YAZARLAR

Avengers: ‘Marvelizmin’ en yüksek aşaması!

‘Avengers: Sonsuzluk Savaşı’, Marvel evreninin kahramanlarının büyük bir kısmını tek bir hikayenin içinde ustaca eritmeyi başarıyor.

“Teşbihte hata olmaz” atasözüne güvenerek, Marvel evreninin hem ekonomik hem de kültürel büyümesi ile kapitalizmin ‘tekelleşme’ süreci arasında bir analoji kurabiliriz. Sinemadaki teknolojik gelişmeyi yelkenine rüzgâr yapan Marvel, yirmi yıla yaklaşan bir süre içerisinde çizgi roman dünyasında yer alan birçok kahramanını parça parça sinemaya taşıdı ve hem kültürel hem de ekonomik gücünü büyüttü. Ancak, bu parçalı süper kahraman serileri bir süre sonra hikaye açısından sıkıntıya düşerken, ekonomik güç olarak önceki filmlerin yakınında seyretti. Çizgi roman evreninde zaman zaman bir araya gelen bu süper kahramanları tek bir filmde buluşturmak, hem güçleri birleştirmek ve yeni hikaye olanaklarını ortaya çıkarmak için (daha karanlık kötü güçler, daha büyük ordular) hem de ekonomik büyüme için fırsat sundu. Geride kalan “Avengers” (Yenilmezler) filmlerinin gişe başarısı bunun açık kanıtı olarak duruyor. Yani kapitalizmin yasaları gereği Marvel filmleri de tekelleşerek büyümek zorunda kaldı!

Bu hafta vizyona giren “Avengers: Sonsuzluk Savaşı”, bu tekelleşme sürecinin zirvesi olarak kabul edilebilir. Birkaçı hariç Marvel külliyatının neredeyse bütün kahramanlarının evrenin bütün dengelerini değiştirecek kadar büyük bir güce ulaşan Thanos’a karşı mecburi işbirliği üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz filmin. 2014 tarihli “Galaksinin Koruyucuları” ile çizgi roman evreninden sinema evrenine geçiş yapan Thanos’un benzer kötülerden bir farkı var. Onun ‘etik’ bir amacı var. Evrenin nüfusunu yarıya indirmek ve dengeyi yeniden kurmak. Çünkü kıt kaynaklara (bu kavram da kapitalist ekonomistlerin bir buluşudur) karşı artan canlı nüfusunu evren artık kaldıramamaktadır ve Thanos’un bulduğu çözüm de böyle bir şeydir. Thonos’un iktidar olmak gibi bir amacı da yoktur ayrıca. Thor, Galaksinin Koruyucuları, Kaptan Amerika, Dr. Strange, Yenilmezler serilerinde karşımıza çıkan ve evrenin dengesini koruyan altı taşı bir araya getirmek isteyen Thanos, tek bir hareketle canlıların yarısını öldürdükten sonra “küçük bir sahil kasabasına yerleşip” güneşin batışını seyretme hayali kurmaktadır bir bakıma.

HEM UZAYDA HEM DÜNYADA SAVAŞ

Hal böyle olunca bir önceki filmde Kaptan Amerika ve Demir Adam Stark arasındaki gerilim nedeniyle ayrılıp dünyanın dört bir yanına dağılan süper kahramanlar da Thanos’a karşı parça parça harekete geçiyor. Thor ve Galaksinin Koruyucuları ekibi uzayın bir yanında; Stark, Strange, Örümcek Adam diğer yanında durumu kurtarmaya çalışırken, dünyayı korumak da Hulk, Kaptan Amerika, Black Widow, Kara Panter, Falcon gibi isimlere düşüyor.

.

Joe ve Anthony Russo biraderlerin 2014’te çektikleri “Kış Uykusu”ndan sonra sinematografisi en güçlü filme imza attıklarını ilk elden belirtelim. Hikayenin parçalı yapısını bir arada tutabilmeyi, Galaksinin Koruyucuları ekibinin de dâhil olmasıyla serinin mizah gücünü bir tık daha yukarı taşıyabilmeyi başarıyorlar. Kendi adıma daha önceki “Yenilmezler” serisinden daha az kafa yorucu, üç boyutlu seyir deneyiminin daha az eziyetli olduğunu da söylemem gerekiyor. Aksiyonun dozunun yerinde olduğunu, kötü adamın (Thanos) dünyasına da alan açılarak altı boş bir karakter olmaktan kurtarıldığı bir film. Eğlencesi de kıvamında.

ÖLÜMLÜLERE YER OLMAYAN BİR DÜNYA

Önceki iki ‘Yenilmezler’ filminin toplam 3 milyar dolara yaklaşan dünya hasılatını 5 milyar dolara doğru taşırsa hiç sürpriz olmaz. Bu kadar çok kahramanın bir araya gelmesi, onların tek tek hayranlarının da filmi izlemesi anlamına gelecek. Ki, filmin iyi eleştiriler aldığı ve beğenildiğine dair yazılar okuyoruz Batı medyasından.

“Avengers: Sonsuzluk Savaşı”, ironik biçimde Marvel evreninin büyük kısmını tek bir filmin içinde bir araya getirip gücünü artırırken; bütün gücün tek bir elde (filmde kelimenin gerçek anlamıyla da böyle) toplanmasının evrenin dengesi açısından ciddi sorunlar yaratacağını anlatıyor bir kez daha. Marvel’in en parlak kahramanları bir elin parmakları gibi bir araya gelip ‘liberal özgür dünya’nın değerleri için ölümü göze alırken; güce tapanlar Thanos’un etrafında toplanıyor. Bizim gibi ölümlülere yer olmayan, ancak ‘süperler’in hüküm sürdüğü bu evrende iki tarafın da “halk adına, halk için” savaştığını ve finale bakılırsa bu savaşın sürüp gideceğini ekleyerek bitirelim!

ORİJİNAL ADI: Avengers: Infinity War

YÖNETMEN: Joe Russo, Anthony Russo

OYUNCULAR: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chadwick Boseman, Benedict Cumberbatch, Josh Brolin

YAPIM: 2018 ABD

SÜRE: 156 dk.