kadar yakıştığına inanamayacağınızı garanti ediyorum.

Mutlu bir haftasonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.