YAZARLAR

Millet ittifakı ve mücavir alan!

HDP’nin baraj altı kalacağı bir tablo muhalefet cephesinin tüm senaryolarının suya düşeceği bir tablo olabilir. HDP’ye göre muhalefet cephesinde 24 Haziran hayallerinin gerçekleşmesinin yolu HDP’ye “stratejik oy” akışından geçiyor... Bakalım muhalif seçmen "mücavir alan"a hizmet verecek mi?

Seçim ittifakını düzenleyen teklifin Komisyon görüşmelerinde ittifak yapan partilerin oy pusulasında geniş yer alacak olması “tarla” tartışmasına yol açmıştı. İttifak alanı içinde nereye basılırsa basılsın oyun kabul edilecek olmasını eleştiren CHP’li üye “Tarla sizin” demiş, MHP’li üye de “Öbür tarla da sizin. Belki 3-4 partili daha geniş bir tarla olur” yanıtı vermişti.

Aradan geçen 2 ayın sonunda tablo tam da MHP’li üyenin komisyonda söylediği gibi oldu. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti seçime “Millet ittifakı” adı altında girmeye karar verdi. Demokrat Parti, İYİ Parti listesinde gösterileceği için oy pusulasında “Millet ittifakı” 3 partiyle temsil edilecek. Bu durumda oy pusulasında “Cumhur ittifakı" 2 parti ile yer alacağı için “en geniş tarla” “Millet ittifakı”nın olacak.

Komisyon toplantısındaki bu diyalogu hatırlattığımız bir MHP milletvekiline “Millet ittifakı”nı nasıl değerlendirdiğini sorduk. Bu konuda yorum yapmak istemeyen milletvekili, gülümseyerek “bunun bir de mücavir alanı var tabii” dedi, bunun da ilerleyen süreçte ortaya çıkacağını ileri sürdü.

İKTİDAR CEPHESİNİN MİLLET İTTİFAKI'NA BAKIŞI

Belediyecilikte kullanılan bir hukuk terimi olan mücavir alan, “imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş alan” olarak tanımlanıyor. MHP milletvekili isim vermese de “mücavir alan” diyerek HDP’ye gönderme yapıyor. İktidar cephesi, özellikle MHP, her ne kadar ittifak içinde yer almasa da “Millet ittifakı”nı bir bütün olarak değerlendiriyor, HDP’yi de bu ittifakın “mücavir alanı” olarak görüyor. Peki gerçek durum böyle mi?

Meclis’te muhalefet kulisinde seçim dışında gündem maddesi yok. Milletvekilleri gruplar halinde cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci, ikinci tur hesaplarını yapıyor. Meclis çoğunluğunu muhalefetin ele geçirme olasılığı da yine en çok değerlendirilen konulardan. Ortaya atılan bir dizi senaryoda tüm siyasetçilerin dikkat çektiği nokta ittifak dışı bırakılan HDP’nin baraj riski. Genel kanı her ne kadar HDP’nin barajı geçeceği yönünde olsa da burada yaşanacak olumsuz bir tablonun tüm hesapları altüst edeceği konuşuluyor. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş bunu sayılarla da çok açık ifade etti: HDP'nin baraj altında kalması AKP’ye 70-75 vekil hediye etmek anlamına geliyor. Bu Meclis çoğunluğu bir yana Cumhur ittifakına tek başına anayasayı değiştirme gücü de verecek bir sonuca götürebilir. Üstelik Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsa dahi baraj altı kalmış bir siyasi partinin seçmeninin ikinci turda sandığa ne kadar heyecanla gideceği bir soru işareti.

1-2 PUANLIK STRATEJİK EMANET OY

Evet, HDP’nin baraj altı kalacağı bir tablo muhalefet cephesinin tüm senaryolarının suya düşeceği bir tablo olabilir. HDP’ye göre muhalefet cephesinde 24 Haziran hayallerinin gerçekleşmesinin yolu HDP’ye “stratejik oy” akışından geçiyor. Sözü edilen HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde aldığı sonuç üzerine tartışma konusu olan “Emanet oy”. Hatta bazı milletvekilleri ittifak içindeki partilerin HDP'ye “stratejik oy” yönlendirmesi gerektiğini ifade ediyor. Meclis seçiminde HDP’ye gidecek 1-2 puanlık stratejik-emanet oyun muhalefet cephesinde konuşulan tüm kazanma senaryolarını daha mümkün kılacağına dikkat çekiliyor.

Bu tablo karşısında muhalefet cephesindeki ittifak partilerinin ne yapacağı bilinmez ama geçmişte davranışlarıyla analistlere yeni analizler yaptırtan seçmenin sandıkta bu tabloyu değerlendirerek ilginç sonuçlar yaratması mümkün. Bakalım muhalif seçmen "mücavir alan"a hizmet verecek mi?