YAZARLAR

Fenerbahçe kazanırsa Beşiktaş şampiyon olur!

Görünen o ki bu akşam oynanacak derbide Galatasaray'ın puan kaybetmesi en büyük olasılık. Ama Galatasaray için buradan beraberlikle dönmek o kadar da kötü bir sonuç değil. Onlar için problem yaratacak durum Fenerbahçe'nin galibiyeti. Bu sonuç Fenerbahçe'yi aktif bir şekilde yarışa yeniden dahil ederken, Galatasaray'ın sahip olduğu kendine güveni de hırpalayacak.

Sezon başında belirlenen fikstürde, 26'ncı haftaya gelindiğinde zirvede böyle bir puan durumu olacağı çoğu kişinin aklına gelmezdi. “Süper haftasonu” diyebileceğimiz bu hafta iki büyük maça sahne olacak: Fenerbahçe-Galatasaray ve Başakşehir-Beşiktaş.

Dünyanın gözü cumartesi günü Kadıköy'de olmayacak belki ama Türkiye'de futbola ilgi duyan insanların çoğu bu maçı takip edecek. Fenerbahçe, rakibine karşı sürdürdüğü ev sahibi üstünlüğünü bu maçta da devam ettirirse ligin seyri çok daha karmaşık, bir o kadar da zevkli hale gelecek. Tarafsız bir gözle bakılırsa tepedeki mücadelenin son dakikaya kadar ve olabilecek en fazla takım tarafından devam etmesini isterim.

FENERBAHÇE'NİN GALİBİYETİ BEŞİKTAŞ'A YARAYACAK

Bunun için olası bir Fenerbahçe galibiyeti olabilecek en iyi sonuç. Ama sarı-lacivertlilerin alacağı galibiyetin kendilerinden çok Beşiktaş'a yarayacağını düşünüyorum. Beşiktaş son haftalardaki formu ve oyun gücüyle ligin sonunu getirebilecek en mahir takım görünümünde. Fenerbahçe, derbiyi kazansa bile Akhisar maçında olduğu gibi bir kaza yaşama potansiyeli yüksek bir takım. Galatasaray ise tek yönlü oyunuyla daha ileriyi görebilir mi, emin değilim.

Peki, sarı-lacivertlilerin galibiyete yetecek gücü var mı? Esasında işler burada karışıyor. Fenerbahçe bu sezon evinde hiç olmadığı kadar zorlanıyor. Aykut Kocaman'ın tercih ettiği oynama biçimi şampiyonluk mücadelesi veren bir takımın iç sahada oyanayabileceği bir oyun değil. Ancak burada devreye Galatasaray'ın sezon başından beri sert takımlara karşı aldığı kötü sonuçlar devreye giriyor.

GALATASARAY'IN PUAN KAYBETMESİ BÜYÜK OLASILIK

Sarı-kırmızılılar takım bütünlüğünü koruyan sıkı takımlara karşı her maçta zorlandı. İç sahada zor da olsa bu maçlarda galip gelen Galatasaray dışarıda acı gerçekle karşılaştı çoğu kez. Tudor'u gönderen bu durumu Fatih Terim de düzeltemedi. Üstelik Florya'dan gelen haberlere bakılırsa Cimbom adına orta sahanın en öneli oyuncusu Fernando tam olarak hazır değil.

Görünen o ki bu akşam oynanacak derbide Galatasaray'ın puan kaybetmesi en büyük olasılık. Ama Galatasaray için buradan beraberlikle dönmek o kadar da kötü bir sonuç değil. Onlar için problem yaratacak durum Fenerbahçe'nin galibiyeti. Bu sonuç Fenerbahçe'yi aktif bir şekilde yarışa yeniden dahil ederken, Galatasaray'ın sahip olduğu kendine güveni de hırpalayacak. Üstelik mağlubiyet, Galatasaray'ın liderliği bırakmasına da neden olabilir.

FENERBAHÇE DERBİYİ ALIRSA, LİGİ DE GALATASARAY'IN ÖNÜNDE BİTİRİR

Derbiden alınacak olası bir mağlubiyet, neredeyse şampiyonluğun elden gitmesi demek. Peki, buradan galip gelmenin getireceği moral ve puan durumuyla Fenerbahçe ligin sonun getiremez mi? İki hafta önce alınan içerideki Akhisar maçını, ondan önceki Gençlerbirliği beraberliğini düşünürsek sadece derbiyi kazanmak Fenerbahçe'ye yetmeyecektir. Derbiyi kazanmanın en önemli yanı taraftarla takımı daha yakınlaştıracak olması.

Fenerbahçe kazanırsa ligi büyük ihtimalle Galatasaray'ın üzerinde bitirir. Galatasaray yenilmezse de artık sezon Fenerbahçe için burada noktalanır.

BEŞİKTAŞ FAVORİ

Bu maçtan çıkacak sonuç ertesi gün oynanacak Başakşehir – Beşiktaş maçında takımların düşüncesini ne kadar etkiler? Eğer Galatasaray kaybederse belki iki takım, yenilmemenin de önemli olduğunu düşünebilir. Eksik oyuncuları ve düşen formuyla beraberlik, Başakşehir için o kadar da kötü bir sonuç değil.

Ancak Galtasaray'ın “puan ya da puanlar alarak” dönmesi en azından Beşiktaş için galibiyetten başka bir sonucun kabul edilemeyeceği bir durum yaratır. Ancak siyah-beyazlıların hafta içi Bayern Münih karşısına çıkardığı kadroya bakılırsa buradan 3 puan dışında bir beklentisinin hiçbir koşulda olmadığı görülüyor.

DERBİ TAHMİNİ: BERABERLİK

Derbi tahminim, maçın beraberlikle noktalanacağı yönünde. İki takım için de kaybetmenin çok büyük götürüsü olacağından yenilmeme odaklı, durağan, pozisyonu ve seyir zevki az bir maç bizi bekliyor olabilir. Ama illa bir kazanan çıkacaksa bu Fenerbahçe olacaktır.

Başakşehir deplasmanında ise Beşiktaş'ın galip çıkacağını düşünüyorum. Bunu hem siyah-beyazlıların lige dönmesi ve son haftalarda iyi sonuçlar almasına, hem de Başakşehir'in Emre ve Epureanu'suz top hâkimiyetinin düşük olmasına bağlıyorum.

Yani, 27'nci hafta sonunda Galatasaray 54 puanla liderliğini sürdürecek, Beşiktaş 53 puanla takibe devam edecek, Başakşehir 50 puanda kalacak ve Fenerbahçe de 48 puanla üçüncülük mücadelesi verecek.

BURSASPOR KENDİNİ DÜŞME HATTINDA BULABİLİR

Zirveden çok daha zorlu bir yarış ise küme düşme hattında yaşanıyor. Dün akşam oynanan haftanın açılış maçlarında Antalyaspor ve Osmanlıspor çok önemli deplasman galibiyetleri elde ettiler.

Evinde Antalyaspor'a kaybeden Kasımpaşa da artık aşağıya yaklaştı. Bursaspor evinde Sivas'a takılırsa yeşil-beyazlılar için durum çok daha ciddi bir hal alacak. Eski şampiyon takımın olası mağlubiyeti camiayı da karıştırabilir ve yeşil-beyazlılar paraşütsüz düşüşe geçebilir.

Şu an 26 puanla düşme hattında bulunan Gençlerbirliği de evinde Akhisar'ı mağlup etmek zorunda. Alkaralar'a benzer şekilde Konyaspor da içerde Kayseri'den 3 puan almalı. Aksi bir sonuç, şanslarını sadece matematiksel olarak sürdürecekleri haftaları yaşatabilir.