YAZARLAR

Kupa öncesi son teftiş

Turnuvalar öncesinde alan teftişi yapmak yüksek önem taşıdığı gibi oldukça da keyif verici. Her daim her şeyin mükemmel olmasını bekleyenlere inat şunun altını çizmek gerek. Dünya Kupası'nın hazırlığı son güne kadar bitmez. Ve hiçbir hazırlık süreci de mükemmel olmaz.

Açılış ve kapanış maçının yapılacağı Luzhniki Stadyumu'na ve FIFA'nın taraftarlar için oluşturduğu Fan Fest alanına gidiş yollarını keşfetmem ve netleştirmem lazımdı. Moskova'ya iner inmez, evimin konumunun da şansıyla Luzhniki Stadyumu yolumun üstünde olduğu için daha ilk günde aslında ziyaretimi gerçekleştirmiştim. Fakat evden stadyuma gitmenin ve oradan dönmenin çeşitli yollarını bulmak, keşfetmek mühimdi.

STADYUMA GİDEN YOLLARDA ÇALIŞMALARA DEVAM

Luzhniki Stadyumu

Hem sadece demir yolu kullanarak hem de evimin hemen dibinden kalkan otobüsle metroya ulaşıp Luzhniki'ye gidebiliyordum. Bu devasa şehirde benim için bulunmaz bir nimet bu. Nasıl gideceğimi biliyordum ancak stadyumun etrafında son durum nedir diye de bir bakmak gerekiyordu. Evvelinde şunu eklemek lazım ki, konakladığım yerden Luzhniki'ye giden tren duraklarında henüz inşaatlar devam ediyor. Ancak bu ulaşıma engel bir durum teşkil etmiyor.

Stadyuma en yakın metro durağında, açılış maçının başlamasına 3 gün kala metal detektör sayısını arttırmak üzere henüz yeni takılanlar mevcut. 150 metre mesafeden inilip gidilen metro yoluna döşenen taşlar da aynı şekilde henüz yeni tamamlanıyor ya da tamir ediliyordu. Taraftarlar henüz buralarda boy göstermiyor gibi gözükebilir ancak uzun bir süredir birçok takım ve gazeteci burada. Yani aslında kupa başlamışken bu ve benzeri çalışmaların hâlâ devam ediyor olması açıkçası can sıkıcı. Luzhniki'nin 50 metre yakınına akreditasyonu olmayan giremiyor. Stadyumun hemen önündeki Lenin heykeli ile poz veremeyecek olmanın üzüntüsü beni sardı tabii ki. Ancak dışarıdan göründüğüne göre stadyumun etrafında bulunacak olan standların düzenlemeleri de henüz devam ediyor.

DEVASA BİR TARAFTAR ALANI

Açılış maçının yapılacağı stadyumun etrafında hazırlıklar devam ededursun, maça bileti olmayanlar için hazırlanan ortak alanda durumlar daha parlaktı. Ve zaten, Dünya Kupası'nın Marcel Desailly tarafından sahneye getirildiği açılış gününde oradaydım. Moskova Devlet Üniversitesi'ne ait büyük şehir parkına kurulan alan 25 bin kişilik kapasiteye sahip deniyor. Bana kalırsa daha fazla kişiyi aynı anda kaldıracağı günler de yaşanacak. Şehir merkezinden uzak olması, kupayla alakası olmayanlara rahatsızlık vermemesi açısından bir avantaj. Şehri iyi bilenler için ulaşımı kolay olan bu alana erişmek özellikle benim gibi turistler için bu nedenle biraz zorlaşabiliyor. En azından çıkışların sağlandığı yerden metro istasyonuna otobüs olması gece maçları sırasında bir avantaj. Ancak etrafının ormanlarla çevrili olması, ne kadar güvenliğin sağlanması açısından kolaylık sağlayacak gibi bir durum oluştursa da çeşitli vukuatların yaşanması ihtimalini doğurabilir. Aynı şekilde metroya ulaşmak için kullanılan orman yolunda da benzer durumlarla karşılaşılabilir. Bu konuda problem yaşanmaması için alandan çıkıldıktan sonra bile çevredeki ara yollardan ormanlık alanlara girilmemesi için yerinde bir kararla etraf demir parmaklıklarla çevrilmiş. Bu insanlara karşı önyargıdan çok, alkolün tetikleyici etkisiyle olabileceklere dair bir öngörüden ibaret, belki de her şey süt liman olacak.

.

Maç günleri konserlerin verileceği sahnenin yanındaki ekranlardan maçları seyredemeyecek derecede en arkalarda olsanız bile yan taraflara kurulan dev ekranlardan maçların seyri mümkün kılınıyor. Maç aralarında eğlenceli vakit geçirebilmek için sponsorların kurduğu standların dışında özellikle çocukların da eğlenebileceği oyun alanları mevcut. Oturacak yer sayısının azlığı ise gözüme çarptı. Elbette ki alana girebilecek insan sayısının maksimum olması için alınmış bir karar olabilir bu. Fakat yemek alıp oturmak isterseniz alan kısıtlı. Ben bir de sıradan bir gün de gittim taraftar alanına. Kim bilir maç gününde neler olacak? Moskova'da yağmurlu günlerin yaşanacağını düşünürsek çile çekebilecek insan sayısı da yüksek olabilir. Yemek fiyatlarına gelirsek de Türk Lirası düşünürseniz, her şey pahalı gelebilir ancak bir Pretzel'in 150 Ruble yani 2 Euro olması gayet normal. Normal olmayan şu günlerde Türkiye'nin ekonomisi.

Genel olarak çeşitli eksiklikler var. Fakat şunu söylemem gerekli ki Luzhniki etrafı ve taraftar alanında yüksek seviyede aksaklıklar yaşatacak eksiklikler değil bunlar. Turnuvalar öncesinde alan teftişi yapmak yüksek önem taşıdığı gibi oldukça da keyif verici. Her daim her şeyin mükemmel olmasını bekleyenlere inat şunun altını çizmek gerek. Dünya Kupası'nın hazırlığı son güne kadar bitmez. Ve hiçbir hazırlık süreci de mükemmel olmaz. Böylesine büyük organizasyonlarda her daim çeşitli ufak pürüzler olur, olacaktır. Etkinliğin çapı ne kadar büyükse kontrol edilemezliği de o kadar büyük olur.

Bu gözlemlerim neye yarayacak peki? Henüz büyük bir turnuva organize edememiş olsa da Türkiye, önümüzde Euro 2024 adaylığı var. Belki komiteden birilerinin yararına olur eğer gözleri buralara kayarsa.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.