YAZARLAR

Yolun açık olsun Kaptan

Yolun açık olsun Kaptan. Bundan sonra sahadakinden de başarılı olacağından hiç şüphem yok. Benim iyi temennime de ihtiyacın yok ama yine de başarı dileklerim seninle.

Siz hiç bir efsane ile aynı ortamda oldunuz mu? Eğer olduysanız neden kendilerine böyle seslendiklerini anlamışsınızdır. Olmadıysanız da ben size kendi tecrübelerimi aktarayım.

Önce büyük resme bakalım. Malum bu toprakların en kadri kıymeti bilinmeyen sporudur kadın voleybolu. Normal bir ülkede olsanız basın bu spora göre şekillenir. Uzmanlar, gerçekten önemli analizler yapar. Takip edeni çok olduğu için gerçek anlamda da bileni çok olur. Lakin Türkiye’deyiz. Bu topraklara en fazla dünya ve Avrupa şampiyonluğu getiren sporun esamisi ancak şampiyonluk günüyle sınırlı olur. Uzmanı sınırlıdır. Bilmeyip ahkam keseni ise gırla. Tabii hangi gün ahkam kestiklerini tahmin edersiniz.

Peki perspektifi daraltalım. Bu toprakların gördüğü en profesyonel ve en başarılı üç sporcu aynı anda aktif spor yaşamlarına nokta koydular. VakıfBank’ın kaptanı Gözde Kırdar, Türk voleybolunun en kariyerli oyuncularından Neslihan Darnel Güler ve sessiz sedasız kişiliğine başarıları ekleyen Seda Tokatlıoğlu.

Dedim ya ben size kendi tecrübemi aktarayım diye. O yüzden diğer iki önemli sporcunun affına sığınarak benim için de Gözde Kırdar’ın neden efsane olduğundan bahsedeyim. Ne kazandığı kupalarından bahsedeceğim ne de kariyerinin son maçında CEV Şampiyonlar Ligi’nin MVP’si olmasından. Ne de kariyer kırılımlarından. Zira bunların hiçbirini ikiz kardeşi Özge Kırdar’dan (Socrates’e yazdığı yazıyı internette bulabilirsiniz) daha iyi anlatamam.

.

Ben ise izlediğim her antrenmanında, takip ettiğim her maçında bir efsaneyi canlı izleyebilmenin huzuruna ve mutluluğuna eriştim. Sıcakkanlı, sorun çözücü, kaprissiz. Evet, böyle efsane olmaz değil mi! Kaprisli olmak lazım. Yanına kimseyi yanaştırmamak lazım. Bizim ezberimiz böyle çünkü. Bırak efsaneyi hasbelkader futbolda tanınır olanların neler yaptığını biliyorsunuz. Eşini döveni, basın mensubuna saldıranı, kebapçı basmaya gideni... Ne arasanız var. Hepsini de tanıyorsunuz. Hatta kazandığı paralar karşısında dudağınız uçukluyor. Hepsinin bu ülkeye kazandırdığı başarı ve itibarı toplayın, Gözde’nin başardıklarının kareköküne yetişemez. Havaları mı…

Yaklaşık 1.5 sene VakıfBank’la dolayısıyla da Kaptan’la da bir arada olabilme şansına sahip oldum. Ne bir gün bir dediğime iki dediğini duydum. Ne de yardıma ihtiyacım olduğunda uzakta kaldığını. İş yaparken gülümsemediği bir an da görmedim.

Bu sürede gördüklerimi söyleyeyim. Takımı, arkadaşları ve kendisi için terinin son damlasına kadar mücadele ettiğini gördüm. Hiçbir zaman pes etmediğini gördüm. Tabii Guivanni’nin yoğun antrenmanları sırasında 'of'ladığı gördüm. Ama hiç kaytarırken görmedim. Her takım arkadaşının saygısını ve sevgisini nasıl kazandığını gördüm.

Neticede profesyonel bir sporcu nasıl olunur, efsane sporcu olmak nasıl bir şeydir, bir kaptan nasıl kazanır hepsini ucundan da olsa gözlemleme şansına sahip oldum. Kazandıklarım, anılarım yanıma kâr.

Yolun açık olsun Kaptan. Bundan sonra sahadakinden de başarılı olacağından hiç şüphem yok. Benim iyi temennime de ihtiyacın yok ama yine de başarı dileklerim seninle. Türkiye sporuna, Türkiye voleyboluna ve bana kattıkların için çok teşekkür ederim.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’