YAZARLAR

Bir kulüpten fazlası olma zamanı

Kırmızı beyazlılar, soğuk havalarda sokakta yaşayanlar ve savunmasız kişiler için stadını açtı. Yani Işık Stadyumu, hafta sonunda sokakta yatanlara, sıcak bir yuva sundu.Tabii ki yeni kıyafetler de. Sadece özel olarak hazırlanmış sıcak bir oda değildi aslında Işık Stadyumu personelinin yaptığı...

Dünya hâlâ futbolun yüzü suyu hürmetine dönüyorsa, herkesin romantiklere bir teşekkür etmesi lazım. Zira, her şeyin para, her şeyin netice olduğu yerde fakirlerin futboldan bahsetmeye devam etmesi için romantik hikayelere ihtiyaç var. Yoksa, zaten bildiğimiz ‘kazan-kaybet’ gemisinin bir limanı olmak zorunda. Bu aslında Türkiye’nin bitmek bilmeyen ‘Emlak balonu patlayacak’ kabilinden bir cümle oldu ama gerçek bu. Türkiye’de emlak sektörünün, dünyada da sadece para üzerinden dönen bir sporun hayatta kalma şansı yok. Dokunmak zorundasınız insanlara.

Ya taraftarınız dokunsun diye alttan hamle yaparsınız, ya da doğrudan kendinizi gösterirsiniz. Aykut Kocaman’ın koyduğu şerh sabit olsa da bu topraklarda bir sosyal sorumluk projesi gibi duran çArşı gerçeği var. Önce pankartlarla başladı, sonra depremle sarsılan Van soğuğuna ateş olmaya çalıştılar, kan verdiler ve daha birçok şey. çArşı, bu anlamda kendi örgütlense de yönetimsel olarak açık ya da kapalı şekilde her zaman destek gördü.

Bu, bu toprakların örneği. Bir de araya aracı koyamadan yapılanlar var. Doğrudan hayata dokunan kulüpler. Aslında buna en iyi örnek futboldan değil de basketboldan verilebilir. Dünyanın en popüler ligi olarak bilinen NBA’in sosyal sorumluluk projesi olan ‘NBA Cares’ bu alana çok başka bir format veriyor. Asla görme, temas edebilme şansı olduğunu düşünmediğiniz yıldızlar, belki sözleşmelerinde de yazılı olan maddeler nedeniyle belki gönülden, toplumun handikaplı kesimiyle bir araya geliyor. Yani kısacası onlar da hayata ve insanlara dokunuyorlar. Zaten bu dokunuşlar olmazsa yaşayamazsınız.

Bu dokunuşların son hamlesi Premier Lig kulüplerinden biri olan Sunderland’den geldi. Kırmızı beyazlılar, soğuk havalarda sokakta yaşayanlar ve savunmasız kişiler için stadını açtı. Yani Işık Stadyumu, hafta sonunda sokakta yatanlara, sıcak bir yuva sundu.Tabii ki yeni kıyafetler de. Sadece özel olarak hazırlanmış sıcak bir oda değildi aslında Işık Stadyumu personelinin yaptığı. Ayrıca sıcak yataklar, sıcak yemekler ve içecekler de evsizler için hazırlanmıştı. Peki, ya dostlarımız? Yani bu soğuklarda sokakta kalan hayvan dostlarımız. Sunderland, onları da ihmal etmedi. Onlar için de benzer şekilde hazırlanmış bir odayı hazır tuttular. Evsizlerin yapması gereken tek şey Işık Stadyumu’nun Güney Batı Girişi’ndeki 2 numaralı kapıya gelmek. Pazartesi sabahına kadar evsizler ve sokak hayvanları bu imkanları kullanabilecek. Tabii hava şartları aynı şekilde devam ederse, bu sürenin uzatılabileceği de belirtildi.

Endüstriyel futbol ve belki de sadece futbol değil endüstriyel sporun sadece züğürdün çenesini yorma gibi bir şansı yok. Eğer onu seçerse yaşayamaz. O nedenle artık sadece Barcelona değil, her futbol kulübü daha fazlası olmak zorunda.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’