YAZARLAR

'Şimdi savaşları değil barışı kazanmanın zamanıdır' *

Alanya ve Manavgat’ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve ağırlıklı olarak turizmcilerden oluşan iş çevrelerinden isimlerle bir araya geldi CHP Genel Başkanı. Antalya’da da CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın verdiği 7 bin 500 kişilik iftar yemeğine katıldı. Her durakta konuşma yapmak üzere çıktığı platforma şu anonsla davet edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumartesi günü Alanya-Manavgat-Antalya’yı kapsayan seyahati için kiralanan küçük uçağın davetlileri arasındaydık. Kılıçdaroğlu ile hem giderken hem de dönüş yolunda uzun uzun sohbet etme imkânımız oldu. Kılıçdaroğlu, CHP’nin ve Muharrem İnce’nin yakaladığı havadan memnundu.

“Cumhurbaşkanı adayınız Muharrem İnce’nin performansı olağanüstü. Ancak sadece o değil. Bu seçimde tüm CHP’lilerin motivasyonu çok yüksek” dediğimde Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan şöyle yanıt verdi, “Bu sadece motivasyon değil sorumluluk duygusu”…

Hem Kılıçdaroğlu’nun hem de İnce’nin seçim çalışmalarında CHP’lilerin canhıraş çabalarına tanık oluyoruz haftalardır. Ana muhalefet partisi var gücüyle asılıyor seçime. Aslında tüm muhalefet partilerinde güçlü bir motivasyon var. Ancak muhalefet partilerinin seçmeni endişeli. “Biz kazansak da hile yapar, sonucu değiştirirler” diyor seçmen. Bu endişeyi her ortamda duyuyoruz.

Antalya’da CHP’li Muratpaşa Belediyesi’nin verdiği 7 bin 500 kişilik iftar yemeğine katılan Kılıçdaroğlu, yoğun ilgiyle karşılandı.

Uçak Esenboğa’dan havalanmadan önce VIP salonunda birlikte oturduğumuz Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına gelen orta yaşlı çift de aynı kaygıyı dile getirdi. Uçaktaki sohbette, seçmenin sandık güvenliğine dair endişesini sorduğumda şunları söyledi Kemal Kılıçdaroğlu, “Her türlü önlemi alacağız. Müşahitlerimiz ıslak imzalı tutanakların fotoğrafını çekip Genel Merkeze gönderecek. Önemli olan birleştirme tutanaklarının sandık müşahitleri tarafından iyi tutulması. En önemli konu bu.”

Alanya ve Manavgat’ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve ağırlıklı olarak turizmcilerden oluşan iş çevrelerinden isimlerle bir araya geldi CHP Genel Başkanı. Antalya’da da CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın verdiği 7 bin 500 kişilik iftar yemeğine katıldı. Her durakta konuşma yapmak üzere çıktığı platforma şu anonsla davet edildi, “Türkiye’de bizden sizden demeden mağdur olan herkes için mücadele eden, peşine milyonları takarak haktan, halktan, mazlumdan yana onurlu bir yürüyüş gerçekleştirerek özgürlük ve adalet mücadelesi başlatmış, eli kanlı PKK terör örgütünün silahlı saldırısına uğrayan tek lider olarak ‘Allahın verdiği bir canım var ülkeme, Türkiye’ye feda olsun’ diyerek, haram lokma yemediği için suçlanan, demokrasi kahramanı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu…”

CHP 24 Haziran seçimi için çok titiz çalışıyor. Öyle ki, düzenli kamuoyu yoklamaları ve illerden Genel Merkeze iletilen bilgiler doğrultusunda hem Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun hem de Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin miting programlarında bazı değişiklikler yapılıyor. Milletvekili bulunmayan hangi ilden bu seçimde milletvekili çıkarma şansı doğdu veya hangi ilde milletvekili sayısını arttırma ihtimali yükseldi, buralara özel ilgi gösteriliyor. 24 Haziran Genel Seçiminde CHP’nin milletvekili sayısının artacağına inandığı illerden birisi de Antalya. 1 Kasım 2015 Genel Seçiminde AK Parti 7, CHP 5, MHP 2 milletvekili çıkarmıştı Antalya’dan.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sohbete “Gazete Duvar’ın en sıkı takipçilerindenim” diyerek başladı ve ekledi, “Özellikle analizleri dikkatle okuyorum. ORBİT (Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı) projemizi, Gazete Duvar’da yayınlanan Faruk Loğoğlu’nun bir makalesinden esinlenerek geliştirdik.”

Kılıçdaroğlu’nun tüm seçim konuşmalarında, "Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız. Bu teşkilatın dört kurucu ülkesi olacak: Türkiye, İran, Irak ve Suriye… Cumhurbaşkanı seçildiğinde Muharrem İnce’nin ilk ziyaret edeceği ülkeler de bunlar olacak” dediği projeye esin kaynağı olan yazıyı kaleme alan emekli diplomat, CHP’nin eski milletvekili ve genel başkan yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun, 7 Mart 2018 tarihinde Gazete Duvar’da yayımlanan o makalesinin başlığı “Suriye için Türkiye dev bir hamle yapmalı!” idi.

Şöyle diyordu Loğoğlu yazısında: "Suriye’nin çilesi yedinci senesini doldurmaktadır. Dünya savaşları bile bu kadar uzun sürmemiştir. Bu meselenin, savaşarak çözülemeyeceği artık açıktır. Şimdi savaşları değil barışı kazanmanın zamanıdır. Zaman, masum insanlar ve insanlık aleyhine işlemekte, çatışmalar sürdükçe savaşın genişleme tehlikesi de artmaktadır. Ve bu dev hamle Türkiye’den gelmelidir… Ortadoğu’nun makûs talihini yenmek işi bölge dışı ülkelere bırakılmamalı, bölge ülkelerince barış, istikrar ve güvenlik için yeni bir çağın ilk adımı atılmalıdır."

Antalya’da İYİ Parti ve SP İl Başkanlarının da katıldığı iftar yemeği ilahi dinletisiyle açıldı, Kuran tilavetiyle devam etti.

.

Seçim yaklaştı ve siyasi iktidar yine savaştan medet umuyor. Adı “terörle mücadele” olunca kimsenin sesi çık(a)mıyor. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce cumartesi akşamı NTV canlı yayınında açıkça söyledi, “Erdoğan’ın derdi Kandil filan değil, derdi seçim. Kandil’den oy devşirebilir miyim hesabıdır bu.”

O zaman Faruk Loğoğlu’nun CHP’ye esin kaynağı olan o yazısındaki veciz ifadesiyle bitirelim: Şimdi savaşları değil barışı kazanmanın zamanıdır.

* Faruk Loğoğlu’nun 7 Mart 2018 tarihinde Gazete Duvar’da yayımlanan ve CHP’ye Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı projesinde esin kaynağı olan “Suriye için Türkiye dev bir hamle yapmalı!” başlıklı makalesinden bir cümle.