YAZARLAR

Yeni yıl tarifleri: Truffle çikolata

Truffle çikolata, hafif bir aroma için az miktarda likör ile hazırlanan, dışı kakao veya toz kuruyemişler ile kaplanan, içi de yumuşacık bir çikolata tarifi. Güzel tarafı, çok kolay ve eğlenceli bir şekilde hazırlanması. Lezzeti de gerçekten mükemmel. Alkol istemezseniz, içerisine portakal kabuğu da rendeleyebilirsiniz.

Yılın son günü yaklaşıyor. Biz genellikle yeni yılı evde karşılamayı tercih ediyoruz, hem aşırı kalabalıklarla uğraşmak istemiyoruz, hem de maddi olarak bir gece için büyük ihtimalle kötü olacak yemek ve içkiye dünya para vermeyi tercih etmiyoruz. Siz de benim kafadaysanız, önümüzdeki iki üç hafta boyunca yazılarım yılbaşına yönelik tarifler olacak.

İlk tarifim, müthiş bir çikolata, bunu ne zaman yapıp bir partiye götürsem herkesin favorisi oluyor, en güzel tarafı da iş bölümü yaparak herkesin birlikte hazırlayabileceği bir tarif olması.

AİLEYİ TOPLAYIN, ÇİKOLATA YAPACAĞIZ!

Truffle çikolata, hafif bir aroma için az miktarda likör ile hazırlanan, dışı kakao veya toz kuruyemişler ile kaplanan, içi de yumuşacık bir çikolata tarifi. Güzel tarafı, çok kolay ve eğlenceli bir şekilde hazırlanması. Lezzeti de gerçekten mükemmel. Alkol istemezseniz, içerisine portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz, o şekilde de gayet lezzetli olacaktır. Alkollü bir aroma isterseniz, portakal veya vişne likörü, irish cream, konyak gibi bir içki ile tatlandırabilirsiniz. Hatta yurt dışında acı biberli çikolatalar bile satılıyor, çok lezzetli olduğunu da söylemeliyim. Gördüğünüz gibi, diğer malzemelerin miktarları sabit kaldıktan sonrası tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış…

Haydi başlayalım…

MALZEMELER

- 400 gr bitter çikolata (yüzde 70 kakao oranlı)

- 200 ml krema

- 50 gr tuzsuz tereyağı

- 1 shot bardağı likör (veya bir portakal kabuğu rendesi)

- 1 paket kakao

- 50 gr toz badem (veya fındık, Antep fıstığı vb.)

Öncelikle, çikolataları bir fırın kağıdı üzerine alarak bıçağınızla keserek ufaltın. Burada fırın kağıdı kullanmak işinizi kolaylaştıracak çünkü çikolata elinizin ısısıyla eriyerek kesme tahtasına yapışabilir, ayrıca fırın kağıdı tek hamlede bütün çikolatayı bir kaba almanızı da sağlıyor.

Bir sos tenceresine krema ve tereyağını koyup, orta ateşte fokurdamaya başlamasını bekleyin, fokurdamaya başlar başlamaz altını kapatın. Sıcak kremayı hemen çikolataların üzerine dökün ve karıştırmaya başlayın. Tüm çikolata eriyip iyice homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Karıştırırken de likör veya portakal kabuğu rendelerinizi de eklemeyi unutmayın.

Tüm karışım iyice birbirine girdiğinde, kabınızı buzdolabına alın ve en az 1-2 saat iyice katılaşana kadar sabırsızlıkla bekleyin.

Karışım donduğunda, bir tatlı kaşığı ile yaklaşık birer can erik boyutunda toplar oluşturup, bunları kakao veya toz kuruyemişler ile kaplayın. Bu arada, elinize süreceğiniz biraz kakao ile çikolataların elinize çok fazla bulaşmasını de engelleyebilirsiniz.

İşte bu kadar basit. Bu tarifi mutlaka deneyin derim, dediğim gibi ben birkaç defa yaptım ve her seferinde keşke daha fazla olsaydı dedik. Bu arada eğer isterseniz, buradaki güzel bir video ile  truffle çikolataları nasıl hazırladığımızı da izleyebilirsiniz.

Hepinize mutlu bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.