YAZARLAR

Fabrikaları 1 kilo şekere mi satacaksınız?

Çorum ve Yozgat’taki şeker fabrikalarını kaça sattılar dersiniz? 528 milyon TL’ye Çorum fabrikası, 275 milyon TL’ye Yozgat fabrikası! Bütün fabrikaların üretimlerini toplayın, bakkaldan o üretimi alın, özelleştirmeden alınacak para o para bile etmiyor. Yani hepimiz 1’er kilo şeker alsak yine de daha çok para ediyor.

Sayın Niğde, Kırşehir, Çorum ve Yozgat vekillerimiz,

Cuma günü gizlice Bor ve Kırşehir, pazartesi ise Çorum ve Yozgat fabrikası ihale edildi. Gizlice diyorum çünkü canlı yayımlanamadı, sabah ilan edilip öğleden sonra hemen açık arttırmayı gidildi. Garip değil mi?

Ama daha garibi var.

Bor Şeker Fabrikası 2 binden fazla çiftçi ile 400 bin tondan fazla şeker pancarı üretiyor. 338 işçi bunu 74,5 milyon kilo şekere çeviriyor. Yani kişi başına 1 kilodan biraz az şekerimiz bu fabrikadan geliyor. 1 kilo şeker bakkalda 5 TL. Yani bakkaldan alsak bu kadar şekere 372,5 milyon TL ödeyeceğiz.

Bor şeker fabrikasını kaça sattılar dersiniz? 336 milyon TL! Yani her birimiz bir kilodan az şeker parasını versek fabrikayı alacağız.

O kadar ucuza gideceği zaten biliniyor. Pazarlık öncesi en yüksek teklif sadece 175 milyon TL idi.

Niğde vekillerimiz 75 milyon nüfusu nasıl düşünsün? Niğde’de yaşayan 2 bin 500 çiftçi ve işçiyi düşünmemiş, hepimizi mi düşünecek?

Kırşehir daha da kötü. Kırşehir daha sahipsiz.

Kırşehir Şeker Fabrikası 3 binden fazla çiftçi ile 500 bin tondan fazla şeker pancarı üretiyor.

297 işçisi bunu 86 milyon kilo şekere çeviriyor. Bu kadar şekeri bakkaldan alsak 430 milyon TL ödeyeceğiz.

Kırşehir şeker fabrikasını kaça sattılar dersiniz? 330 milyon TL.

Kırşehir vekillerimiz 75 milyon nüfusu nasıl düşünsün? Kırşehir’de yaşayan 3 bin 500 çiftçi ve işçiyi düşünmemiş, hepimizi mi düşünecek?

Pazartesi günü Çorum ve Yozgat şeker fabrikaları ihalesi yapıldı. Sabah duyuruldu, firmalar öğlen pazarlığa geldi. Çorum şeker fabrikası 2017'de 105 milyon kilo şeker üretti. Yozgat ise mesela 2015’de 72 milyon kilo şeker üretmişti. Şimdi azalttı. Yozgat 3 bine yakın üreticisi ile Turhal fabrikasına pancar sağlıyor. Çorum ise çevre köyler dışında Ankara’daki, Çarşamba’daki, Kırşehir’deki çiftçinin pancarını da işliyor.

Çorum’un bütün şekerini bakkaldan alsanız 503 milyon TL para ödemeniz lazım. Yozgat’ın o üretimini almaya kalsanız ise 420 milyon TL ödemeniz lazım.

Çorum ve Yozgat’taki şeker fabrikalarını kaça sattılar dersiniz? 528 milyon TL’ye Çorum fabrikası, 275 milyon TL’ye Yozgat fabrikası!

Bütün fabrikaların üretimlerini toplayın, bakkaldan o üretimi alın, özelleştirmeden alınacak para o para bile etmiyor. Yani hepimiz 1’er kilo şeker alsak yine de daha çok para ediyor.

Koca fabrikaları 1 kilo şeker parasına satmadılar. Yanında 1 milyon metrekare arsaları da bedava verdiler. Bu fabrikaların hepsinin her kasabada, her ana yolda bir arsası var, bunu biliyoruz. Yol kenarında 30 bin, 40 bin metrekarelik arsalar bunlar, pancar topluyor, fabrikanın başka işlerini yapıyor. Her birinin en az toplamda bir milyon metrekare arsası var. Basit bir emlak araştırması yapın, böyle kupon arazi pek yok. Tarla bile olsa 1 milyon metrekare ciddi bir para. Ama imarı varsa her biri servet. Sadece o arsalar bile o fabrikaları satın alır.

Ama yetmiyor, 5 yıl sonra herkesi NBŞ’ye mahkum ediyorsunuz.

Hele 1 kilo şeker parasına satılan bu fabrikaların ödemeleri de düşünüldüğünde insanın aklına ilginç şeyler geliyor. Peşinatı depodaki şekerden öde, taksitleri ürettiğin şekerden öde. Az gelirse 1 arsa satar, 5 yıl sonra da çiftçiye biraz borç takıp arsalara AVM yap, pazarı ise NBŞ’ye bırak!

Ama siz şimdi AVM meselesine inanmadınız demi?

Biz şimdi eminiz. Bor Şeker Fabrikası'na teklif verenlere bakalım. Dördünün iş alanında inşaat var; Albayrak İnşaat, İş-Kaya İnşaat, Tüzünler İnşaat, Bergiz İnşaat!

Hele Kırşehir Şeker Fabrikası, onda da dört firma inşaat ile alakalı: Albayrak İnşaat, Tutgu İnşaat, Fernas İnşaat, Bergiz İnşaat!

Peki Çorum: MBM İnşaat, Tutgu İnşaat , Fernas İnşaat AŞ, Albayrak İnşaat

Hadi inanmadınız, bu da Yozgat: İş-Kaya İnşaat, Bergiz İnşaat, MBM Enerji Albayrak İnşaat

Dört ihale ve dördünde de dörder tane inşaat firması. Bu özelleştirme beton için değil demeyin! Hatta bir ihaleyi alan firma adında inşaat geçen Tutgu!

Sayın Vekil,

75 milyonu düşünmediniz. Binlerce çiftçi ve işçiyi düşünmediniz, on binlerce hemşehrinizi düşünmediniz mi? Bize ait olması gereken bu fabrikaları 1 kilodan az şeker parasına, bir de üstüne arsası bedavaya veriyorsunuz. Bu işten nasıl bir kârınız var bilmiyorum ama nasıl bir zararınız var fazlası ile biliyorum.

Türk Şeker 2016 Yılı Faaliyet Raporu der ki:

“Pancarın gelişme dönemi olan temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki gündüz sıcaklıklarının 19-26 °C, gece sıcaklıklarının ise 15°C'nin altında olduğu zaman en üst seviyede ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde gündüz 30°C'nin üzerinde seyreden sıcaklıklar şeker varlığını artırmadığı gibi şeker pancarının gelişmesini de yavaşlatmaktadır.”

Yani iklim değiştikçe, aşırı sıcaklar yaşandıkça şeker pancarı üretemeyeceğiz. Yani o yıl NBŞ tüketeceğiz. O yıl, en iyi ihtimal şeker ithal edeceğiz.

Sayın Vekil,

1 kilo şeker parasına bir fabrikayı özelleştirmek, karşılığında 1 milyon metrekare arsayı inşaata açmak, sadece binlerce çiftçi ve işçi ailesinin değil, 75 milyonun meselesi de değil, sizin de meseleniz. O iklim değiştiğinde siz de bizim gibi NBŞ mi tüketeceksiniz, ithal şeker mi kullanacaksınız? O arsalar betonla kaplandığında o bölgeler ne kadar ısınacak biliyor musunuz? Bütün bunlara 1 kilo şeker parasına mı razı olacaksınız?

Sayın Erzincan, Erzurum, Konya, Kastamonu, Tokat, Afyon, Kırklareli, Burdur, Elbistan ve Muş vekillerimiz,

Bor, Kırşehir, Çorum ve Yozgat özelleştirmesini gördünüz. Çok açık ki kimse “1 kilo şeker parasına şeker fabrikasını sat, yerine NBŞ ve ithal şeker kullan”, “yerine inşaat vereyim” diyemez. Siz diyebilir misiniz? ÖİB bu skandaldan geri dönmeli. Şimdi kentimize, çiftçimize, işçimize, halkımıza, iklimimize ve gıdamıza sahip çıkma zamanı. O da bir telefona bakar.

Sevgi ve saygılarımla.


Önder Algedik Kimdir?

Proje yöneticisi, enerji ve iklim uzmanı. Çeşitli sektörlerde proje yöneticiliği yaptıktan sonra son yıllarda iklim değişikliği ve enerji alanında uzman olarak çalışmaktadır. İklim, Enerji, Çevre Sorunları Araştırma Derneği başkanı olup 350ankara.org iklim aktivist grubunun kurucularındandır. Raporlarına ve arşivine http://www.onderalgedik.com/ adresinden ulaşılabilir.