YAZARLAR

Bu hafta ligi boşverin, 'sezon finali' haftaya!

Uzun süre sonra ligde kritik bir virajın dönülmeyeceği bir hafta yaşayacağız. Zirvedeki takımların puan kaybetme ihtimali düşük. Düşme adayları birbirleriyle oynamıyor. Haftasonunda farklı planlar yapmak için bu hafta iyi bir fırsat.

Süper Lig'de uzun bir süre sonra “kritik” bir maç oynanmayacak. Şampiyonluk adaylarının “de fakto” üçe indiği geçtiğimiz haftanın ardından, 25'inci haftada yarışın içindeki üç takım da sıralamada kendinden çok aşağılarda olan ekiplerle karşılaşacak.

Hiçbir maçın sonucu oynanmadan belli olmaz ancak bu haftasonu “maçlarda aklınız kalmadan” uzun süredir akılda olan ama yapmaya bir türlü vakit olmayan bir hobi, eş-dost ziyareti ya da sevgiliyle güzel bir aktivite planı veya çocuğunuzla doyasıya vakit geçirmek için bir fırsat. Hele ki, önümüzdeki hafta oynanacak Fenerbahçe – Galatasaray ve Başakşehir – Beşiktaş maçlarını düşünürsek, bu hafta futboldan arınmanın ve gelecek hafta yaşanacak heyecana kendinizi saklamanın tam sırası.

SONUCU NEREDEYSE BELLİ MAÇLAR

Lider Galatasaray, evinde Konyaspor'u ağırlayacak. Konyaspor için artık her maçtan puan almak elzem. Yeşil-beyazlıların en büyük kozu, yaptıkları teknik direktör değişikliği sonucu göreve gelen Sergen Yalçın. İç sahada hiç yenilmeyen Cimbom'un, dış sahada sadece 1 kez galip gelen rakibi önünde puan kaybetme ihtimali çok düşük. Eğer ezber bozan bir oyun taktiğinin kusursuz uygulanışını gösteremeyecekse Konyaspor, bu maçın sonucu şimdiden belli.

Beşiktaş'ın iç sahada oynayacağı Gençlerbirliği mücadelesi de üç aşağı, beş yukarı benzer bir durum içeriyor. Beşiktaş da evinde hiç mağlup olmadı ve rakip kırmızı-siyahlılar ise sadece 1 kez deplasmanda galip gelebildi. Üstelik Beşiktaş istim üstündeyken, Gençlerbirliği 10 maçlık yenilmezlik serisini geçen hafta kendi evinde kaybetti. Sadece aldığı mağlubiyet değil, oynadığı futbol ve özellikle Ümit Özat'ın forvet olarak 1.66cm boyundaki Jailton tercihi, Beşiktaş'ın galip gelme durumunu olasılıktan kesinliğe doğru yaklaştırıyor.

ZİRVEDE, PUAN KAYBETME İHTİMALİ EN YÜKSEK TAKIM BAŞAKŞEHİR

Şampiyonluk adayları arasında işi en zor olan takımsa Başakşehir olacak. Bu hafta bir sürpriz sonuç gelecekse, Alanyaspor – Başakşehir maçı bunun için uygun seçim olacaktır. Akan oyunda Alanyaspor'un, duran toplarda ise Başakşehir'in üstün olduğu bir karşılaşma bekliyor bizleri. Top ne kadar oyunda kalır ve orta sahalar ne denli oyundan düşerse Alanyaspor; tempo ne kadar düşer ve takım şekilleri ne kadar muhafaza edilirse de Başakşehir'in avantajlı olacağı bir karşılaşma izleyeceğiz. Başakşehir'in bir avantajı da, deplasmanda en fazla puan toplayan takım olması. Ancak son 5 maçın 3'ünde puan kaybettiklerini de not edelim.

Fenerbahçe'yi yarıştan eledik. Matematik şansı devam etse de kimyası bozulan, psikolojisi dengesizleşen sarı-lacivertlilerin toparlanması zor görünüyor. Her şeyin mümkün olduğu bu hayatta kesin konuşmak hatasına düşmeyelim elbette. Ancak büyük takımın buhranı da büyük olur. Ligin sert deplasmanlarından birine çıkacak olmaları da ekstra şanssızlık onlar için. Malatyaspor, son 6 lig maçında 1 kez kaybederken, Fenerbahçe bu periyottaki maçların sadece 3'ünde galip gelebildi.

“Yukarıdaki” bu duruma benzer şekilde, alt sıralarda yer alan hiçbir takım da doğrudan rakibiyle karşılaşmayacak bu hafta. Dolayısıyla orada da kritik eşikler atlanmayacak. Kim ne koparırsa kâr olacak bakacak alacağı sonuçlara.

BEŞİKTAŞ HAFTAYA LİDER OLABİLİR

Uzun süre sonra denk gelen bu rahat fikstür, haftaya kopacak fırtına öncesi sessizliğe de benziyor. Eğer bu hafta Galatasaray, Başakşehir ve Beşiktaş'ın galip geleceğini varsayarsak bu takımlar sırasıyla 53, 53 ve 50 puanla sıralanacaklar. Fenerbahçe – Galatasaray derbisinden Fenerbahçe, Başakşehir – Beşiktaş mücadelesinde de Beşiktaş galip çıkarsa, siyah-beyazlılar haftayı averajla lider kapatacak.

Ancak, derbiden bağımsız olarak, Beşiktaş'ın alacağı olası bir mağlubiyet, siyah-beyazlıları da Fenerbahçe'nin şu anki durumuna düşürecek. Beşiktaş'ı bu kez tam bir “sezon finali” bekliyor. Önce Fenerbahçe, ardından Trabzonspor maçına aynı psikolojiyle çıkan ve bunlardan başarıyla ayrılan siyah-beyazlılarda özgüven yükseklerde. Quaresma'nın yokluğunda kazanabileceklerini de gösterdiklerine bakılırsa, Şenol Güneş'in takımı puan olarak geride olsa da moral olarak en iyi takım.

Lider Galatasaray'ın yolu ise biraz zorlu. Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ile deplasmanda oynadıktan sonra içerde Trabzonspor'la karşılaşacak. Gençlerbirliği ile deplasmanda oynadıktan sonra ise evinde Başakşehir'i ağırlayacak Cimbom, bu maçın ardından gideceği Alanya deplasmanı dönüşü ise Beşiktaş'ı konuk edecek. Kabul edelim ki, bu periyotta oynayacakları en kolay maç Trabzonspor ile yapacakaları mücadele olacak.

Başakşehir'e ise fikstürden bağımsız, oynadığı futbol nedeniyle Galatasaray ve Beşiktaş kadar şans tanıyamıyorum. Turuncu-lacivertlilerin alacağı en iyi derece lig ikinciliği. Olası bir Beşiktaş ya da Galatasaray kopmasında ise buna ulaşmaları sorun olmayacaktır.

Bu haftadan bakarak ve her hafta güncelleme hakkıyla ligin sonunu şöyle öngerebiliriz:

Küme düşecek takımlar; Antalyaspor, Osmanlıspor (umarım) ve Karabükspor (söylemeye gerek var mı) .

Zirve sıralaması:

1- Beşiktaş; 2- Başakşehir; 3- Galatasaray.