YAZARLAR

'Nur topu gibi iki tane milliyetçi partimiz oldu'

Seçimin ertesi günü sonuçları değerlendirdiğimiz CHP’nin bir genel başkan yardımcısı “Dünyada yükselen milliyetçiliği hesaba katarsak sürpriz değil ama Türkiye’de gerek Türk gerekse Kürt milliyetçiliğini bizler hep küçümseriz. Bu nedenle milliyetçilerin tutumunu doğru okuyamadık” özeleştirisini yaptı. Eski bir HDP milletvekili ise sohbetimizde İYİ Parti’yi kast ederek “Bir tane Türk milliyetçisi partimiz vardı. CHP’nin stratejik hatası sonucu (CHP’nin 15 milletvekili desteğini hatırlatıyor) nur topu gibi iki tane milliyetçi partimiz oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Dengelerin günden güne değiştiği bir seçim sürecine tanıklık ettik. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçiminin hem sürprizi hem de galibi Milliyetçi Hareket Partisi oldu.

MHP yönetimi, haftalardır kendilerini 5-6 puan civarında gösteren anket şirketlerini manipülasyon yapmakla suçluyor, baraj sorunumuz yok diyordu. Anket şirketleri yanıldı, MHP haklı çıktı.

Seçim gecesi tüm partileri dolaşırken uğradığım MHP’de zafer kutlamaları yapılırken saat henüz 21.00’e geliyordu. Sandıkların yüzde 70’e yakını açılmıştı. Her partide olduğu gibi burada da il il, ilçe ilçe hesaplar yapılıyor, “hangi sandıkta oy artmış, hangisinde azalmış ve neden?” sorularına yanıt aranıyordu. MHP kurmayları “Biz olmasaydık Erdoğan başkan olamazdı. Bundan sonraki süreci böyle okuyun” dediler. Çevrede bulunanlar hemen yoruma başladı, “Af geliyor, af!..”

Davullu zurnalı kutlama sürerken MHP Genel Merkezinin önünde biriken kalabalık içinden biri bağırıyordu, “Sonuçları AK Parti görsün, AK Partiii!” ve ardından sloganlar başladı: Ülkücü hareket engellenemez!..

BAHÇELİ’NİN NOT ETTİĞİ İSİMLER

AK Parti ile MHP arasında seçim takvimi yaklaştıkça belirginleşen gerilimin gerekçelerini Nergis Demirkaya, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin mitingini izlemek üzere gittiği Kayseri’de kulağına çalınanlarla şöyle yazmıştı izlenim haberinde:

“…Kayseri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AK Parti milletvekili adaylarını, “Kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın” sözleriyle uyardığı toplantının da yapıldığı adresti. Kulislerde Bahçeli’nin bu çıkışı Anadolu’da bazı şehirlerdeki seçim çalışmalarında “MHP’ye oy vermeyin, seçimin ardından ortaklık bitecek” sözleri nedeniyle yaptığı konuşuldu. Kayseri’de yaygın söylenti ise Bahçeli’nin hedefindeki ismin AK Parti Kayseri Milletvekili adayı olduğu yönünde. Hatta o milletvekilinin “MHP yüzde 2.5’larda. Kuyruğumuza takıldılar. Bela oldular” dediği ileri sürülüyor.”

Bahçeli’nin gerek bu sözün sahibini gerekse MHP aleyhine çalıştığını haber aldığı AK Partilileri not ettiği ve Erdoğan’ın önüne bu isimleri tek tek götüreceği konuşuluyordu seçim gecesi sandıklar açılırken…

'MİLLİYETÇİLERİN TUTUMUNU DOĞRU OKUYAMADIK'

Saatler gece yarısını gösterdiğinde MHP Genel Merkezine ikinci kez uğradığımda AK Partililer ile MHP’liler, partilerinin bayrakları ve genel başkanlarının resimleriyle donattıkları arabalarıyla korna çalarak ortak konvoylarla turluyordu. “MHP sanki iktidarın büyük ortağı havasında” yorumum üzerine bir parti yöneticisi “etkili ortak diyebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu. Nitekim Devlet Bahçeli bir saat önce şu açıklamayı yapmıştı: Türk milleti, Milliyetçi Hareketi TBMM’nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir.

Peki MHP’nin aldığı oy, muhalefet partileri için sürpriz oldu mu? Seçimin ertesi günü sonuçları değerlendirdiğimiz CHP’nin bir genel başkan yardımcısı “Dünyada yükselen milliyetçiliği hesaba katarsak sürpriz değil ama Türkiye’de gerek Türk gerekse Kürt milliyetçiliğini bizler hep küçümseriz. Bu nedenle milliyetçilerin tutumunu doğru okuyamadık” özeleştirisini yaptı.

Tahminlere ilişkin bir özeleştiri de Muharrem İnce’den geldi seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada. İnce, “Ben İYİ Parti ve HDP'nin de 12 bandında oy alacağını düşünüyordum. Saadet Partisi'ni 3 görüyordum” sözleriyle anlattı yaşadığı hayal kırıklığını.

Eski bir HDP milletvekili ise sohbetimizde İYİ Parti’yi kast ederek “Bir tane Türk milliyetçisi partimiz vardı. CHP’nin stratejik hatası sonucu (CHP’nin 15 milletvekili desteğini hatırlatıyor) nur topu gibi iki tane milliyetçi partimiz oldu” değerlendirmesinde bulundu.

İYİ PARTİ CUMHUR İTTİFAKINA DÂHİL OLUR MU?

Uşak’ta yaşayan Hayati Arıkan, seçim sonuçlarını İYİ Parti Genel Merkezinde izlemek için geldiği Ankara’da “Selçuklu kıyafeti”dediği bu kostümle dolaştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın, İYİ Parti’yi “Cumhur İttifakı”na dâhil etmek istemesi kuvvetle muhtemel. İYİ Parti yönetimi çok yakında “Neden cumhur değil de millet ittifakında olduğu” sorusuyla karşı karşıya kalacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti, bir nebze olsun yumuşar ve siyasette biraz da olsa ılımlı hava estirecek adımlar atarsa, örneğin OHAL kalkarsa İYİ Parti neden siyasi iktidarla birlikte hareket etmesin? Birbirlerine söyledikleri onca sözün ardından bu mümkün mü diye soracaklara verilecek örnek, Recep Tayyip Erdoğan-Devlet Bahçeli ilişkisinin kısa zaman içinde nereden nereye geldiğidir.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener cumhurbaşkanı adayı olduğu için parlamentoda yok. Yani hem partisine dışarıdan liderlik edecek hem de olası kopuşları önlemeye çalışacak.

İYİ Parti’den MHP’ye de geçişler mümkün. İYİ Parti’ye gidenlere “geri dönün” çağrısı yaparak kapıyı aralayan Devlet Bahçeli’nin bu süreçte ikna çabalarının kimi isimler üzerinde etkili olabileceği şimdiden konuşuluyor.

PARTİ İÇİ HESAPLAŞMA SEÇİM SONRASINA BIRAKILMIŞTI

Tam 8 ay önce kurulan bir parti için yüzde 10 oy oranı elbette bir başarı. Ancak içinden koptuğu partinin altında oy alması, kimilerince başarısızlık olarak okunuyor.

İYİ Parti’de milletvekili aday listelerinin yarattığı kırgınlıkların hesaplaşması, seçim sonrasına ertelenmişti. Meral Akşener, listeleri Koray Aydın ile Müsavat Dervişoğlu’na teslim ettiği yani onlara hazırlattığı için eleştiriliyordu. Pek çok söz verdiği isme listelerde yer ver(e)meyen ve bu nedenle arkasında epey kırgın bırakan Akşener’in işi epey zor görünüyor.