YAZARLAR

Bütün yollar ‘Avengers’a çıkıyor!

Marvel sinema evreni, son yıllarda bağımsız karakterlerinin hikayelerini de dönüp dolaşıp ‘Yenilmezler’ alemine bağlıyor. “Iron Man”, “Örümcek Adam”, “Kaptan Amerika” derken “Ant Man ve Wasp”ın da gelecek yıl vizyona girecek ve final filmi olması beklenen “Yenilmezler” serisine bir yerden eklemlendiğini görüyoruz.

Bir süre önce vizyona giren “Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı” filmini izleyenler bir noktada “Ant-Man’in nerede olduğuna dair” serzenişi yakalamışlardır. Malum, filmde süper kahramanlar hayli zor bir duruma düşüyor ve herkese muhtaç hale geliyorlardı. Bugün gösterime giren “Ant-Man ve Wasp”ı izleyince bu sorunun cevabını biliyoruz. Tam da o sırada ‘minik’ süper kahramanımız başka dertlerle uğraşıyormuş! “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” ile “Yenilmezler” evrenine giriş yapan Ant-Man, bu kısa aranın ardından 2019’da ikinci bölümü vizyona girecek olan “Sonsuzluk Savaşı”nda ekibe yeniden dahil olacak. Tabii nasıl olacak orası biraz meçhul çünkü bu filmde biraz zor durumda bırakıyoruz kendisini.

Marvel evreninin sinemaya geçiş yapan son kahramanlarından birisi olarak 2015’te beyazperdede arz-ı endam ettiğinde hayli olumlu eleştiriler almıştı Ant-Man. Her ne kadar ‘kötü’ olanın canı istediği için dünyayı yok etmek isteyen adam klişesi olarak karşımıza çıksa da, kendisini ciddiye almayan tutumu ile ‘süper kahraman egosu’ndan ayrılan ve hayli eğlenceli olmayı başaran bir filmdi. Bunda on yıl boyunca proje üzerinde çalışan ve filmi yönetmesi beklenirken son anda koltuğu Peyton Reed’e kaptıran Edgar Wright’ın senaryodaki maharetinin payı olduğu su götürmezdi.

İlk filmin senaryosunun omurgasını oluşturan Edgar Wright ve Joe Cornish gibi iki gişe sineması ustasının yanına komedi uzmanı Adam McKay ve Paul Rudd’un eklenmesiyle ortaya çıkan hikaye yönetmen Reed’in ‘acemiliklerine’ rağmen seyirciyi filmde tutmayı başarıyordu. “Ant Man ve Wasp”ın en büyük sorunu başrol oyuncusu Paul Rudd dışındaki senaryo ekibinin yenilenmiş olması muhtemelen. “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı”nda yediği herzeler yüzünden ev hapsinde tutulan Scot Lang iki yıllık süresinin dolmasını beklemektedir. Bir yandan ilk filmde Michael Peña tarafından canlandırılan Luis karakteriyle birlikte kurdukları güvenlik şirketinin ayakları üzerinde durmasını sağlamaya çalışırken öte yandan da ilk filmin temel motifi olan ‘kızına iyi bir baba olma’ mücadelesini sürdürmektedir. Kendisini ‘Ant-Man’liğe terfi ettiren Dr. Hank Pym ve Hope van Dyne ise kaçak hayatı yaşamaktadır. Bu üçlünün yolları Lang’in cezasının bitmesine üç gün kala zorunlu olarak kesişir. Kuantum dünyasının derinliklerine zorunlu bir yolculuk yapmak icap etmektedir çünkü. Tabii mevzu kuantum olunca, onun gücünün farkında olan kötü/çirkin karakterler de hikayeye dahil olur ve kahramanlarımıza zorluk çıkarırlar.

İlk olarak, Ant Man’in bir süper kahraman olarak kendisini fazla ciddiye almayan yapısının ilk filmde olduğu gibi burada da filme damga vurduğunu söylemek gerek. İlk filmin hikayesinin ana omurgasının ‘zayıflığı’ ve kötü karakterin vasatlığı, eğlence/komedi gücünü artırarak kapatılmış, bu formül işe yaramıştı. Aynı durumun yeni film için de geçerli olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak bu kez hikayenin kurulduğu düzlemin ilkine göre daha vasat bir seyirde olduğunu, ana akımın çok sevdiği ‘kutsal aile’ vurgusunun abartıldığını belirtmeden geçmeyelim. Yalnızca Hank ve Hope ile değil, aynı zamanda Ava/Ghost karakterinin Marvel evrenini karikatür dünyasından çıkıp gelen klişe hikayesi nedeniyle de.

Öte yandan filmin komedisi özellikle de Michael Peña’nın Luis karakterindeki muhteşem performansıyla yine vasatın üzerine çıkmayı başarıyor. Luis ve ofiste çalışan diğer iki karakterin sürüklediği bu bölümler kahkaha tufanı vaat ediyor. Evangeline Lilly ve Paul Rudd’un da bu ekibe ustaca eşlik etmesiyle filmin bu yönünde sıkıntı kalmıyor.

Marvel sinema evreni, son yıllarda bağımsız karakterlerinin hikayelerini de dönüp dolaşıp ‘Yenilmezler’ alemine bağlıyor. “Iron Man”, “Örümcek Adam”, “Kaptan Amerika” derken “Ant Man ve Wasp”ın da gelecek yıl vizyona girecek ve final filmi olması beklenen “Yenilmezler” serisine bir yerden eklemlendiğini görüyoruz. Son “Yenilmezler” filmi için “Avengers: Marvelizmin en yüksek aşaması” başlığını atmıştık. Marvel Film’in bütün karakter ve hikayelerini bu kadar merkezileştirmesi, gelecek yıl büyük bir gişe başarısı getirebilir muhtemelen. Bu birleşmenin nasıl dağıtılacağını, karakterleri canlandıran oyuncuların ‘emekliye ayrılması’nın ardından yeni bir ekibin nasıl inşa edileceğini görmek için ise bir süre beklememiz gerekecek.

ORİJİNAL ADI: Ant-Man and the Wasp

YÖNETMEN: Peyton Reed

OYUNCULAR: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Bobby Cannavale, Michael Peña, Walton Goggins, Judy Greer, Laurence Fishburne

YAPIM: 2018 ABD

SÜRE: 118 dakika.