YAZARLAR

Yılbaşı tarifleri: Fırında hindi

Normalde hindi uzun uzun fırında pişer ve bu süreç kuşun genellikle kuru olmasıyla sonuçlanır. Just Food Market’in sevgili ortağı Sahra bu konuyu çözeceğini sandığım bir tarifi bana anlatınca sizlerle paylaşmak için izin istedim. Bazı kesimler yılbaşında hindi yenmesini eleştiriyorlar ya, sizler için onu da araştırdım.

Geçtiğimiz hafta hatırlarsanız bu aralar yılbaşı sofralarını evde kurmak isteyenler için tarifler yazacağımdan bahsetmiştim sizlere. Bugün size vereceğim tarif, yılbaşı sofralarının geleneksel lezzetlerinden birisi olan fırında hindi. Aslında bu tarif benim tarifim de değil, daha önceki yazılarımda size tanıtmış olduğum Just Food Market’in tarifi. Normalde hindi uzun uzun fırında pişer ve bu süreç kuşun genellikle kuru olmasıyla sonuçlanır. Just Food Market’in sevgili ortağı Sahra bu konuyu çözeceğini sandığım bir tarifi bana anlatınca sizlerle paylaşmak için kendisinden izin istedim. Bu arada Ankara’da olup hâlâ Just Food Market’i denemediyseniz, Tunus Caddesi’ne yolunuz düştüğünde bir bakmanızı öneriyorum.

PEKİ, YILBAŞI İLE HİNDİ NE ALAKA?

Bazı kesimler yılbaşında hindi yenmesini eleştiriyorlar, efendim Noel’de yenen hindinin bizde ne işi varmış, falan filan. Ben sizler için onu da araştırdım, konunun Noelle, Hıristiyanlıkla doğrudan bir bağlantısı yok.

Aslında bu hindi hadisesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Şükran Günü ile yaygınlaşan bir konu. Şükran Günü, bizde sanıldığı gibi bir Hıristiyan geleneği de değil zaten.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihte kayıtlı ilk Şükran Günü 1621 yılına dayanıyor. Bu, ilk yerleşimci nesillerin kutladığı ilk Şükran günü ve o zamanlar hindi yendiğine dair bir kayıt da bulunmuyor. Döneme ait kayıtlarda hindilerden ziyade, av kuşlarıyla Şükran Günü kutlaması yapıldığından bahsediliyor, yani daha çok kaz ve ördekler.

Şükran Günü o zamanlar her yerde kutlanan bir bayram da değilmiş zaten. Daha çok hasat sonrası ailenin bir araya gelip tanrıya şükretmek için yediği bir yemek gibi başlamış, bazı Amerikan başkanları konuyla ilgilenmezken bazıları ise resmi bir Şükran Günü kutlaması yapmış. Ancak ülke çapında bir tatil şeklinde değil. Bunu ülke çapında bir resmi tatil olarak ilan eden kişi ise Başkan Abraham Lincoln olmuş. İlk kayıtları 1621 yılında bulunan Şükran Günü, 232 yıl sonra, 1853 yılında resmi tatile dönüşmüş.

Hindinin o dönemlerde yaygınlaştığını görüyoruz, aslında bunun arka planı da son derece pragmatik sebeplere dayanıyor. Birincisi, hindi büyük bir kuş ve bir tanesiyle büyük bir kalabalığın doyması mümkün. Bunun haricinde, hindi örneğin tavuk gibi yumurta, inek gibi süt vermiyor, bütün bu sebeplerin hindinin Şükran Günü yemeği haline gelmesiyle ilgisi olduğunu düşünebilirsiniz.

Bizdeyse hindi âdetinin daha çok televizyonda ve sinemada izlenen filmlerdeki sahnelerle ilgisi olduğunu düşünmek mümkün. Şükran Künü kasım ayında kutlandığı için de, hindinin kış yemeği olduğu algısı ile örtüşerek yılbaşı kutlamalarında yer bulmasıyla sonuçlanıyor. Yani bazı arkadaşlar hindi yemeyin falan gibi kampanyalar yapıyorlar ya, esasında yanlış yapıyorlar.

Gelelim tarifimize:

MALZEMELER

1 adet hindi

Marinasyonu için:

70 gr çiçek balı

10 cl balzamik sirke

10 cl soya sosu

3 diş sarımsak

5 dal taze kekik

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

1. Önceden temizleyip hazırlanan hindi, derin bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile yumuşayana kadar en az 1 saat haşlanır. Haşlanan su pilav için ayrılır.

2. Marinasyon malzemeleri derin bir kâsede karıştırılır.

3. Hazırlanan marinasyon sosu, kurulanan hindinin her yerine fırça yardımıyla sürülür.

4. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-45 dakika arasında, üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.