
Başkentin adı Moskova değil Meksika!
Cumartesinin yoğun mesaisi pazar günü güzel bir kahvaltıyla şenlendirilmeliydi. Daha önceki yazılarımda da size bahsettiğim 23 yıldır Moskova’da yaşayan Gazete Duvar okuru Mehmet’in, pazar sabahı kahvaltıya gitme teklifi aklımda ilk bu düşünceyi uyandırmıştı. Hem pazar günü de cumartesi kadar uzun olacaktı ve iyi bir kahvaltı etmek gerekliydi. Adres, şehrin kuzeyinde yer alan Tsarigrad, yani Çar Şehri, yani İstanbul Restoran’dı. Antik Travel turizm şirketinin sahibi Hakan Bey’in daveti için restorana vardığımızda masa hazırdı bile.
Uzun soluklu bol çaylı, yediğimizin önümüzde yemediğimizin arkamızda kalmadığı, çünkü her şey o kadar lezzetliydi ki yemediğimiz bir şey olmadı ki arkamızda kalsın, kahvaltı sohbeti sırasında, Caner Erkin’den, Hasan Kabze’den, Fatih Tekke’den, Gökdeniz Karadeniz’den bahsederken her Türk erkeğinin hayatının bir bölümünü kapsadığı gibi lisanslı futbolculuk hikayelerine daldığımızı fark ettik. Mehmet de, Hakan da biraz şanslı ve doğru yerde doğru zamanda doğru insanların yanlarında olsalar, bir ihtimal Süper Lig, belki de 1. ya da 2. Lig’de profesyonel futbolcu olarak onları da görebilirdik. Hakan’ın ağabeyi Hayrettin Lülebaş bu söylediğim seviyelere gelebilmişti. Ama bu hikayede doğru yerde doğru zamanda doğru insanlarla bir arada olan biri vardı, o da bendim.
HER ÇOCUK BİR GÜN LİSANSLI FUTBOL OYNAYACAKTIR!
Futbolculuk hikayelerine o kadar çok dalmıştık ki saat 13.00’ü geçiyordu masadan kalktığımızda. Günün ilk maçına daha vardı da öncesinde, Türkiye’nin en kritik seçimlerinden biri için oy verme zamanıydı. Detayları Rusya’daki seçmenlerin (heyecandan olsa gerek aşağı yukarı 150’ye varan) nabzını tuttuğum yarın yayınlanacak özel röportajımda okuyabileceksiniz.
Şimdi gelelim, Sırbistan – Kosta Rika maçının ikinci yarısını, sanatı ve 3 Rusya’yı iliklerime kadar hissettiğim Moskova’nın açık hava müzesi Kültür Park gezintim için feda ettikten sonra, gezintimden sonraki Almanya-Meksika maçına… Yaklaşıyordu yaklaşmakta olan ve ben aslında parkta olmak değil de kendimi yollara vurmak ve Almanya maçında ‘alanda’ olmak istiyordum. Yolları karıştıracağımdan emin olduğum için saat 17.00 olmadan kendimi vurdum yollara. Çarlık Rusyası’nın önemli ‘Kaptan-ı Derya’sı 1. Petro’nun (Muhteşem Peter diye de bilinir) muhteşem heykelinin yanından geçip Moskova’nın dini günlerindeki devlet düzeyindeki seremonilere ev sahipliği yapan Kurtarıcı İsa Kilisesi’nin yanından geçip Kızıl Meydan üzerinden Bolşoy Tiyatrosu arkasında kalan Let’s Rock Bar’a vardım. Almanya’dan tanıştığım gazeteci arkadaşım Nastya BVB formasını geçirmiş yerimizi tutmuş maç için çoktan hazırdı.
SON ŞAMPİYON YENİLDİ
Almanya’da İlkay yoktu, Mesut ilk 11’deydi. Sane’nin yerine kadroya girdiği düşünülen Brandt yedekti, kariyerinin vasat sezonlarından birini geçiren Khedira ilk 11’deydi. Konfederasyonlar Kupası’nın gol kralı, Bundesliga’nın yükselen yıldızı Goretzka yedekti. Meksika ise her jenerasyonundan her birini geliştirerek takıma kattığı oyuncularıyla sahadaydı. Her zaman hareketli, hızlı ve cesur oyun tarzına sahip Meksika ilk yarıda da bunu sahaya yansıtarak Almanya karşısında çok iyi bir oyun sergiledi. Bir ara maç, sakatlıktan kısa bir süre önce dönen kaleci Manuel Neuer’i ısındırma antrenmanına da döndü, Orta Amerika ekibinin sayısız şutu nedeniyle. Meksikalıların dünya futboluna yeni yeni sürdüğü yıldızı Hirving Lozano, nam-ı diğer Chucky takımını 1-0 öne geçiren golü atınca, Nastya bir hayli sinirlendi. Maç boyunca Almanya iyi performans sergileyemedikçe “Neler oluyor size?“ diye takıldığım Nastya “Hey üstünde Almanya forması var ne demek siz? Sen hangi takımlısın açık konuş. Kim dost kim düşman bilelim.“ deyince ortamı germemek için son 1.5 senedir olduğum gibi maç bitene kadar ‘Alamancı’ oldum. Fakat turnuva boyunca bu oyunla Almanya taraftarı olmak çok zor olacak gibi gözüküyor bu maça bakınca. Maçın en akılda kalan ânı daha ilk maç olmasına karşın son şampiyon Almanya’nın kalecisiyle son dakika gol arıyor olacak kadar endişeli ve çözümsüz olmasıydı. 2014’ün ve 2017 Konfederasyonlar Kupası’nın kazananı turnuvaya kötü başlamıştı. Maçı izlediğimiz yerde sadece arkadaşım Nastya üzgündü. Son şampiyonun yenilmesine ya da Meksika’nın kazanmasına en çok sevinenler arasında Kolombiyalılar, Arjantinliler ve Brezilyalılar yani neredeyse maçı izleyen herkes vardı.
İSVİÇRE’DEKİ TEK(!) PAKİSTAN ASILLIYI BULDUM

Assad
İkinci maç için de aynı mekanda olmaya karar vermiştim. Birçok maçımı da orada izleyebilirim sanırım. Biraz tuzlu olsa da Rock’n’Roll ve futbol da ucuz bir karışım değil, hem iki maç arasında ACDC dinlemek de paha biçilemez. Fakat bu sefer Brezilya-İsviçre maçı öncesinde küçük bir tur attıktan sonra içeriye girmeden evvel bir kaç Brezilyalı ve etraftaki tek İsviçreliyle maç öncesi fikirlerini almak üzere sohbet ettim. Brezilyalı olanın adı Leo idi: “2-1 kazanırız” dedi. İsviçreli olan ise Pakistan asıllı Assad’dı. Rock barın kapısında sohbet ettik kısa süre. “Bir puan olsun bizim olsun, olmasa da ziyanı yok, sonuçta Brezilya…” görüşüne sahipti. Maçı bir süre içeride ayakta izledikten sonra nereye gitsem diye düşünürken Assad’ın yalnız oturduğunu gördüm ve çöktüm yanına.
VAR NEDEN VAR?
Coutinho’nun enfes golü biraz canını sıkmıştı. Aynı mekanda izlediğimiz Brezilyalılar ise çığlık çığlığa seviniyordu. İlk yarı bu şekilde sonlanırken, devre boyunca Assad ile sohbetimiz bir hayli koyulaşmıştı. Euro 2008’de İsviçre maçında tribündeymiş. Çok üzmüşüz onu ama “Ne maçtı ama..!“ diyerek biraz göğsümü kabarttım. İsviçre Milli Takımı’nda ve Türkiye Ligi’nde forma gitmiş oyunculardan bahsetmeden olmazdı. Çocukluk kahramanım, forma numarası 11’i babaanneme formama diktirdiğim Kubilay Türkyılmaz’ın adı ağzından çıktığında tüylerim diken diken olmuştu bile. Sohbet o kadar derindi. Aklımda kalan en İsviçreli futbolcunun adı Pascal Züberbühler’di. Tam ondan bahsederken, güncel İsviçre kadrosunda yer alan benzer isimli Zuber skoru 1-1 yaptı. Faul olduğu açıktı. Hakemin neden Video Asistan Hakem’e danışmadığına ben anlam veremedim açıkçası. Brezilya maç sonuna kadar rakip yarı alanda oynamasına karşın, Avrupa elemelerinde sadece Portekiz’e yenilen İsviçre’ye diş geçiremedi. Maç sonunda sadece İsviçreli Assad değil İsviçre taraftarı olmayan herkes sevinmişti. Özellikle de maçı yakından, ‘düşmanlarını’ daha yakından izleyen Arjantinliler.
ALEXSEVER FEBERVAHÇELİLERE SELAMLAR
Maç sonunda, 90 dakika öncesinde konuşup fikrini aldığım Leo ile yine karşılaşmıştım. 1-1’den dolayı mutsuzdu ve Arjantinlilerin İzlanda için yaptığı eleştiriyi o da İsviçre’ye yapıyordu: “İzlanda’nın Arjantin’e oynadığı gibi kapalı oynadılar. Ayrıca attıkları gol de fauldü, ama Miranda da bunun faul olduğunu hakeme gösteremedi. Gruptan çıkacağımıza inancım tam.“ dedi. Ayrıca Coritiba taraftarı olarak idolüm olan Alex de Souza sever Fenerbahçelilere de selamlarını iletmemi istedi.
Eve dönüş yolunda, Brezilya-İsviçre maçı sırasında Moskova’da Almanya ile oynadıkları maçın ardından şehir merkezine inen Meksikalılar, bir geceliğine de olsa Moskova’yı Meksika’ya çevirdiler. Son kupanın yarı finalistleri günün kaybedenleri, Meksika ise kazananıydı.
1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'ye EURO 2020 için final haritası
Tarihinde ilk kez direkt katılma hakkı kazandığı Avrupa Şampiyonası olan EURO 2020'nin açılış maçını yapmak da Türkiye'ye düştü. Rakipler İtalya, İsviçre ve Galler ise dişli ve güçlü. Ancak Türkiye'nin turnuva stratejisi doğru kurgulanırsa final oynama ihtimali ise çok güçlü.
Jenerasyon yakalanmaz, yaratılır
A Milli Takım, tarihinin en iyi Avrupa Futbol Şampiyonası ön eleme sürecini geçirdi. Mevcut takımın başarısını tanımlarken yaygın olarak çok iyi bir jenerasyon yakalandığı söylense de eldeki takımın bir jenerasyon olduğunu söylemek zor.
Katkısız eleman Lucescu ve poh poh perileri
Tarihindeki en rahat eleme performansını geçiren milli takımın performansından tatmin olmayanlar var. Alınan sonucun ardından takımı tarihinin en iyisi olarak niteleyen de. İkisi de yanlış yaklaşımlar. Gelinen noktada başarının paydaşları arasında Lucescu'yu koymak ise yaşanan hafıza sıkıntısının sonucu.
Başarıya doğan jenerasyonun başarısı
Türkiye A Milli Takımı tarihinde ilk kez 1 maç kala bir şampiyonaya gitme hakkını kazandı. Başarıdaki en büyük sorumlulardan biri ise ele avuca sığmayan ve tutulamayan zaman.
Hakemlerin VAR'oluş sıkıntısı
Bugünlerde hakemlerin kafasında en çok dolaşan soru şu: VAR'a danışmak ya da VAR'a danışmamak. İşte bütün meseleleri bu...
Yerli ve genç futbolcu çok da yönetici yok!
Bu ülkede genç ve yetenekli futbolcu çok var da, onların dilinden anlayan antrenörü bulup yetiştirecek, gençleri A takıma hazırlayacak antrenörleri bulacak iyi yöneticiler yok.
Ey Türk futbolu bırak bu Romantizmi!
Ayakları yere basmayan çalıştırıcıların, futbolcuların, yöneticilerin hepsi iş Avrupa kupalarına geldiğinde büyük bir romantizm içinde kendini dev aynasında görerek henüz daha grupların belirlenmesi aşamasında adını finale yazıyor.
Siyaset futbola bulaşmasaydı iyiydi...
Tribünlerde yaşananı, tribünün sorunu olarak indirgediğimiz müddetçe çözülmesi gereken sorunlar olarak görünen şeyler kendini yeniden üreterek devam eder.
'Sarı Duvar' alkışlarla sunar: Kes Sesini!
Milli maç arasından yararlanarak yaşadığım şehre 100 kilometre uzakta olmasına karşın Dortmund'da oynanan Almanya-Arjantin maçındaydım. Gnabry şov, harika bir geri dönüş içeren maçın öncesindeki cesur olayın yaşanacağından bihaberdim.
Dünya Kupası da Katar da! Şimdiden vah!
Atletizm Şampiyonası'na tartışmalarla merhaba diyen Katar'ın başındaki daha büyük tehlike Dünya Kupası.
Futbolda toplumsal dönüşümün gecesi
Yılın en iyileri ödüllerinin verildiği gece FIFA, başına böyle gelebileceği bir şeyden haberdar mıydı bilinmez ancak 23 Eylül 2019 gecesi, futbolun içinde yaşanacak sosyal dönüşümün toplumsal düşünceyi etkileyip dönüştüreceği önümüzdeki 10 yılın ilk gecesiydi.
Spor dünyasının iklim kriziyle mücadelesi
Yerküre bu hızıyla ısınmaya devam ederse ömrümüzün azaldığı söyleniyor. Her sabah Açık Radyo'da Açık Gazete'de Ömer Madra'nın her sabah "35 yılımız kaldı“ cümlelerinin gerçekliği daha fazla yüzümüze çarpıyor. Peki iklim krizine bir hayli büyük 'katkısı' olan spor dünyası iklim kriziyle nasıl mücadele ediyor?
Yerli ve milli olarak tatminsizlik
Başarıya ulaşmak süreci iyi ve doğru tecrübe etmekle yerinde hamlelerden geçer. Geçtiğimiz 2-3 hafta sonunda ülkede spor adına ne tür adımlar atıldığını ve nasıl ilerlemeler kaydedildiğini görebiliriz. Eğer hiçbiri sizi tatmin etmiyorsa adınızı Moldova'ya 5 Andorra'ya 15 kulübüne yazdırabilirsiniz.
Dijitalleşmenin oluşturduğu kırılgan kulüp kimlikleri
Dijitalleşmenin tüm dünyayı çepeçevrelemesi sonrasında, kulüplerin olur olmadık tarihleri, saatleri kutlama günleri olarak belirlemesi, belirli sayıları sahiplenmesiyle başladı her şey.
Bild mağduru Hamburglu Jatta
Var olan mâkul şüphe ancak konuyu araştırmaya yöneltir kesin bir yargıya varmaya ve onu haber yapmaya değil.
Kadınların katline duyarlılığınız(!) samimiyetsiz
Bir kadın daha katledildi sokak ortasında. Tüm spor camiası yine tepkisini dile getirdi. Şu iki cümledeki yine ve daha, ölümlerin bitmeyeceğini gösterilen tepkilerin de çözümsüzlükten başka bir şey olmadığının göstergesi.
Belki de Fatih Terim'den daha iyi biliyorumdur
Benim futbolu Fatih Terim'den daha iyi bilmediğimi söyleyen kişinin de en azından teknik direktör olması gerekmez mi? Değilse benim futbolu kimden daha iyi bilip bilmediğim yargısına nasıl varabiliyor?
Tarihi maçların şehri İstanbul
Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük üçüncü finale ev sahipliği yaparak üçlemeyi tamamlayan İstanbul'da, birçok açıdan tarihe geçecek bir maç yaşandı. İlk defa kadın hakemlerin yönettiği Chelsea, Liverpool'un 2005'teki gibi geri dönüşüne izin vermedi. Süper Final önce uzatmalara, sonra da penaltılara gitti. Ve İstanbul'da kazanan yine Liverpool oldu!
Marka değerini düşüren TFF Başkanı
İlk icraatının ülke futbolunun marka değerini arttırmak olacağını açıklayan Nihat Özdemir, Cruyff'u bile kıskandıracak bir bilek hareketiyle herkesin belini kırıp terse yatırarak ülke futbolunun değerini düşüren TFF Başkanı oldu.
Muğlalı kadın futbolcular destek bekliyor
Jetgiller Futbol Takımı hem sportif açıdan hem de sosyal sorumluluk açısından ilk sezonunu başarıyla tamamladı. İkinci sezonlarında da devam etmeleri için desteklerinizi bekliyor.
Miş miş miş de muş muş muş
Sosyal medyada taraftarların da futbolcunun transferinin bir an evvel bitirilmesine dair ısrarlı bir talebi var. Yaklaşımlarına göre bu transfer için 6-7 milyon Euro hiçbir şeymiş. Hatta Falcao klasındaki, kariyerindeki bir oyuncuya bu paranın verilmesi normalmiş. Şampiyonlar Ligi'nden gelen parayla bu transfer çok kolayca halledilebilirmiş.
Okuduğumuzu anladık mı?
Futbolcular gelir, futbolcular gider, kalan tek şey oyundur. Onu da yakında ekranlardan izleyemeyeceğiz galiba.
Erkeklerin oyununu(!), Rapinoe bozacak
Hiç kadınların futbol maçlarını izlememiş biri maçların sıkıcı, taktikten uzak, uzaktan şutların hiç kaleyi bulmadığı, oyun estetiği adına hiçbir şeyin olmadığını düşünür. Aslında bilinçaltarında yatan ayrımcılıktır bunun nedeni.
Dijital kelepçeli açık hava hapishaneleri
“Futbol asla sadece futbol değildir” cümlesinin sadece bir kitap adı olmadığını, özellikle de arkadaşlarıma anlatamadığım için üzgünüm. Yine de yineleyeyim futbol asla ve sadece futbol değildir. Belki artık anlayan çıkar.
Büyük spor organizasyonları ve sıcaklar
Aynı anda bu kadar spor müsabakası olması, stres dolu dünyada herkes için biraz da olsa daha fazla serotonin demek. Fakat belki de ve muhtemelen de son dönemde yaşanan iklim krizi ve yüksek sıcakların nedeni de bizzat bu büyük spor organizasyonları.
İtalya'da şampiyon olan ilk Türk
Artık sadece genç futbolcu değil, antrenör de ihraç edebilen duruma geldi Türkiye. Geçtiğimiz hafta İtalya U15 liginde şampiyon olan A.S. Roma takımının başında bir Türk vardı.
Güçler eşitken rakibi çözmek de gerek
Fransa karşısında alınan galibiyet aslında şimdi daha değerli hale gelmiş oldu. İzlanda ile birlikte 3 takım da 9 puanla yer alıyor grupta. Kasım sonuna kadar ayakta duran gruptan çıkan olur.
Süper Lig'de forma bulamayanların takımı
Fransa'ya kaleyi bulan şut atma şansı vermeden karşı alınan galibiyetin ardından havalar güzelken İzlanda deplasmanında oynanacak maçtan da bu takımın 3 puan alabileceğine inanıyorum.
Şaşırtmıyorlar
Acaba Hasan Şaş, PFDK'dan ceza alıp almamasını beklemeden kendine ne ceza verdi? Avrupa'nın beş büyük liginde forma bulan milli takımın parçası olan Türk oyuncular, Süper Lig'de forma bulsa daha mı iyi olacaktı?
Tribünlerin sesini kısmak mümkün mü?
Toplumun bir parçası olanların oturduğu tribünlerden yükselen seslere kulak vererek ülkeyi futbol ile yönetmek mümkün olabilir. Tribünlere kulak verin ve iyi dinleyin, göreceksiniz her şey çok güzel olacak.
Bu sezon da hakemleri iyi yedik...
Futbol sezonunun sonuna geldik artık. Şampiyonluk düğümü çözülüyor ama düğümü çözecek olan ya da sezonun nasıl bittiğine karar verenler ne hocalar, ne futbolcular... Tabii ki hakemler!
Genç futbolcu oynatmak teşvik edilmeli
Genç oyuncuyu oynatmak teşvik edilmesi gereken bir şeyken yaşları büyük futbolcularla genç futbolcuları karşı karşıya getirip ayrıştıran ve teknik direktörlere getirdiği mecburiyetler nedeniyle de hoşlanılmayan bir kurala dönüşüyor. Bu yüzden #futbolayasakkoyma, genç futbolcu oynatmayı teşvik et.
Tarihi bir Final Four bizi bekliyor!
Futbol takımları, kendilerini dev aynasında görmekten uzaklaşıp uzun süreli projelere imza atacak biçimde Efes ve Fenerbahçe basketbol takımlarını örnek alır mı acaba?
Fenerbahçe'nin feneri basketbol
Futbol şubesinin maddi geleceği için fenerini arayan Fenerbahçe, basketbol şubesinin ışığını takip etmeli.
'Kadın futbolu fuhşiyattır!'
Kadınlar Dünya Kupası'na günler kala Bingöllü Ömer Aşkın'ın tiradı toplumdaki cinsiyet ayrımcılığı konusunda bir kez daha nerede olunduğunu gösterdi.
Irkçılık sadece sporun meselesi değil
Dünyanın en büyük dertlerinden biri şu ırkçılık. 24 saat boyunca ekranlardan takip edilebilmesi nedeniyle ırkçılığı en çok görüldüğü yer tüm spor müsabakaların. Sporcular bu konuda kendilerini sorguya çekip ne yapabileceklerini üzerine kafa yoruyor. Ya gazeteciler?
Ey taraftar pamuk eller cebe!
Eğer ki Fenerbahçe bundan sonra da daha önceki kampanyalardan sonra yaptığı gibi yine kötü yönetilip borçlarını ödeyemez hale gelip tekrar bir kampanya yapacaksa bu kampanyada parasını kulübe verenlerin rızıkları heba olacak.
Filmlerle evrensel bir futbol şöleni
Zanzibar'dan Hindistan'a, Arjantin ve Brezilya'dan Rusya'ya, İran'dan Nairobi'ye, Almanya'dan Suriye'ye gezinti imkanı sunan futbol filmleri festivali var bu hafta menümüzde.
Tribünlerden İlkay'a: 'Küçük bir Avusturyalı..!'
Geçen hafta Almanya'da, yerel lig takımı olan Chemnitzer FC tribünlerinde kendine yer bulan ırkçı taraftarlar bu sefer Wolfsburg Arena'da Almanya Milli Takımı'nın maçında ortaya çıktı.
Almanya tribünlerinde holiganlar-Naziler-ırkçılar!
Tribünleriyle gözlerimize bayram, futbol aşkımıza aşk katan Almanya'nın alt lig takımlarından Chemnitzer FC'nin taraftar grubunun vefat eden arkadaşları için yaptıkları gündeme oturdu. Bu bir anma mıydı, yoksa faşist bir grubun sesini duyurması şovu mu?
Kadınların başarısı sahiplenilmiyor
Bu yılın başında Laureus ödülleri verildi. Yine Türk kadın sporcuların başarıları görmezden gelindi. Bir şekilde birileri sahiplense bu başarıları, uluslararası alanda da görünürlük kazandırılabilinirdi bu başarılara.
Nihayet!
Demirören, Beşiktaş kulübünün kasasını dımdızlak bırakıp gittiği gibi, şimdi de federasyonu ve milli takımları ve hatta ülke futbolunun geleceğinin planlandığı yeri dımdızlak bırakıp gitti. Sıra sanırım bahis dünyasında.
Socrates'in bıraktığı Brezilya yok
Brezilya futboluna demokrasiyi getiren Socrates'in Brezilya'sında Copa America yaklaşırken kıtanın politik durumu demokrasiden bir hayli uzak. Bunun kupaya etkisi de olabilir.
Demirören bir dâhi mi?
Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın açıklamasıyla birlikte yaşanacak süreç içinde Demirören'in atacağı adımları göreceğiz. Öyle görünüyor ki Demirören devrinin sonu geliyor.
Emir demiri keser
Devre arası transfer sezonu yeni kapandı. Gelen giden oyunculara bakınca ithal sayısının fazlalığı göze batıyor. Medyanın ve Lucescu'nun dilinden de yabancı sayısı kuralı düşmüyor. Ama emir demiri keser.
Kulüplerin borcu yok galiba...
Kulüplerin toplam 10-12 milyar TL arasında olan borcunun çoğu Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye ait. Fakat onlar da transfer döneminin en hareketli takımlarından.
'Hey Ricardo #cometoPorto, burada para bitti'
Tarih tekerrürden ibaret olabilir ama hep aynı şeyi yaparak doğru şeye ulaşacağını sanmanın akıllıca olmadığını söyleyen kişiyi de bu kadar hafife almamak lazımdı.
Başakşehir'i siyasetten bağımsız düşünemeyiz
Sadece formasına ve adına baktığınızda bile siyasetle olan ilişkisi okunan Başakşehir'in tertemiz bir kulüp olduğuna inanmamızı beklemeyin. Aynı eski örnekleri gibi Başakşehir de siyasetle yükselen bir başka kulüp sadece.
Esas acı reçete Demirören'dir
Türk futbolunu mâli sıkıntılardan kurtarmak için ortaya konulan önerinin nasıl işleyeceğine dair hâlâ belirsizlikler sürüyor. Ancak ülke futbolunun bugünkü haline gelmesine neden olan birinin kahraman olarak karşımıza çıkması da ayrıca can sıkıyor.
Yenilikler ve ilklerin yılı
Biten yılın ardından yaptığımız muhasebe sonrasında merhaba dediğimiz yılda neler izleyeceğimize bakalım bu hafta da. Her ne kadar tek yıllardan biri olduğu için yaz ayları daha boş geçeceği düşünülse de durum hiç öyle değil. Üstelik izleyeceğimiz birçok etkinlik de ilk kez gerçekleşecek.
Sporda 2018
Sevgili Onur Salman iki hafta öncesinden 2018'i yedi yedi bitiremedi. Pazar 2020'ye hoşgeldik yazısı yazabilir endişesi yaşıyorum. O, yılları hızlıca geçmeden tam olarak 2018 de bitmemişken dünyada ve Türkiye'de sporda neler oldu geniş açıyla bir bakalım istedim ben de.
Ekonomik krizin futbola yansımaları
Ülkedeki futbol kulüplerinin batık olduğu bir dönemden geçiyoruz. "Batık olan kulüpler nasılsa" deyip geçiliyor her seferinde. Aslında günün birinde sizin başınıza geleceklerden farklı değil.
Onun şortu değil, senin aklın kısa!
Dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran bir takımı eleştirebilmek için “kıyafetleri vücut hatlarını ortaya çıkarıyor” savını ortaya atmak ancak aklı kısa görüşü dar birine ait olabilir. Sporun oynadığı rol gereği kurumların kadın takımlarının varlığı kadınların toplum içinde psikolojik olarak kendini daha güçlü hissedebilmesi açısından gerekli, mecburi, zaruri.
Kadına şiddete teşvik!
Kansas City'nin rekorlar kıran genç çaylağı Kareem Hunt 2018'in başında bir kadına şiddet uyguladığı görüntüler yayınlandıktan sonra hem kulübünden kapı dışarı edildi, hem de lig yönetiminden ceza alması gündemde. Bizdeki benzerleri ise hâlâ baş tacı.
Futbolcuların hakları için önemli adım
Maddi kazanç sağlama teşvikinin olduğu kural, aman batmayalım tedirginliğiyle uygulanır duruma geldi. Belki bundan sonra kulüpler biraz daha akıllanır. Çünkü futbolcular artık akıllanıyor.
Düşüşte olmak her zaman kötü değildir
Milli Takım'ın küme düşmesi sadece bir durum. Bunalımlar, kaoslar, travmalar, kavgalar, çekişmeler atlatan bir milli takımın güncel ruhsal durumuna bakmadan yapılan eleştiriler ise hep güdük. Hedef, mevcut koşullar sonucu yaşanan değişimi kabullenmek, yenilenmek olmalı.
Beşiktaş'ın etli pilavı
Futbol liglerine ara verilen dönemde Tolgay Arslan'ın pilavına daldık. Bilimsel bir açıklamayla yemenin yarar ve zararlarını aktarmanın yanı sıra o yenen pilav belki de oldukça uhrevi bir amaca hizmet ediyordu.
Ben bu hikayeyi biliyorum
Kimsenin yoğurdum ekşi demediği yerde ülke futbolu mide zehirlenmesinden ölüme hazırlanıyor. “Böyle bir durum yaşandığında rakiplerimizin ekmeğine yağ süren biz oluruz, zaten kadromuz kısıtlı sükûneti korumamız lazım(dı)” diyen, diyebilen yok.
Gazetecilik bitti bitiyor
NTVSpor, Habertürk, Vatan gazetesi sırasıyla kapanan spor medyaları oldu bu sene. Adım adım ilerleyen bir medya projesi gibi görünüyor değil mi? Kulüp muhabirliği de sınırsız(!) bir şekilde günbegün bitiyordu.
Dev aynası
Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa Ligi Grupları'nda Belçika takımları Genk ve Anderlecht karşısındaki kötü performansları ülkedeki futbol kulüplerinin vizyon eksiklerini ortaya koyuyor.
Esas şans B Grubu'nda olabilmek!
EURO 2020'ye katılabilmenin adeta kısayolu olan UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye küme düşmekle yüz yüze. Belki de en güzeli böyle.
Arda'yı sahneden alalım, yerine Cengiz'i koyalım
İnsan tam da zirvede tek başına olduğunu düşündüğü zaman düşüşe geçer. Belki yalnız kalmamak için belki de yalnız kalamadığı için. Ama en çok da eriştiğini düşündüğü erişilemeze başkasının erişemeyeceğini düşündüğü için.
Kahramanlarınızı öldürün
Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo tecavüz ile suçlanıyor. Hakkında çıkan iddialara inanmak mı, yargıyı beklemek mi, ne olursa olsun bu şampiyona güvenmeye devam etmek mi yoksa kahramanlarımızı tek tek yerin altına gömmek mi?
EURO 2024 hezimeti!
UEFA, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 2024'teki ev sahibi olarak Almanya'yı seçti. Aslında hak edenin Türkiye olduğu konusunda herkes neredeyse hemfikir. Ancak hem hazırlanan sunum dosyası, hem adaylık tanıtım süreci ve özellikle de 27 Eylül'deki sunuma bakarsak sonuç normal. UEFA oylamasının sonucunu açıklayabilecek tek kelime ise hezimet!
EURO 2024 sunumu: Ya tutarsa
Bu hafta 27 Eylül Perşembe günü UEFA'nın Nyon'daki merkezinde 3 Mart 2017'de resmi olarak açıkladıkları adaylıklarının ardından Almanya'nın mı yoksa Türkiye'nin mi 2024 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağını öğreneceğiz. Ama önce iki sunum dosyası arasında bir kıyas ve UEFA Adaylık Değerlendirme Raporu hakkında bir inceleme yapalım.
Kendileri etti kendileri buldu
Süper Lig kulüpleri ve Türkiye Futbol Federasyonu yavaş yavaş yabancı oyuncu kuralını değiştirmek üzere adımlar atıyor. Yine bir kez daha bu kural değişiyor. Gerekçe ekonomik yük ve gelişmeyen altyapı. Ama kulüpler zamanında aldıkları kararla kendileri etti kendileri buldu.
Yayıncılıkta akşam pazarı
20 gün sonra 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahibi belirlenecek. Bu süreçte, özellikle de medyada turnuvanın Türkiye'ye verilmesini gerektiğine inandırmaya çalışacaklar sizi. İnanmayın. Daha kendi maçını yayınlamakta aciz olan ekonomik krizdeki bir ülkeye bir turnuvanın sorumluluğunu hiç kimse vermez.
Infantino'dan Trump'a asist!
FIFA'nın attığı adımları izlemeye bu hafta da devam. Infantino'nun Trump ziyaretindeki ofsaytlık asisti, Katar'daki Dünya Kupası için yapılan stadyumların inşaatındaki son ve zor durumlar ve devam eden FIFA davasında verilen cezalara bakıyoruz.
FIFA'nın yapısal reformları!
Dünya futbolunu yöneten FIFA geçtiğimiz günlerden Etik Kodu'nu yeniledi. İçinde yolsuzluk kelimesi geçmeyen yeniliklere, şeffaflığın önüne geçecek maddeler de eklendi. Bu sırada FBI'ın 2015 yılında başlattığı FIFA soruşturmasında Brezilyalı yönetici Marin hapis ve para cezasına çarptırıldı.
Kriz yoksa maç neden yok?
Kulüpler döviz kurunun dalgalanmasından en çok etkilenenler olarak öne çıkıyor futbol dünyasında. Fakat etkilenen sadece onlar değil. Yayıncılar ülke futbolu adına önemli olan maçların yayın haklarını satın almakta zorlanıyor. Bundan futbolseverler de etkileniyor. Çizilen imaj ise hiç iyi değil.
Durduğu yerde değer kaybeden Süper Lig
Ülke futbolu batarken şimdi herkes aynı gemide. Ve her geçen gün durduğu yerde batmaya, değer kaybetmeye devam ediyor bu lig hem yöneteniyle hem yayınlayanıyla hem de sunan ve yorumlayanlarıyla...
'Ölmüş babamın hatrına imzala kontratı'
Bursaspor'un 2009 yılında gerçekleştiremediği ABD'li futbolcu Heath Pearce'ın transferi, ülke futbol tarihindeki en ilginç hikâyelerden biri. Pearce'ın yaşadığı iki günü tüm detaylarıyla onun ağzından dinledim. Başına gelenler inanılmayacak derecede şaşırtıcı.
Trans bayrağı Dünya Kupası'nda
Büyük spor etkinlikleri her zaman hak arayan insanların seslerini duyurmaları için önemli alanlar olmuştur. Rusya'daki Dünya Kupası'nda da cinsiyet ayrımcılığına karşı sesini çıkaran biri vardı. Kızıl Meydan'da da , Luzhniki Stadyumu'nda da transların sesini duyurmak için Sophie Cook bayrağını açtı! Bir sonraki hedefi trans birey olarak yaşadıklarını anlattığı kitabı yayınlatmak.
Kendi kalesine golü atan Almanlar oldu
Almanya, milli takımlarının iki yıldızının Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi sürecini çok kötü yönetti. Nereden tutsalar ellerinde kalıyordu ki en sonunda ellerinde kalan ırkçılık tartışmaları oldu. Öyle görünüyor ki 2010'da Mesut'un önderliğini yaptığı spor ve göçmen entegrasyonu politikası 8 yıl sonra ırkçılık tartışmalarıyla sona erdi.
Dünya Kupası'nın akılda bıraktıkları
Rusya'da 41 gün boyunca Dünya Kupası'nı yerinde takip etmek farklı bir tecrübeydi. Saha içinden çok saha dışında, sokaklardaydım. Taraftarın ruhunu, hissiyatını anlayarak yaşadığım ve aktarmaya çalıştığım geride bıraktığımız kupanın akılda kalanlarına bir bakalım.
Bir Putin değildim, şemsiye tutanım yoktu
Gün yağmurlu başlamıştı. Moskova'da taraftar alanı tıklım tıklımdı. Maçta beklenmeyen Fransa'nın kazanması değil, Pussy Riot'un sahaya girmesiydi. Fransa'nın yıldızı Kylian Mbappe'nin de eylemcilere 'bi beşlik' vermesi cabası. Bir diğer beklenmeyen olay ise kupa seremonisinde yağan yağmurdu. Sözün özü Dünya Kupası finaline futbol kadar dış etkenler de damga vurdu: Pussy Riot, yağmur ve Mbappe. Metroda denk geldiğim kutlamalar Fransa Milli Takımı'nın toplumsal yansımasıydı.
Beni eve götürmeyin!
Dünya Kupası'nda turnuvanın en iyi iki takımını stadyumda izleme şansını yakalayınca, stadyum içinde kavga çıkarmaya niyetli İsveçli'nin de yakasına yapıştığım gibi yakasına yapıştım. Hazard'ın golüne değil, maç boyunca Hazard'dan bir gol bekleyen Sergei'in o golü sonunda görmesine daha çok sevindim. Puşkin'in şiirindeki gibi her şey kendi ahengideydi, İngiliz taraftarlar ise eve gitmek istemediklerini maç boyunca haykırdı!
'Altın Jenerasyon' altın bir fırsatı kaçırmış olabilir
Belçika'nın Dünya Kupası serüvenini Belçikalı gazeteci Marc Vermeiren'le konuştuk. Vermeiren, altın jenerasyonun altın bir fırsatı kaçırdığını söylerken, "Eğer Portekiz EURO 2016'yı kazanabiliyorsa, Hırvatistan da Dünya Kupası'nda finale kalabiliyorsa, biz de EURO 2020'yi kazanabiliriz," diye de geleceğe dair umutlu bakıyor.
5 Gareth da yetmedi İngiltere'ye!
St. Petersburg taraftar alanındaki son maçımı beş Gareth Southgate ile beraber izledim! Maç öncesi oldukça güvenliydi İngilizler. Rusya'yı elemelerinin de etkisiyle taraftar alanında destekçisi az olan Hırvatistan 120 dakikanın sonunda maçın galibiydi. İngilizler için yine olmadı. 'Futbol' evine dönmedi ama Hırvatistan belki de Fransa'dan 1998'in rövanşını almak üzere finale yürüdü.
'Aller à la finale'*
St. Petersburg'daki yarı final mücadelesinde Fransa, St. Petersburg'da kendisini ev sahibi gibi hissettiğinden mücadelenin çoğunda kendi sahasında kabul ettiği rakibi Belçika'yı Samuel Umtiti'nin attığı golle 1-0 eleyerek finale çıktı. Taraftar alanındaki taraftarlar “Aller à la finale“*, “Finale gidiyoruz” tezahüratlarıyla geceyi noktaladı.
Bizi gururlandırdın Rusya!
Dünya Kupası'nın ev sahibi Rusya, Hırvatistan'a penaltı atışlarında elendi. Mücadeleyi Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği'nin ruhunu damarlarınıza kadar hissettiren mekanda ilk yarı sonunda 2 potansiyel kavgacı Rus yüzünden maçın sonunu evde getirdik. Rusya elense de ev ahalisi olarak kadehler ülkesini gururlandıran Rusya için havadaydı!
Ciao Neymar! Allez Les Francophone*
Son Avrupa Futbol Şampiyonu Portekiz'i eleyen Uruguay, Cavani'siz çıktığı maçta Fransa karşısında zorlandı. En önemli güçleri olan yan toplar bu sefer yenilgilerinin gerekçesi oldu. Muslera'nın yaptığı hata ise akıl almazdı. Turnuvanın favorisi Brezilya ise yıllardır birlikte olan Belçika takımının uyumlu oyunu ve teknik direktör Roberto Martinez'in taktik dehasına yenik düştü. Günün kazananları iki frankofon takım yarı finalde birbirleriyle eşleşti.
Ceketsiz Southgate İngiltere ile tarih yazıyor
Kupanın son 8'inde yer alacak 2 takımın maçlarını iki farklı futbol organizasyonunun Moskova'da kurdukları futbol seyir ve paylaşım alanlarında izledim. Maçlarda kazananlar İsveç ve İngiltere olurken genel olarak, bu alanlar sayesinde, futbol kültürü esas kazanandı.
Sambacılar şampiyon gibi kutladı
Brezilya, beklendiği gibi Meksika'yı evine gönderirken, Belçika Rusya'da başka bir sürprizin yaşanmasına izin vermeyerek Japonya'yı son saniye golüyle yendi. Belçika ve Brezilya son 8'de eşleşti böylece. Meksikalılar'ın eve dönüşü ülkedeki eğlenceyi azaltacak olsa da Brezilyalılar galibiyeti şampiyon gibi kutladı.
Rusya tarih yazdı! Moskova uyumadı!
Ev sahibi Rusya, beklenmedik bir şekilde İspanya'yı evine gönderdi. Taraftar alanındaki taraftarlar uzatmalardaki yağmura karşın bir dakika bile desteğini takımından esirgemedi. Seri penaltılar sonunda ise Rusya taraftarlarının gözyaşları yağmura karıştı. Maç bitimiyle başlayan parti, gece boyunca sürdü ve Moskova uyumadı. Günün ikinci maçı ise farklı bir hikayeye sahipti.
Ciao Messi! Ciao Ronaldo!*
Moskova'da yağan yağmur gibi yağan karşılıklı gollerle kazanan, son finalist Arjantin karşısında Fransa oldu. Akşam mesaisinde ise Uruguay, 2 kere çıktı, 2 kere gol attı ve son Avrupa Şampiyonu Portekiz'i evine gönderdi. Brezilyalıların ele geçirdiği Moskova'da sokaklar 'Ciao Bella'nın, Ciao Messi ve 'Ciao Ronaldo' versiyonuyla inledi.
'Rusya! Tüm votkanızı içmeye geldik'
İngilizler yenilse de mutluydu. Onlara göre final yolu açıktı. Turnuvada mümkün olduğunca uzun süre kalıp Rusya'daki tüm votkaları içmeye kafayı takmışlardı. Japonya, Kolombiya'ya duacıydı. Senegal'e yazık oldu. Acaba Arjantin sevdalısı iki Venezuelalı biletlerini satabildi mi?
Son şampiyon öldü(!) Gerçek şampiyon dönüyor!
Çarşamba günü oynanan maçlar çok şeye gebeydi. İki maçı da taraftar alanında izlemek en mantıklısıydı. Çünkü hem Meksikalılar hem Brezilyalılar Moskova'daydı. Keyifsiz geçmesi imkan dışıydı. Almanya için tarihi bir güne tanıklık edeceğimiz kesindi ya tur atlayacaklardı ya da eleneceklerdi...
Arjantin'e yeni slogan: Umutsuzluğa alışma!
Grup aşamasında hiç de iyi bir performans sergileyemeyen Arjantin'in ne yapacağı Dünya Kupası'nda günün konusuydu. Nijerya'nın İzlanda karşısında oynadığı futbol kadar tangocuların Hırvatistan'a 3-0 kaybetmeleri Güney Amerikalıların bir sonraki tur için umutlarını azaltmıştı. Fakat bu maç sonrasında Arjantin duvarlarına artık yeni bir slogan yazılacaktı: Umutsuzluğa alışma!
Rusya'nın rakibine VAR karar verdi
A Grubu'nda ev sahibi ekip Dünya Kupası'nın gerçek yüzüyle Uruguay'la karşılaştı ve ilk turu grupta ikinci sırada tamamladı. Bir yandan da bu onlar için avantaj olacak, çünkü Luzhniki'de, Moskova'da oynayacaklar. Ancak video asistan hakemlerin (VAR) son dakikalarda verdiği karara göre İspanya ile karşılaşacaklar.
Dünya Kupası'nın en gollü günü
İkinci maçların tamamlanmasıyla birlikte elenenler ve gruptan çıkanlar yavaş yavaş belli oluyor. Son maçlara girilirken, İspanya, Brezilya, Almanya, Arjantin ve Portekiz'in hâlâ elenme ihtimalinin olması kupanın heyecanını diri tutuyor.
Almanya kendini hatırladı
Şu ana kadar bu Dünya Kupası'nın en çok gol atılan günü trende geçirmek sinir bozucuydu. Fakat Almanların yine son dakikada kazanması daha da sinir bozucuydu.
Nijerya'nın büyüsü Arjantin'e yaradı
Dünya Kupası'nda D Grubu'nun son maçları öncesi takımların kaderini çizecek maç olan Nijerya-İzlanda mücadelesi için Volgograd Arena'nın önünde toplanan Nijeryalılar'ın büyüsü skoruna kadar tuttu. Sonuca Nijeryalılar'dan çok Arjantin taraftarları sevindi.
Her gole bir shot: Arjantin'e ve Messi'ye
Dünya Kupası tarihinin en önemli günlerinden birini yaşadık Rusya'da. Her kupa kendi tarihini yazar. Her futbolcu da kendi tarihini... Messi'nin müthiş kulüp kariyerine karşın milli takım kariyeri ve Arjantin futbol tarihi dün yerle bir oldu. Gece tüm kadehler tangoculara kalktı.
Ruslar kupayı kazandı da gülmedi mi?
Uruguay – Suudi Arabistan maçına bilet alırken, Rusya'nın Mısır'ı 3-1 yenip bir sonraki tura çıkmayı neredeyse(!) garantilediği bu tarihi maçına Rostov'a giden iki Rusla tanıklık ettim. Maçı ise 70'lerde radyodan dinlemek için sinyal arayanlar gibi internet sinyali arayarak geçirdik. Sonu mutlu bitti, makinist sağ olsun!
Maç COPA 90'la izlenir!
Günün maçlarını COPA 90'ın Moskova'da kiraladığı kulüp evinde seyrettim. Sabahında ise güya Türkiye'deyken evime kadar ulaştırılacağına garanti verilen Nijerya – İzlanda maçı biletimi almak için şehri güneyden kuzeye kat etmek zorunda kaldım. Çileli bilet satın alma sürecim ile birlikte COPA 90 ekibi ve kulüp evine gelenlerle mücadeleyi nasıl izlediğimin harmanlandığı bir yazı oldu.
Sağım solum önüm arkam Kupa!
Moskova'da minibüs ve troleybüse de binerek kullanılmadık toplu taşıma aracı bırakmadım. Mısır-Uruguay maçının başını biraz kaçırsam da içim rahattı. İran – Fas maçı çok fazla ilgi çekmese de günün bayram şekeriydi, kimisine de zehir oldu. Bir kez daha izlememeyi tercih ettiğim İspanya maçı tarihin en unutulmaz maçı olmuştu. Neyse ki sokaklarda televizyonlar açıktı da golleri izlemekten mahrum kalmadım.
Her golde Rusların coşkusu arttı
Dünya Kupası tarihindeki açılış maçları arasında en gollüsüne denk geldik Rusya'da. Ev sahibinin kazanması bekleniyordu elbette de 5 gol atması pek beklenmiyordu. Karşılaşmayı izlediğim taraftar alanındaki Ruslar ise her golde coşku doluyordu.
Prens emretti, Dünya Kupası'nın açılışını yaptım
Rusya'da turnuva öncesi yapılan bir organizasyonun haberini yapmaya giderken, nasıl haberin ana öğesi oldum? Bursaspor'un transfer edemediği Pearce'i takımıma nasıl transfer ettim? Dünya Kupası'nın gerçek açılışını yapmamı hangi prens emretti? Hepsi bu keyifli yazıda...
Dünya Kupası başlıyor!
Nihayet Dünya Kupası bugün başlıyor. Şaibeli bir ev sahipliği ilanı, yapılan yüksek harcamalar, Rusya'daki tartışmalı tribün kültürü, şehirdeki protestolar, vize verilmeyen bir gazeteci, dünya kupalarında ilk defa uygulanacak video hakem sistemi, son saatlerde kovulan bir teknik direktör ve üç dünya yıldızının aynı anda yer alacağı son Dünya Kupası'na başlama vuruşundan hemen önce hızlıca bir göz atalım.
Şehrin en önemli eksiği coşkusu
FIFA'nın kontrolünde olan yerlerin son durumunu ana arterleri kontrol ettikten sonra sıra ara arterlere göz atmaya geldiğinde maç izlemek için arzuladığım yerleri okurumuz Mehmet sayesinde buldum. Sokaklarda aradığım kupa coşkusunu ise minik Dimitri'nin gözlerinde buldum.
Kupa öncesi son teftiş
Turnuvalar öncesinde alan teftişi yapmak yüksek önem taşıdığı gibi oldukça da keyif verici. Her daim her şeyin mükemmel olmasını bekleyenlere inat şunun altını çizmek gerek. Dünya Kupası'nın hazırlığı son güne kadar bitmez. Ve hiçbir hazırlık süreci de mükemmel olmaz.
Moskova'dan Rostov'a bilet alma çilesi
Ümit Besen'in bile yabancı dil bilgisinin daha iyi olduğundan emin olmama neden olan bir bilet alma süreci geçirdim. Sürecin stresini atmak için rüya gibi bir bina olan St. Basil Katedrali'ni görmek iyi geldi. Geçireceğim yolculuk 24 saate yakın bileti sonunda.
Çayı demledim, Dünya Kupası'nı bekliyorum
İlk günden kupa tutkunlarıyla tanışarak yoluma başladım. Bu uğurda kaç kişiyle daha tanışacağım sayısını tutmaya karar verdim. Kupa boyunca çayımın taze olacak olması ise başka bir güzellik olacak.
İki Dünya Kupası
Daha önceleri 'non-FIFA World Cup' olarak anılan turnuva 2013 yılında Bağımsız Futbol Federasyonları Konfederasyonu (CONIFA-Confederation of Independent Football Associations) adını alarak farklı bir organizasyon yapısına geçmelerinin ardından artık CONIFA Dünya Kupası olarak oynanıyor.
Taksi! Şampiyonlar Ligi Finali'ne çek!
UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 2020 yılındaki ev sahibini Atatürk Olimpiyat Stadı olarak açıkladı. İkinci kez bu finale ev sahipliği yapacak olan İstanbul'un şansı nasıl yaver gitti?
Almanya Dünya Kupası'nı bugünden kaybetti
Almanya Milli Takımı'nın iki yıldızı İlkay ve Mesut'un Erdoğan'la verdiği pozu hem federasyon, hem de hükümet kabullenmekte bir hayli zorlandı. Almanya medyası olayı değerlendiriş biçimiyle, Erdoğan'ın daha güzel bir propaganda yapmasını sağlayamazdı. İlkay ve Mesut'un bu pozunu “kendi kalelerine atılan gol” olarak değerlendirirlerken kendi kalelerine attıkları gollerin farkına maç bitince varabilecekler.
1. FC Köln - Modeste'nin laneti
Bundesliga'da geçen sezonu beşinci bitirerek tarih yazan 1. FC Köln takımı, bu sezon ligin dibine demir attı ve iki hafta önce küme düşmeyi garantiledi. Evvelki sezon bu kadar iyi olan takıma bu sezon neler oldu?
Kabul edelim, yoğurdumuz ekşi
Kulüpler seviyesinde Avrupa'nın en büyük organizasyonuna bu hafta Türkiye'den yetişen futbol insanları damga vurmuşken yine övünmeyi beceremedik.
Çürümüşlüğün resmi
Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında kupada oynanan derbi mücadelesinin yarıda kalması bir yana, maçın tekrar oynanacak olması diğer yana, tüm bir hafta boyunca konuşulanlar, kumpas iddiaları, kan aramalar, açıklamaların yönlendiriciliği bir maç kazanma arzusu için yapılanlar daha çok irdelenmesi gereken şeyler.
Nabız yoklandı, rıza üretildi, sıradaki?
İki takım arasındaki çekişmeyi ve gerginliği anlatmaya, yaşanların sonrasında tarafların dediklerini irdeleyip analiz etmeye ne nefes yeter, ne de yazacak sayfa. Ancak bu olaydan sonra yaşanması muhtemel şeyler hiç de iç açıcı görünmüyor.
6222'deki değişiklik EURO 2024'ü zora sokar!
Tribünlerdeki şiddeti azaltmak için çıkarılan yasanın uygulanışında sert değişikler yapılması kapıda. Verilecek cezaların iki katına çıkartılması, tribünlerde polis sayılarının artırılması güvenlik için gözükse de EURO 2024 adaylığı için mühim bir kritere aykırı gözüküyor.
Ya ya ya! Şa şa şa! KHK çok yaşa!
Son çıkan KHK'daki sakatlığı gören bir tek ben miyim? Son karara göre kulüpler çoktan ödemiş oldukları vergileri geri alacaklar. Yani aslında tüm vatandaşların ortak yaşam alanları ve koşulları için toplanan bu paraların geri ödenmesi demek direkt olarak ortalama yaşam kalitemizin, hani çok yüksek de değil ama, düşmesi demek.
Merhaba FIFA, ben Dünya Kupası'na bilet alacaktım...
Rusya'daki kupaya gidebilmek için gazetecilere tanınan akreditasyon süresi tamamlandı. Futbolsever olarak Rusya'da bulunmanın ise hâlâ bir yolu var. Maç biletlerinin satışı devam ediyor. Peki Dünya Kupası'na nasıl gidebiliniyor? Her yolu denedim, bir yolunu buldum Dünya Kupası sırasında Rusya'da bulunmanın. Ama o kadar da kısa yollardan geçmedim .“Yollaaar, uzun uzun yollaaar...”*
Bundesliga'da zafer taraftarın!
Almanya futbol liglerinde uzun süredir devam eden kulüp sahipliği konusu sonuca vardı. Taraftarların baskısına, kulüplerin de desteği eklenince Bundesliga yönetimi taraftarların örgütlü mücadelesine karşıt bir karar alamadı.
Bundesliga'nın pazartesi sendromu
Maç başına ortalama taraftar sayısıyla övünen Bundesliga'da hafta içi ve pazartesi günlerine maç konması tribünlerdeki doluluğu tehlikeye sokmaya devam ediyor. Kulüp sahipliği konusunda da atılacak kural değişikliği adımına karşı tepki giderek büyüyor.
Futbol halkın elinden gidiyor(!)...mu?
Endüstriyelleşen futbol sıcak sermaye ihtiyacı nedeniyle teker teker şirketlerin sahipliği altına girerken halkından ve taraftarından uzaklaşıyor. Almanya futbol iklimi kökleri itibariyle de bu sürece direniş gösterenlerden. Ancak direnişte grev kırıcıların varlığı nedeniyle futbol halktan kopup şirketlerin hükmüne girme tehlikesi altında.
'Warum Lan'* pazartesi?
Futbol oyununun endüstriyelleşmesiyle en büyük gelir kalemi yayın kalemi oldu. Maçların günlerinin alışılagelinen haftasonu günlerinden çarşamba ya da pazartesi gününe alınması ise özellikle Bundesliga tribünlerinde büyük tepkiyle karşılandı.
'5 dakikada Beşiktaş' ayıp başlık mıdır?
Fenerbahçeli kaleci Volkan Demirel, Başakşehir ile oynanan maçta hedefi belirsiz olan cinsiyetçi sözlerini "Türkçe'nin argosu bunlar" diyerek açıkladı. Bu açıklamanın ardından şimdi sizin aklınızda iki soru oluştu: Bir, argo nedir? İki, nerede kullanılır?
Onların mücadelesi sadece sahada değil
Kış Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden birçok eşcinsel sporcu var. Tek tek madalyaları kazanmaya başladılar bile. Şimdi onların bazılarının hikayelerine bakalım.
Hey olimpik ruh! Oradaysan üç kere tahtaya vur
Güney Kore'nin Pyongyang şehrinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kış Olimpiyat Oyunları 9 Şubat'ta başladı. 25 Şubat'ta sona erecek oyunlarda Kuzey ve Güney Kore'nin tek bayrak altında yarışma kararı olimpik ruhun barışçıl yanını tekrar canlandırdı. Açılış gününde Kuzey Kore'nin şehirde yaptığı askeri geçit ise sportif birleşmenin arkasında "Kim Jong-Un'un dünyaya gövde gösterisi amacı mı yatıyor?" sorusunu akıllara getirdi.
Gerçekten en iyisi 'futbola takılmak' mı?
"Spor dostluk, barış ve kardeşlik" sözünün tam manasıyla kitaplarda kaldığı günlerde, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'na özellikle futbol dünyasının verdiği 'destek' çok farklı biçimlerde tribüne, yeşil sahaya ve beyaz ekrana yansıdı. Sonuç olarak barış istemenin yasak olduğu bir başka ortam daha listeye dahil oldu.
Brezilyalılar'dan Robinho yorumu: Allah razı olsun Türkiye'den!
İtalya'da yargılandığı tecavüz davasında suçlu bulunup ceza alan ancak cezadan adeta kaçarak Türkiye'ye transfer olan, altyapısından çıktığı Santos'ta parladığı dönemde yeni 'Pele' olarak anılan Robinho'yu Brezilyalılara sordum, ortak fikirleri şu: Bizden uzak olsun…
Ahparig! Pas at…
Belki de çocukluğumun maç arkadaşları da tüm yeteneklerine karşın kendilerine rahat futbol oynatmayacağı apaçık belli olan bu ülkede, profesyonel olma konusunda kendilerini bir adım geri çekmek zorunda kaldı ve daha gizli bir şekilde hayatlarına devam ettiler.
Bundesliga'nın seyirci ortalamasını ben arttırıyorum!
Süper Lig tribünlerine gelen ortalama seyirci sayısı, özellikle de son dönemde en büyük problemimiz. Ortada rakamlar uçuşuyor, yönetenler işlerini iyi yaptıkları duygusuyla böbürleniyor. Gerçekten öyle mi? Artış mı var, yoksa düşüş mü? Diğerleri nasıl yapıyor? Tane tane anlatmaya çalışırken azıcık uzayan bu yazıyı okurken, doktorlar bir bardak çay ve varsa simit ile peynirin iyi gideceğini söylüyor. Şimdiden sabrınıza müteşekkirim.
'Everton'a gidip ne yapacak?'
Cenk'in Premier Lig'e gidiyor olmasının önüne geçen bir başka şey ise Everton'a gidiyor olması. Nedense Everton'ı bir türlü beğenemedi kimse. 140 yıllık kulübü beğenemediler…
Çatışmalar içinde kendini bulmak
10 yıl önce 'ailemizin evladı' sıfatına sahipken, bugün 'benden uzak istediğine yakın olsun' temennisini söyleten bir karaktere nasıl dönüştüğünü kendisi oturup düşünmeli ki kişi kendi birliğini ancak çatışmalar içinde bulabilendir.
Bizim büyük çaresizliğimiz!
Igor Tudor'un gönderiliş biçiminden ve yönetimin olmayışından doğan iktidar boşluğunu ve kulübün içinde bulunduğu zafiyeti de görerek bu hamleyi yaptı. Şu anda ocakta yapılacak seçimde seçilecek başkandan çok güçlü bir konumda Terim. Hele bir de sezonu şampiyonlukla bitirirse…
Taktik maktik yok bam bam bam yetmedi
Elbette ki derbi kazanmadan şampiyon olunur ama Galatasaray eğer ki şampiyonluk yolundaki en büyük rakiplerinden 10 gol yiyor ve karşılığında sadece ve sadece 2 gol atabiliyorsa bunun sonucunda o koltukta o hoca barınamaz. Çünkü bu maçlarda 'bam bam bam' tutmaz, 'taktik maktik' gerekir.
Tek maçtan lig analizi olur mu?
Bütün takımların tek bir takıma ya da birkaç takıma karşı oynadığı futbol maçlarına bakarak kalite yargısına varmaktansa, takımları ve çalıştırıcılarını 'anti-futbol'a iten nedenleri irdelemek hem Beşiktaş'ın zorlanışını hem de Süper Lig'deki futbolun düzeyini anlamaya yardımcı olacaktır.
Nasıl 'fan' olduk?
Yıllar yılı futbol fanlarının bilinirliği değişti. Eskiden biraz daha vandal, şiddet yanlısı olan kitle (çeşitli yöntemlerle!) uzaklaştı tribünlerden ve söz gelimi daha saygın bir kitle stadyumları doldurdu. Futbolun soylulaştırıldığı süreç olarak tanımlanagelen bu süreçle tribüne gitmeden televizyon başından maç izleyen fan kitlesi bile oluşturuldu. Bir bakıma 150 yıllık süreçte fan olma durumu değişmedi ancak biçimlendi ve farklı evreler atlattı.
Kanguru bu, çekirgeye benzer mi?
Avustralya Milli Takımı 2018 Dünya Kupası'na katılma hakkını kazanır kazanmaz teknik direktörsüz kaldı. Yunan asıllı Angelos Postecoglou iki kez üst üste Dünya Kupası'nda Avustralya'yı yönetecek tek çalıştırıcı olacakken neden görevi bıraktı?
Reis konuştu: Size 2019'a kadar müddet…
Ülke futboluna kurtuluş reçetesi olarak sunulan ancak başa bela olan, büyük tartışmaları ve illa ki milliyetçi kabarmayı da beraberinde getiren yabancı futbolcu sayısı tartışmasını başlatan Recep Tayyip Erdoğan, beklendiği gibi bu tartışmayı da, NTVSpor'u konuk ettiği halkla ilişkiler programında yaptığı açıklamalarla sönümlendirdi. Kulüplere 2019'a kadar müddet verirken de "çare mahalle futbolu" dedi. Ama hangi mahalle?
Mutsuzlar ordusundan havalandı bir Şahin
İşte bu ortamda Romanya'yla oynadığın maçı kazanıp kaybetmenin hiçbir anlamı yok. Önce 'mutsuzlar ordusu'nu mutlu edecek ortamı (parayı demiyorum) yaratmak gerek.
Spor medyası sporcunun yanında değil
Türkiye'de futbolcuların ve sporcuların var olan sorunlarının çözümü olarak önerilen sendikalaşmanın önündeki engel spor medyasını tavrının olup olmadığını hiç düşündünüz mü?
Sendikalılaştıramadıklarımızdan mısınız?
Kendi meslek örgütüne üye olmayanlar, üye olmasa bile destek vermeyenler, futbolculara sendikalılaşma önerisi getirmek yerine önce kendi kapısının önünü temizlemeye başlasa ya…
Futbolculuk düşündüğünüz gibi değil
Bir futbolcunun elinden yazılan bu metni açıkçası baştan savma bir yorumla, yüksekten bakarak (milyonlar kazanıp bir de yakınıyorsunuz gibi) eleştirmek Türkiye'de bir iş kolunda yaşanan haksızlığa, yolsuzluğa, yanlışlığa sırt çevirmektir. O iş kolundaki hataların, yanlışların, sorunların devam etmesine önayak olmaktır.
Kaş yaparken göz çıkarmak
A Milli Takımı Dünya Kupası'na gidebilecek olsaydı, Ampute Milli Takımı'nın zaferi kamuoyu tarafından bu kadar el üstünde tutulur muydu, sahiplenilir miydi? Geleceğe dair bir ihtimal üzerinden net bir şey demek doğru olmaz; ancak geçmiş yıllarda katıldığı Avrupa ve dünya şampiyonalarında dört bronz, iki gümüş madalya kazanmış takımın bu kadar sahiplenilmediğinden yola çıkarak niyet okumak mümkün.
Zeki Müren de penaltıyı görecek mi?
Futboldaki pozisyon tartışmalarının sonu video hakemle mi gelecek, yoksa bir futbolcunun itiraflarıyla mı?
Sporda şiddeti önlemede Almanya örneği
Sporun her alanındaki eksiğimizi kapatmaya yönelik her daim Almanya'dan verilen örneklerin gerçek hayatta nasıl uygulandığına dair içeriden somut olarak bir örnek.
Duvar yazarı Volkan Ağır derbiyi değerlendirdi: Zehir gibi 3 puan
Derbiyi değerlendiren Volkan Ağır, "Her takımın her takımı yenme ihtimalinin görülmesi, zirvedeki puan farkının kısalması ligin seyrine zevk katacaktır" dedi.
Dopingli sporcunun adı salonlarda durmamalı
Türkiye atletizm tarihinin en kirli madalyasının sahibinin adının spor salonlarında yer almaya devam etmesi, doping sorununu çözmeye ve spor kültürü yaratmaya niyetli olanların samimiyetini sorgulatmakta. Gerekli değişimlerin yapılması konusunda bundan daha doğru, başka bir zaman mı var?
Günlerden bir gün 1. FC Köln Avrupa'ya gitmiş
Tanığım! 2900 koltuk ayrılan ama Londra'ya 20 bin kişiyle giden 1.FC Köln taraftarının heyecanının tanığıyım!
12 dev, 11 küçük adam
Basketbol A Milli Takımı neden bu kadar seviliyor, Futbol A Milli Takımı neden bu kadar sevilmiyor? Yabancı kuralı neye yarar? Yabancı sınırı isteyen sporcu ne demek ister?
Deniz Naki'ye öneri: Şikayetçi ol!
Maç sonrasında DHA'ya konuşan Naki, "Maçtan sonra polis soyunma odasına geldi ve bana şikayetçi olup olmayacağımı sordu. Ben şikayetçi olmayacağımı söyledim. Kimi kime şikayet edeceğim? Bir şey çıkmayacaktı." demiş. Adalete inancı kalmamış olan bu açıklamaya karşın lütfen şikayetçi ol Deniz Naki.
Irkçılığın savunması olamaz
Irkçılık bu ülkenin genlerine, atasözlerine, deyimlerine işlemiş bir gerçekliktir. İnkâr da öyle. İkisi de o kadar işlemiş durumda ki bir siyaha maymun demenin ırkçılık olamayacağını rahatça düşünebiliyor herkes. "Bu olsa olsa bir benzetmedir" kolaycılığı hemen kurtarıcı olarak yetişiyor nasıl olsa. Ya da bu lafı ettikten sonra "Yanlış anlaşıldım" demek her şeyi düzeltiyor sanıyor insan. "Hayır yanlış anlaşılmadın, düşünce biçimin yanlış" demek lazım bu cevaba sığınanlara.
Ben kimi izleyeyim?
Lucescu'nun yerli oyuncu azlığı konusundaki isyanına hak vermemek elde değil. Ama 2015'te konulmuş olan bu kuralı bilmiyormuşçasına gelmiş olması pek kabul edilebilir değil. Ve fakat bugün sahadaki yerli oyuncu sayısının azlığını düşünürsek, sorumlusu Kulüpler Birliği Vakfı'nı yöneten Göksel Gümüşdağ ve bu kuralı koyarken kulüplere yeterli altyapı kalkınması yönünde destek olmayan, baskı kurmayan TFF'dir.
Olağan şüpheliler 2: Görevini yerine getirmeyenler
Birazdan okuyacaklarınız ne derin bir analiz, ne de akademik bir çalışma. Dünden kaldığım yerden spordaki şiddet sorununu kimin, kimlerin çözemediğini, çözmek için çaba göstermediğini ve hatta kimsenin çözmeye niyeti olmadığı gibi, sorumluluk da almadığını tek tek yazmaya devam.
Olağan şüpheliler 1: Şiddeti normalleştirenler
Birazdan okuyacaklarınız ne derin bir analiz, ne de akademik bir çalışma. Aslında her şey apaçık ortada! Ben sadece parçaları bir araya getirip spordaki şiddet sorununu kimin, kimlerin çözemediğini, çözmek için çaba göstermediğini ve hatta bu konuda niyeti olmadığı gibi, sorumluluk da almadığını tek tek anlatmak istiyorum. Bu yazının arkası da var o da yarın...
Kelebekli pazar keyfi
Maçın sonlarına doğru hakem Fırat Aydınus son olarak 'Kelebek' olarak bildiğimiz bıçağı gözlemciye teslim ediyordu... 90 dakika sonunda kupayı kimin kazandığından çok, ülkenin spora, taraftarlığa ve toplumsal açıdan neler kaybettiğinin öneminin daha yüksek olduğu bir maçtı.
Evet ben muhasebeciyim!
Muhabir, haberiyle mesafesini koruyarak, yeri geldiğinde muhasebecidir, yeri geldiğinde hukukçudur, avukattır, yeri geldiğinde çevrecidir. Bir muhabir, kimsenin hakkında olumsuz tek bir şey yazmadığı bir konuda olumsuz bir şey yazıyorsa vardır bir hikmeti.
Terim'in ardından...
Anket yapılsa ülkenin hem en başarılı ama hem de en sevilmeyen kişisi çıkacak olan Fatih Terim'in ayrılığı, ardından çok sayıda açıklanamayan soru işaretini de beraberinde getirdi.
Git kendini daha fazla düşürmeden
2 hazırlık maçında sadece penaltıdan gol atabilen, Östersund karşısında da rakip ceza alanına sadece geriden top atarak girebilen takımı hakkında gazetecilerin sorusuna, "Neyi beğenmediniz siz söyleyin" diyebilecek pişkinlikte olmanın tek bir açıklaması var: Ben istifa etmeyeceğim!
Bu lige Cavcav ismi yakışır
Yeni ligin adına "İlhan Cavcav Ligi" denmesi tam isabet bir karardır. İlhan Cavcav, tam olarak bu ülke futbolunu en iyi temsil eden futbol karakteridir. Kaçakçılık, yolsuzluk, ölüm tehdidi, şiddet, şike iddiası hepsi bir arada. Onun adının verildiği lig sezonuna da bu olaylar dizisi dahilinde hazırlanmak cuk oturmuştur.
Özgürlüğün en güzel kaçış sprintleri
“Benim için bir özgürlük simgesi bisiklet. ” Düsseldorf'ta başlayacak olan Tour de France nedeniyle bisiklet sporuna olan ilgiyi biraz daha yükseltmek için açılan 'Mythos Tour de France' sergisinde karşılaştığım ünlü bisiklet sporcusuna ait bu sözler. Dünyanın en eski bisiklet turlarından Tour de France'ın başlamasından hemen evvel Düsseldorf'ta açılan müzedeydim.
Bir geleneğe veda
Trabzonspor maçında önümüzde, sağ kanatta gitti geldi, gitti geldi. Toplar kesti, ortalar yaptı, hızlıydı, savaşçıydı, fena da tekniği yoktu. Geleceği vardı. Enes'le hem fikirdik: "Bu çocuk çok iyi futbolcu olacak."
İşçilerin kanıyla yükselen stadyumlar
Şili'nin 1973'te SSCB'ye karşı (!) oynadığı rakipsiz maçta Santiago Stadı'nda o gün forma giyen Şilili Leonardo Veliz'in sözleri aklıma geliyor: "Sanki o stadyumda ölenlerin hayaletleri koridorlardan sahaya bize bakıyordu."
Arda sen az ötede oyna
Arda'nın milli takımı bıraktığı an açıklama yaptığı an değil, Bilal Meşe'ye saldırdığı andır. Bırakınız milli takımdan uzak dursun. Her kademesinde kabadayılarca temsil edilen Türkiye, bari futbol ortamında bir eksik kabadayıyla temsil edilir olsun artık.
İngiltere bugün ilk trans milletvekili adayını oyluyor
Premier Lig'in ilk trans fotoğrafçısı, İngiltere'deki seçimlere de İşçi Partisi'nden, East Worthing ve Shoreham adayı olarak girdi. Bugün İngiltere'de ve dünya politikasında bu yüzden tarihi bir gün.
Mafyatik futbol vs. Romantik futbol
Benim aklıma bir takım geliyor, ama saha içi yetenekleriyle değil, saha dışı yetenekleriyle(!) hak edebilirler bu lakapları.
Erkek başarırsa en büyük; peki, ya kadın başarırsa?
Türkiye'de kadın sporcular, dünyanın zirvesine çoğu kez adını yazdırmıştı. Ama ülke spor tarihinin en büyük zaferini elde edememişti. Neden?
Kupa Manchester United'ın, gece Zlatan'ın
Stockholm'de oynanan UEFA Avrupa Ligi Final mücadelesinde şampiyon genç Ajax mı olacaktı, yoksa ülkesinde kahraman gibi görülen Zlatan'ın formasını giyemeyeceği Manchester United, Jose Mourinho ile zafere mi ulaşacaktı? Sadece hikâyesi bol final mücadelesinin 90 dakikası değil, keyifli bir UEFA Avrupa Ligi Finali yazısı.
'Demirbay, Almanya'da kalıcı olamaz'
Almanya takımında bile yer alamayacak oyuncu neden Türkiye'de olsun ki?
Kınamak yetmez, tavır konulmalı!
Tüm futbol camiası içindeki yönetici kurumlarca meslek onuru ayaklar altına alınmış durumda. Bu tür olayların bitmesi için çekmecede hazır bekleyen mektuplar artık yetersiz. Muhabirliğin kurtarılmış(!) alanıydı spor haberciliği. Artık değil.
Atınç beni denizlereee...!
Şampiyonluk yarışında en önemli karşılaşmada maçı 9 kişiyle tamamlayan Fenerbahçe, uzatma dakikalarında bulduğu golle Beşiktaş'ı şoke etti. Santrası yapılmayan bu golle skorun 1-1 tayin edilmesinin ardından Beşiktaşlı futbolcular kendilerini yere bıraktı.
Treviso'da voleybol günlüğü
İtalya'nın Treviso kenti 22-23 Nisan tarihlerinde Avrupa Kadın Voleybolu'nun zirvesine ev sahipliği yaptığında tribündeydim. Vakıfbank ve Eczacıbaşı Vitra takımlarının kupa mücadelesini kendi maceramla harmanlayarak aktardım.
Oğlun seni çirkef bilecek*
Emre Belözoğlu bir gıdım olsun olumlu bir değişme göstermemiş. Hatta artık daha da fazlasını yapmaya başlamış. Eskiden gazeteciye saha ortasından salladığı kolunu, artık maç çıkışında direk suratına sallıyor.
Feda'dan Sefa'ya giden yol: Atletico Beşiktaş
Beşiktaşlılar elbette bir sonraki sezon da aynı performansın sergileneceğine dair inançlı. Ancak, bu kadronun seneye de yeterli olacağı düşüncesi yanıltır. Bugüne gelinirken ortaya bir model kondu yönetim tarafından. Şimdi ise başka bir model, bir üst model ortaya konmalı.
Lyon'da neler yaşandı?
Olayların bir çok boyutu var bir kere. İki takımın bazı taraftarları, UEFA yetkilileri, güvenlikler, ve kulüp yönetimleri.
Enseyi karartmayın, o sene bu sene!
Ve bence Beşiktaş Lyon'u eleyerek son dörde kalacak haftaya perşembe günü. Ve hatta finale de yürüyecek bu takım. Bunu da bu sene yapmak zorunda. Şansını seneye bırakmaması lazım.
Kazanan 'ev sahibi'!
Maç sonu iki takım oyuncuları için bitmeyen alkışlar sahada oynanan oyunun tatminkarlığını gözler önüne serdi. Trabzonspor'un yeni sahası Şenol Güneş Stadındaki ilk Beşiktaş mücadelesini ev sahibi(!) kazanacaktı elbette...
Yerli futbolcu neden hâlâ Avrupa'ya gitmiyor?
"Bu futbolcular neden bir türlü hâlâ Avrupa'ya gitmiyorlar anlamıyorum" diye soran herkes aynı soruyu kendisine de sorabilir cevabı bulmak için...
Patron kim beyler karar verin...
Beyler bu ülkede futbolun gerçek patronu kim, bir karar verin lütfen. Sizin kavgalarınız, çıkarlarınız, prestij hırsınız yüzünden karıştıra karıştıra kördüğümleşen örgü ipine dönen ve bu yüzden bir türlü ilerleyemeyen ülke futbolundan az uzak durun, az ötede oynayın biraz...
'Liebe deine Podolski' - Podolski'ni sev
Galatasaray'da forma giyen Podolski geçtiğimiz çarşamba günü milli takım kariyerine henüz 32 yaşını tamamlamamışken son verdi. Sene sonunda da Galatasaray'la yollarını ayırıp Japonya'ya gidecek. Peki siz hangi Podolski'ye veda ettiniz?
12 dakikalık maç...
Türkiye'nin maç kazanması için her maçta her zaman öne geçmesi gerek. 2008'deki gibi Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Hırvatistan mucizeleri her zaman yaşanacak şeyler değil. Adı üstünde mucize.
Selçuk İnan'ı duydunuz mu?
Bazen konuştukça açılır ya insan, bir cesaret gelir, belki bir ilham da gelir beraberinde. Sözlerini bitirirken ifade ettikleri her şeyden çok daha fazla değerli.
Psikolojisini seven uzak dursun
İki futbolcunun da kariyerlerinde çıkış aradıkları dönemlerde Türkiye'ye gelmeleri ortak noktaları. Türkiye'de maruz kaldıkları baskılar ve yaşamak durumunda kaldıkları da... Sonrasında yaşadıkları bunalımlar da...
2024'e gerçekten hazır mıyız?
Futbolun daha oyundan ibaret bir şey olduğunu algılayamamış, her ufak tartışmayı, anlaşmazlığı kavgayla bitirme yolunu seçen düşünce alt yapısına sahip futbolsever(!) kitle varken, Bakan Çağatay Kılıç, adaylık basın açıklamasında Türkiye'nin altyapı konusunda güçlü olduğunu belirtse de stadyumların varlığı organizasyon yapmak için, seçilmek için yeterli mi?
Güle güle Riekerink Bey
Sarı kırmızılı takım bu şartlar altında anlaştığı Riekerink'le zor gol bulan, yine de kazanan kimliğiyle ligde zirve yarışında tutundu. Aslına bakarsanız hala da takımını şampiyonluğa taşıyabilecek bir şansa sahipken gönderildi.
Terörün panzehiri: Betonspor!
"Eeeyyy Sayın Kılıç, lütfen şu spor sahalarının hepsine beton dökün de terörü bitirin! Beton dökme Olimpiyatları'nda madalyalar alasınız inşallah!"
Beş para etmiyor bu Süper Lig!
Kendi malı değerliyken pazarlamayı beceremeyen, beceremediği için de elinde çürümeye yüz tutmuş olan elmasını kırmızıya boyayıp satmaya çalışan ve BeIn gibi tok ve akıllı alıcıyla karşılaşınca boynu bükülen tezgahtar gibi, "Sen ne verirsen olur abi" diyen bir tavırda yönetiliyor işte adı süper olan lig.
Spor dünyasının turnusol günleri
Futbol bir pozisyon oyunu, futbol oynarken nasıl herkes kendine bir pozisyon seçiyorsa, hayatta da herkesin bir pozisyonu var. Mühim olan, pozisyonunu seçerken önem verdiğin, seni sen yapan değerler.
Hamit neydi? Hamit emekti!
Sevgi neydi? Sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti... Hamit Altıntop da öyle...
'Bir Sergen değil'di ama daha fazlasıydı...
Bir çok Beşiktaş taraftarı Olcay'ı seviyordu ama hangi Beşiktaşlı'ya Olcay'ı öven sözler söylesem önce hep bir dudak büktüler ve bir 'ama' ile devam ettiler sözlerine. Buraya yazıyorum(!) Olcay 20 numaralı forma giyseydi kesinlikle bu kadar çok eleştiriye maruz kalmazdı.
Arda Turan Jamaikalı olsaydı...
Elbette ki bir kötü hamle diğer bütün iyilikleri geride bırakır ve hep kötüyü anımsarız. Fakat ben Arda'nın 3 Eylül 2011'de Kazakistan maçından sonra söylediği sözleri her zaman yaptığı her şeyin önüne koydum.
Sporda büyük değişimlerin yılı: 2016
Bu yazı tüm detaylarıyla 2016'ya bakış görevi üstlenmiyor. Kişisel süzgeçten geçen haberler ve dünya sporunu derinden etkileyen olayları hatırlayıp hafızayı tazeleme niyetinde...
Papa bile düşünemezdi bunu!
Nasıl ki kiliselerde, camiilerde, sinagoglarda ilahiler okunuyorsa, tezahüratlar da futbolun ilahileridir. İlahileri okurken ya da dinlerken nasıl ki ruhsal bir tatmin, duygusal bir yoğunluk yaşanıyorsa, bir stadyumda on binlerce kişi aynı anda, aynı tezahüratı söyleyince de aynı duygusal yoğunluk yaşanır.
Futbolcular olmasa kulüpleri ne güzel yönetirdik!
TFF 1. Lig Kulüpler Birliği kurulur kurulmaz da ilk kararını açıkladı. Alınan kararı FourFourTwo Türkiye sitesinden bir kelimesine bile dokunmadan iletiyorum: "Başkanlar tarafından alınan ortak karara göre bundan sonra kulüplerden sorunlu olarak ayrılan bir oyuncu bir başka 1. Lig kulübü tarafından transfer edilemeyecek." Bu ne demek? Bilmiyoruz.
Pastaya tadını hangisi veriyor?
Bir dönem A Milli Takım için bile düşünülürken bugün bir maçta kavgaya karıştığında adını hatırladığımız bir futbolcu olmak nasıl bir ruh halidir acaba diye düşündüm bu olaydan sonra. Kolay olmamalı Türkiye'nin en önemli kulübünde şampiyon olduktan sonra 3. Lig'de zirveye oynamaya çalışan bir takımın parçası olmaya çalışmak. Güçlü bir psikolojisinin olması lazım insanın.
TFF'nin neye yaptırım gücü var?
2 yıldır bu konuda çalışan bir birim varken ve 10'dan fazla cinsel istismar vakası tespit edilmişken bu olayların basına yansımamasını ve daha önce duyulmamasını neye bağlamalıyız?
Adını hiç unutmayacağım garip isimli takım
Tarihlerinde ilk kez oynayacakları Südamerikana finali için Sao Paulo Guarulhos Havaalanı'ndan Bolivya aktarmalı Medellin'e gidiyorlardı, gidemediler. 2009'da en dipte olup da 2016'da kendi kıtasının en prestijli ikinci kupasını kazandığına dair güzel bir futbol hikayesi vardı ufukta ancak bu peri masalı ufak bir kıvılcımla Kolombiya dağlarına gömülüverdi aniden.
Tecavüzü pankartla meşrulaştırmak
Tribünde "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" demek yasak ancak tecavüzü meşrulaştıran dil içeren "17 yıldır illegal, bundan sonra legal 18+" yazılı pankart açmak serbest.
Fenerbahçe kazanacağını her dakika hissettirdi
Gazete Duvar yazarı Volkan Ağır Fenerbahçe'nin galibiyetini ve Galatasaray'ın zaaflarını değerlendirdi. Ağır'a göre sarı-kırmızılı yönetim Riekerink hakkında ayrılık kararı verebilir.
Normalleştirebildiklerimizden misiniz?
Bir futbolcu tecavüze karşı çıktığı için ne tür bir düşünceyle tehdit ediliyor? Bir hakemin yaptığı işi beğenmeyenler hangi hakla gidip hakemin çocuğunun okulunu, eşinin işyerini basabiliyor.
Spor medyasında Godot'yu beklerken
Bir meslektaşını, bir spor kulübü tesislerine almıyorsa bu duruma itiraz etmek siyasidir. Basın özgürlüğünü savunuyorsundur ve medya çalışanı olarak basın özgürlüğünü savunmak da görevindir.
TFF barışa özlem duyulmasına karşı mı?
Geçtiğimiz haftasonu Fethiyespor, Amed Sportif'i ağırladı. Sahaya ise "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu HASRET Bizim. NHR." pankartıyla çıktı. Sonrasında da Türkiye Futbol Federasyonu Fethiyespor'a para cezası verdi. Bu duruma verilen ilk tepki ise TFF'nin ifade özgürlüğüne ve barış çağrısına karşı olması yönündeydi. Bu ne kadar doğru?
Basketbol da 'Hidayet'e erdi!
Son dönemde iki sporla aramdaki gönül bağına bakınca basketbolunki yükselişteydi. Her yükselişin bir sonu vardır da, bu seferki çok âni oldu. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay daha seçime gerçekleşmeden yaptığı basın bildirisinde yeni başkanı açıkladı.
Sorun sizde değil bende
Mustafa Reşit Akçay, Aykut Kocaman ve Abdullah Avcı ile çok kuvvetli bağ kurabiliyorum futbola yaklaşımları dolayısıyla. Ama takımlarıyla ilgili sıkıntılarım var. Zira futbol sevgisi bir bağ kurma işi.
Türkiye Gaf ve Algı Operasyonu Federasyonu Başkanı
Seyirci sayımız artıyormuş, Arda teknik olarak yetersizmiş, ‘algı operasyonu’ yapılıyormuş, miş miş miş de muş muş muş…
Fenerbahçeli Neustaedter homofobi karşıtı atölyede
Fenerbahçeli futbolcu Roman Neustaedter, Berlin'deki Futbol Onur Haftası'na katıldı. Duvar'dan Volkan Ağır'a konuşan Neustaedter, "Yıl olmuş 2016, cinsel yönelimler aşağılama öğesi olmamalı" dedi. Roman Neustaedter ayrıca mültecilerle ilgili bir turnuva düzenleyebileceğini söyledi.
UEFA'nın homofobiyle imtihanı
Futbol Onur Haftası'nın ikinci gününde homofobi konusu üzerine konuşuldu. Günün en çok terleyeni ise taraftarların tepkisini çeken açıklamalarıyla UEFA temsilcisi Patrick Gasser oldu.
Onlardan değilsen eğer sana zalim derler
Sankt Paulili futbolcular sahaya, Deniz'in Sankt Pauli'de oynadığı dönemde giydiği sırt numarası olan 23 ve 'Naki' yazan tişörtlerle çıktılar. Tişörtlerinin önünde 'Für Deniz Venceremos' yani 'Deniz için başaracağız' yazıyordu.
Almanya'da futbolun homofobiyle imtihanı
Almanya'da gerçekleşen "Futbol Onur Haftası"nda düzenlenen atölyelerde, futbolda cinsiyetçilik tartışılıyor. Duvar yazarı Volkan Ağır, Bundesliga'da oynayan Köln'ün CEO'su Alexander Wehrle ile homofobi karşıtı bir futbol için yaptığı beyin fırtınasını şu sözlerle aktarıyor: Hani Türkiye'de dilimizden düşmeyen şey gerçekten olabiliyormuş!
Artık gel ne olur ömür bitecek
Hanedan Cafe'den yükselen bir yorum, Fatih Terim'in Arda olmadan da başarıya ulaşma konusunda kendisini kanıtlamaya çalıştığı yönündeydi. Şimdilik çekirge 2 kere sıçradı. İzlanda karşısında da sıçrayabilecek mi pazar günü bunun cevabını alacağız.
Ey ruh ortaya, 3'lü çektir stada!
Deplasman yasağının kalkmasına sevinen, derbi maçlarında tribüne giden herkes AKP'nin oluşturduğu 'Yenikapı Ruhu'nun bir parçası konumunda. Olmak isteyen seve seve olabilir ancak uyarması benden olsun.
Aman kimseler görmesin!
Rio de Janeiro'ya gidip finallerde mücadele eden Türkiyeli sporcuları kim duydu? Kim bu isimlerle röportaj yaptı? Kimse... Zaten kimse de duymasın!
Odasının camını az kırmadık Tarık Akan'ın
Bir ihtimal daha var...
Tekerlekli kız manasına gelen Wielemie lakaplı Vervoort, Rio de Janeiro'daki Paralimpik Oyunları öncesinde imzaladığı ötenazi kağıtlarının olduğu çekmecesini bir kez daha açtı. Belçika'da 'Onuruyla ölüm hakkı' olarak da değerlendirilen bu hakkı tekrar masaya koydu. Bu sefer daha ciddi gibi gözüküyor.
Gerçek engelliler kim?
Sıkça biz 'normaller'ce kullanılması yaygınlaşan engelli kelimesi bile biz 'normallerin' yarattığı tasarımda engellendiklerini ispatlamıyor mu? O yüzden ampute (organı alınmış kimse) kelimesini sevin ve kullanmaya gayret edin.
Kaç maykıl gerek FETÖ'den temizlenmek için?
Gökhan Gönül şimdi çıkıp “Başkanım hepsi FETÖ yüzünden yoksa 9'da 9 yapardık” dese Aziz Yıldırım'ın Gökhan'ı haklı bulması gerekir!
Yerli futbol heyecanımın içine FETÖ sızdı
Eskiden atananları atayanların yeni atadığı kişilerin FETÖ üyesi olup olmadığını nasıl bilebiliriz, eskileri atayanların yeni atadıklarına nasıl güvenebiliriz? Siz de mi kandırıldınız?
Tartışmasız en tartışmalı golcü: Hakan Şükür
Tüm mal varlığına el konulan, Hakan Şükür'ün bundan sonrasında ne tür bir taktikle sahaya çıkacağı merakla konusu.
'Tanrı Kent'in* tanrıçası Rafaela
Brezilya'ya Olimpiyat Oyunları'ndaki ilk altın madalyasını kazandıran Rafaela Silva'nın bu başarısı Brezilya Hükümeti ve Rio de Janeiro Eyaleti'nin uygulamalarına favelaların verdiği en iyi cevap oldu.