YAZARLAR

Sanat meraklıları için !f İstanbul önerileri

17'nci !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde çağdaş sanatçıların ürettiği ya da sanat alanına dokunan filmler ve atölyelerden sizin için bir seçki hazırladık.

Çağdaş sanat ve sinema arasında köprü kuran üretimlere her zaman yer veren !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali bu sene de sanat meraklıları için bir seçki sunuyor. Ai Weiwei'den Tom of Finland'a, Ara Güler'den çeşitli atölyelere kadar birçok çalışmayı görmek mümkün.

AI WEIWEI'DEN MÜLTECİ FİLMİ: İNSAN SELİ 

.

Dünyanın en sansasyonel çağdaş sanatçılarından Ai Weiwei'nin 23 ülkede çekimlerini gerçekleştirdiği mültecilerin sorunlarına odaklanan İnsan Seli filmi !f İstanbul'da. Mülteci kamplarından deniz yolculuklarına, ülke sınırlarına kadar birçok bölgede bir yıl boyunca yapılan çekimlerde Türkiye de var. Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatçının Porselene Dair sergisi halen devam ederken filmini de not etmek gerek. Ai Weiwei'nin mültecilerle ilgili çalışmalarına dair eleştiriler de çoğunlukla dile getiriliyor. Ancak İnsan Seli son dönemdeki mültecilerin sorunlarına dair çekilen en kapsamlı filmlerden biri.

BİR HEYKELTIRAŞ VE BİR DANSÇI

Brezilya doğumlu sanatçı Julia Murat'ın filmi Aşk Sarkacı biri heykeltıraş, biri dansçı bir çiftin hikayesine bakıyor. Genç çift boş bir endüstriyel binaya taşınırlar ve binanın bir kısmını heykel atölyesi, birini de dans stüdyosu olarak kullanmaya başlarlar. Senaryo yönetmen Julia Murat ve eşi Matias Mariani tarafından altı yılda hazırlandığı için sanatçı bir çiftin gerilimlerinden doneler de bulmak mümkün.

.

QUEER KÜLTÜRÜNÜN İKONLARINDAN: TOM OF FINLAND

Tom of Finland queer kültürünün kendine özgü yaratıcılarından Touko Laaksonen'in hikayesini anlatıyor. Cinsel kimliğinden ötürü baskı gören çizer Tom ABD'li bir yayıncı tarafından keşfedildiğinde hayatı değişir ve kendini Los Angeles alt kültürünün içinde bulur. Maskülen çizimleriyle çağdaş queer görsel kültürünün ikonlarından kabul edilen Tom OF Finland çizgi romandan çağdaş sanata ve edebiyata kadar birçok alana ilham verdi. Filmin yönetmenliğini Finlandiya'nın önde gelen yönetmenlerinden Dome Karukoski üstleniyor.

ARA GÜLER !F'TE

İstanbul'un fotoğrafçısı Ara Güler yönetmen ve prodüktör Samuel Aubin'in belgesel filminde. Ara Güler, Bir Zamanlar İstanbul filmi Güler'le birlikte bir İstanbul yolculuğuna davet ediyor bizi. !f'te aynı zamanda Ara Güler'in çektiği ve çok az gösterim olanağı bulan Kahramanın Sonu filmi de gösterilecek. Yavuz Zırhlısı'nın hikayesinin anlatıldığı film Yeşim Ustaoğlu'nun sunumuyla gösterilecek ve ardından Güler'in de katıldığı bir sohbet gerçekleştirilecek.

CİHADIN İZİNDE

Enstalasyon ve video çalışmaları bulunan Eric Baudelaire'in filmi Nam-ı Diğer Cihatçı genç bir adamın radikalleşme sürecini mahkeme kayıtları yaptığı yolculuklar üzerinden takip ediyor. Paris'te 2015 yılındaki terör saldırılarının ertesinde yapılan film, Paris'in banliyölerinden çıkıp El Nusra'ya katılmak için Mısır üzerinden Suriye'ye giden genç bir adamın yolculuğunu anlatıyor. Film birçok festivalin yanında Whitney Bienali ve Tate Modern gibi kurumlarda gösterildi.

.

PERFORMANSLAR

!f İstanbul, A Corner in the World ekibiyle birlikte bomontiada ALT'ta performanslara yer veriyor. 16 ve 17 Şubat tarihlerinde izleyicinin hazırlıksız yakalanacağı Pop Around the Corner performansları, Seiba Anlatıcıları ile "Masalda Hayat Var" anlatısı ve Çağıl Kaya ile "şimdilik her şey yolunda" temalı bir konser gerçekleştirilecek. Pelin Turgut'un gerçekleştireceği "Bu Hikaye Benim" atölyesinde de hikaye anlatma üzerine bir çalışma gerçekleştirilecek.

BONUS: İSTİLA!

İranlı yönetmen Shahram Mokri'nin yeni filmi İstila! !f İstanbul'da. 2014'te ilk uzun metrajı Balık ve Kedi ile Keş!f Uluslarası Yarışma'yı kazanan Shahram Mokri tek plandan oluşan filmiyle izleyicilere İran'dan yeni bir ses sunmuştu. "Balık ve Kedi"de tek plan çekimi sadece bir film anlatı oyunu olarak değil, filmin düşüncesinin içine de yerleştiren yönetmen yeni filminde de tek plana başvuruyor. Bir çetenin hikayesinin anlatıldığı film görselliğiyle öne çıkan bir polisiye.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.ifistanbul.com/index.asp