YAZARLAR

Muhalefette erken seçim alarmı!

Erken seçim tarihi olarak 24 Haziran’ın açıklanması muhalefet partilerini alarma geçirdi. Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyecek, milletvekili listelerini hazırlayacak partileri sancılı bir süreç bekliyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oylandığı 16 Nisan Anayasa referandumunun 1. yıldönümünden 2 gün sonra yeni sisteme geçiş için seçim startı verildi. 67 gün sonra, 24 Haziran’da yapılacağı ilan edilen seçimin yasal prosedürü de 1-2 gün içinde yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçim tarihini ilan etmesinden 3 saat sonra AK Parti ve MHP imzasıyla Meclis’e sunulan teklif cuma günü Anayasa Komisyonu’nda, hafta sonu da Genel Kurul’da görüşülerek Meclis kararı haline gelecek. Ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklayacağı seçim takvimine çevrilecek.

Jet hızıyla işleyen sürece dair muhalefet partilerinden “Erken değil baskın seçim, panik seçim” yorumları gelirken ilk resmi açıklamalar “Seçime hazırız” şeklinde oldu. Peki tablo böyle mi?

CHP 2 HAFTAYA ADAYINI İLAN EDECEK

Ana muhalefet partisi CHP’nin henüz Cumhurbaşkanı adayı belli değil. Yine milletvekili adaylarını belirlemek için yapılması hedeflenen ön seçim de zaman darlığı nedeniyle tehlikeye girdi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan “Geç kaldığımızı düşünmüyoruz” dese de partideki tablonun böyle olduğunu söylemek mümkün değil. CHP MYK’da seçim için bir komisyon kurulması kararı alındı. Seçim bildirgesi için de hazırlıklar hızlandırılacak. Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici gibi isimlerin geçtiği Cumhurbaşkanı adayı için son yoklamaların yapılıp kararın 2 haftaya kalmadan verilmesi bekleniyor. Milletvekili aday belirleme sürecinde ise görünen o ki ön seçim zaman darlığı nedeniyle rafa kalkacak. Adaylar il başkanları ile yapılacak istişare ve Parti Meclisi, MYK görüşü doğrultusunda Genel Başkan tarafından belirlenecek. Önümüzdeki günlerde il başkanları, Parti Meclisi toplantılarının da hızla yapılıp sahaya inilmesi bekleniyor.

DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI KONUŞULUYOR

Meclis’in 3. Partisi HDP’nin de Cumhurbaşkanı adayı belli değil. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş adaylık için en çok konuşulan isim. Hakkında devam eden davalar nedeniyle siyaset yasağı tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Demirtaş ile ilgili bu risk de ele alınarak bir karara varılacak. Demirtaş’ın aday gösterilmemesi durumunda kulislerde HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın da aday gösterilebileceği konuşuluyor. Pazar günü seçim gündemli MYK toplantısı yapacak olan HDP, gelecek hafta da diğer karar organları ile seçim stratejisine son şeklini verecek.

KARAMOLLAOĞLU TÜM PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

24 Haziran’da yapılacak seçimi “baskın seçim” olarak nitelendiren Saadet Partisi de alarma geçti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu 4 gün sürecek şehir dışı programlarını iptal ederek tüm yetkili kurullarını toplantıya çağırdı. Kurullarda hem Cumhurbaşkanı adayı hem de ittifaklarla ilgili son değerlendirmeler yapılacak. Bu arada 11. Cumhurbaşkanı Gül’e bir ziyaret sürpriz olmayabilir. Yine Karamollaoğlu’nun gelecek hafta birçok partiye ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

İYİ PARTİ NE YAPACAK?

Seçime girip giremeyeceği tartışma konusu olan İYİ Parti’de gözler YSK’nın açıklamasına çevrildi. En kötü senaryo olan “Seçime girme yeterliliği yok” kararı gelirse ne yapılacağı merak konusu. Parti yöneticileri bir başka partinin çatısı altında veya Meclis’te grup kurmayı sağlayacak B ve C planları olduğunu söylüyor. İYİ Parti’nin genel seçime katılıp katılmayacağı belirsizliğini korurken partisinin kuruluşundan bugüne 60 kente giden İYİ Parti lideri Meral Akşener’in bu temposunu düşürmesi beklenmiyor.

UYUM YASALARI NE OLACAK?

24 Haziran olarak açıklanan erken seçim tarihi Meclis gündemini de değiştirdi. Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında cezaları arttıracak tasarının komisyon görüşmeleri iptal edildi. Seçim kararının Meclis’te alınmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu, İçtüzük gibi Uyum Yasaları için de zaman kalmadı. Bu durumda Meclis’ten bir yetki kanunu çıkarılarak düzenlemelerin KHK ile yapılması sürpriz olmayacak.